Dita e shënuar

3 marsi, Dita Botërore e Shkrimtarëve

Dita Botërore e Shkrimtarëve është themeluar nga Kongresindërkombëtar i PEN Club, një shoqatë e shkrimtarëve në gjithë botën e themeluarnë Londër në vitin 1921, për të promovuar miqësinë dhe mbështetjen intelektualenë mesin e shkrimtarëve nga të gjitha anët e botës.

3 marsi është shpallur Dita Botërore e Shkrimtarëve dhefestohet çdo vit, që prej vitit 1986.

 

Dita Botërore e Shkrimtarëve është themeluar nga Kongresindërkombëtar i PEN Club, një shoqatë e shkrimtarëve në gjithë botën e themeluarnë Londër në vitin 1921, për të promovuar miqësinë dhe mbështetjen intelektualenë mesin e shkrimtarëve nga të gjitha anët e botës.


Emri për organizimin u krijua nga germat e para tëfjalëve “poetëve, eseistë dhe romancierëve”, por në të vërtetë ajo përfshinshkrimtarë të të gjitha formave të letërsisë, duke përfshirë gazetarët dhehistorianët. Ideja për të krijuar organizatë të tillë i takon shkrimtaritanglez C.A. Dawson Scott dhe presidenti i saj i parë ishte John Galsworthy. Nëditët e sotme PEN Club International ka qendrat e saj në mbi 130 vende.

 

PEN Club International është organizata më e vjetërglobale letrare që thekson rolin e letërsisë në zhvillimin e kulturës botërore,duke luftuar për lirinë e shprehjes. Gjithashtu festohet edhe 23 prilli, DitaBotërore e Shkrimtarëve, Dita Botërore e Poezisë etj.

 


© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

607 Lexime
11 muaj më parë