ARKITEKTURË

10 ndërtesa më të bukura në botë

Dhjetë ndërtesat me arkiteturën më marramendëse në botë. Dizajni i një ndërtese frymëzon. Ai reflekon zgjuarësinë e projektimit, lidhjen me vendin, dhe mbi të gjitha imagjinatën...

Dizajni i një ndërtese frymëzon. Ai mishëron një cilësi, pothuajse të papërshkrueshme. Reflekon zgjuarësinë e projektimit, lidhjen me vendin, dhe mbi të gjitha imagjinatën. Monumentet e sotme arkitekturore nuk kanë për qëllim thjesht të admirohen nga larg. "Nuk ka të bëjë me krijimin e një ikone, por me formësimin e  hapësirës publike", thotë Steven Holl, duke iu referuar Hybrid Linked, kompleksit rezidencial me tetë kulla, në Pekin. 


1. Salla e Koncertit HARPA dhe Qendra e Konferencave

Ky vend tërheq vendasit dhe josh vizitorët me fasadën kaleidoskopike të xhamit shumëngjyrësh. Predha kristaline, e konceptuar nga artisti Olafur Eliasson, e plotëson mrekullisht strukturën e plotë të vëllimeve të dhëmbëzuara, gjeometrike.  Strukturë asimetrike të tullave të qelqit dhe çelikut, të ndriçuarnga LED, të cilat çdo mbrëmje u japin islandezëve një shfaqje aq të mahnitshme


2. Burj Khalifa, Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe

Duke u ngritur një lartësi prej 2,717 metra mbi shkretëtirë,wshtw ndwrtesa mw e lartw nw botw. 162 katet e tij përmbajnë zyra, rezidenca, restorante, një hotel Armani dhe një kuvertë vëzhgimi. Fuqia e dizajnit të saj rrjedh jo vetëm nga vertikaliteti i saj i frymëzuar, por edhe nga silueta e tij e lëmuar. 

3. Gardens by the Bay, Singapore

Emërtuar ndërtesa e vitit të vitit nga Festivali Botëror i Arkitekturës, strukturat e dizajnuara nga Wilkinson Eyre. Është njënga arritjet arkitekturore me të veçanta.


4. Linked Hybrid, Pekin

I përbërë nga tetë kulla të lidhura, ky kompleks me përdorim të përzier përfaqëson një vizion bindës për zhvillimin urban tëshekullit të 21-të. Për të luftuar izolimin e lidhur shpesh me ndërtesat luksoze të banimit dhe komunitetet e strehëzave, arkitektët vendosën pasazhe të gjera dhe të hapura në nivelin e tokës, duke i futur këmbësorët në një sërë hapësira publike që përfshijnë kopshte, dyqane, restorante dhe shkolla.

 


5. The Shard, Londër

I njohur për vëzhguesit e Lojrave Olimpike, ky rrokaqiell me 72 shtresa - më i gjati në Evropën Perëndimore - ka transformuar horizontin e kryeqytetit britanik. Frymëzuar nga kështjellat e kishës, struktura përbëhet nga tetë fasada xhami të këndëshme që pasqyrojnë në mënyrë të ndryshme qytetin dhe qiellin përreth. Në të gjenden ndërtesa multifunksionale që përfshijnë zyra, apartamente, restorante dhe një hotel, të gjitha të kurorëzuara nga një platformë vëzhgimi e hapur kohët e fundit, e cila ofron pamje mahnitëse deri në 40 milje në çdo drejtim.


6. Muzeu Perot i Natyrës dhe Shkencës, Dallas 

Arkitekti Thom Mayne, themeluesi i çmimit të Pritzker nga Morphosis, projekton këtë ndërtesënë Dallas. 


7. Parrish Art Museu, New York

E mbuluar me një çati të dyfishtë prej metali të bardhë të valëzuar, shtëpia e re horizontale e Parrishit shkëlqen me vendosjen e saj. Brenda strukturës së derdhur të betonit, të hartuar nga arkitekti Ascan Mergenthaler, ngrohen nga tavanet e drurit natyror.

 


8. Teatri i Operës, Guangzhou,Kinë

Kinë  ka prodhuar disa projekte të guximshme, një ndër to është edhe teatri i operës nga Zaha Hadid. Është një kompleks futurist, me një sallë prej 1800 vendesh dhe një hapësirë tjetër më intime me 400 vende.


9. Metropol Parasol, Sevilje, Spanjë

Rreth 90 metra e lartë dherreth 500 metra e gjatë, pavjoni i drurëve është pjesë e qytetit urban. Formatorganike rrethojnë restorante dhe një muze arkeologjik.


10. Absolute World, Mississauga, Ontario 

Këto ndërtesa të larta rezidenciale gjenden në periferi të Torontos. Me ballkone të vazhdueshme dhe plane dysheme eliptike, rrokaqiejt 50- dhe 56-katëshe sillen secila rreth boshtit të tyre. 

(Përshtati P. Shtini; Portali Shkollor)

6,412 Lexime
5 vjet më parë