Panari i librit në Leipzig

Shkrimtarja Luljeta Lleshanaku prezanton letërsinë shqipe

Shkrimtarët Luljeta Lleshanaku, Virion Graçi dhe Ardian Christian-Kyçyku do të përfaqësojnë Letërsinë shqipe në Panairin e librit në Leipziger Buchmess dhe Festivali i saj “Leipzigulexon” të mbështetur edhe nga Ministria e Kulturës dhe rrjeti Traduki

Shkrimtarët Luljeta Lleshanaku, Virion Graçi dhe Ardian Christian-Kyçyku do të përfaqësojnë Letërsinë shqipe në Panairin e librit në Leipziger Buchmess dhe Festivali i saj “Leipzigulexon” të mbështetur edhe nga Ministria e Kulturës dhe rrjeti Traduki. Panairi do të mbahet në 17-20 mars 2016, një ngjarje e madhe e librit të këtij qytetiku autorët, lexuesit dhe shtëpitë botuese takohen për të mbledhur informacion,për t’u angazhuar në shkëmbime, përvojë dhe në zbulimin se çfarë është e re.

Autorët dhe botuesit shqiptarë janë pjesë e familjes së madhe të më shumë se 40 shkrimtarëve nga Juglindja e Evropës, nga Sllovenia në Bullgari, nga Rumaniaderi në Bosnje e Mal të Zi. “Atdheu, arratia, dëbimi, shpërngulja” është tema madhore rreth së cilës rrjeti TRADUKI ka ndërtuar panelet e diskutimit mes shkrimtarëve të Europës Qendrore dhe Juglindore. Historia e tridhjetë viteve të fundit të këtij rajoni ka qenë histori e shkëputjes nga regjimet totalitare, e përpjekjes për të ndërmarrë rrugën e mundimshme të integrimit në Bashkimin Europian, histori e ndarjeve të dhunshme nga familja e atdheu, histori arratie e dëbimi.

Për të gjitha këto ndryshime të rëndësishme që kanë tronditur e vazhdojnë të trondisin jetesën e këtyre vendeve, do të dëshmojnë autorët nëpërmjet letërsisë së tyre. Luljeta Lleshanaku do të nisë takimet e Leipzigut në 17 mars, në një bashkëbisedim për fëmijërinë si ngujim shtëpie, si atdheu, si toka e patundur ku kemi lëshuarrrënjë.

Fëmijëria në kohëne diktaturës së Lleshanakut përballë Fëmijërisë si Utopi të shkrimtares Sabine Bockmühls nga Lihtenshtejni. Rumania, një vend që bashkon tre shkrimtarë meprejardhje e gjuhë të ndryshme: Ardian Christian-Kyçykun, Dana Grigorcean dhe Filip Florianin, të ftuar për të ndarë përvojat e tyre në diskutimin e 18marsit. “Të rri apo të iki?” – dilema e zgjatur e qytetarëve të vendeve tëBallkanit. Rreth kësaj pyetje të vështirë për t’iu përgjigjur, rreth ëndrrës dhe shpresës, dhimbjes dhe dështimit, do të diskutojnë tre autorë në panël: Ivan Landzhev, Luljeta Lleshanaku, Petar Matović, po ditën e premte me datë 18 mars.

Në Natën ballkanike, tashmë të kthyer në traditë, përmes leximeve autoriale, interpretimeve dhe muzikës, shkrimtarët Virion Graçi Liliana Corobca, DanaGrigorcea, Jonathan Huston, Ulrich Ladurner, Andrej Nikolaidis, Stevan Tontić,Boštjan Videmšek, Marina Vujčić, do të sjellin një tjetër tabllo të Ballkanit,ditën e shtunë, më 19 mars. Të shkruash mes dy vendeve, gjuhëve dhe kulturave: përvojat e dy shkrimtarëve: Ardian Christian-Kyçykut dhe Dževad Karahasan ditën e dielë, me datë 20 mars. Në këtë panair merr pjesë edhe Kosova me shkrimtarët: Agron Bajrami, Ervine Halili, si dhe antropologia Armanda Kodra-Hysa.

2,516 Lexime
8 vjet më parë