TURQI

Udhëtim imagjinar në tarracat e Pamukkale

Pishinat e mrekullueshme dhe shumë të çuditshme në Pamukkale të Turqisë janë vlerësuar ndër shekuj dhe janë konsideruar si një prej vendeve më të bukura për t’u vizituar.

A keni dashur ndonjëherë të udhëtoni mbi një akullnajë pa marrë të ftohtë? Duket se një zgjidhje ka dhe kjo është fare e thjeshtë: vizitoni Pamukkale.

Pamukkale, në turqisht do të thotë kështjellë pambuku. Ka një ngjashmëri të habitshme me akullin dhe borën, por nuk shkrihet në diell të nxehtë.

Pishinat e mrekullueshme dhe shumë të çuditshme në Pamukkale të Turqisë janë vlerësuar ndër shekuj dhe janë konsideruar si një prej vendeve më të bukura për t’u vizituar.

Mijëra vjet më parë, tërmetet krijuan shumë të çara të cilat nxorrën në sipërfaqe ujë të pasur në kalcium.

Pas avullimit të ujit, të gjitha depozitat gëlqerore u kondesuan dhe formuan shtresa njëra sipër tjerës. Në po të njejtin vend grekët ndërtuan qytetin Heirapolis që do të thotë “Qyteti i Shenjtë”.

Këto tarraca travertin janë formuar nga ujërat që janë ndezur nga aktiviteti vullkanik, të ngopura me kalcium dhe pastaj të rrjedhin poshtë fytyrën e një shkëmbi. Kalcium ndërpreu dhe formon këtë vend, i cili sot është pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s.

2,603 Lexime
7 vjet më parë