Kujdesi prindëror

A duhet t’i shoqërojnë prindërit fëmijët e tyre në zonën e trajtimit dentar?

Është një fakt tashmë se për shëndetin oral të fëmijëve tanë duhet të kujdesemi që në moshë fare të vogël, por nga ana tjetër a duhet të jemi ne prezent me ta në dhomën dentare gjatë vizitave te mjeku stomatolog? Artikulli më poshtë specifikon rastet...

Nëse ju lejohet ose jo të hyni në zonën e trajtimit me fëmijën tuaj është një pyetje e zakonshme dentare që kanë shumë prindër  dhe nuk ka gjithmonë një përgjigje të prerë dhe të thatë për këtë.

Fakti është se nëse një prind ose kujdestar e shoqëron ose jo fëmijën e tyre në trajtimin dentar shpesh varet nga situata individuale e fëmijës. 


Akademia Amerikane e Stomatologjisë Pediatrike rekomandon që prindërit e fëmijëve më të rritur të qëndrojnë në dhomën e pritjes kur fëmijët sillen në dhomën dentare. 


Foshnjat dhe disa fëmijë të vegjël mund të përfitojnë nga të pasurit me vete një nga prindërit e tyre në sallë, por zakonisht është në interesin më të mirë të fëmijës që të trajtohet pa ndërhyrjen e prindërve. 


Studimet kanë treguar se fëmijët mbi 3 vjeç shpesh reagojnë më mirë ndaj trajtimit dentar kur prindërit e tyre nuk janë në sallë.


Në përgjithësi, ju ftojmë të qëndroni me fëmijën tuaj gjatë ekzaminimit fillestar. Gjatë vizitës fillestare, foshnja juaj mund të ulet në prehrin tuaj, ose pranë jush, në karrigen e dhëmbëve për ta ndihmuar atë të qetësohet. Por në vizitat e mëvonshme, zakonisht shumica e fëmijëve do të jenë më bashkëpunues kur nuk shoqërohen nga një prind ose kujdestar. 


Sepse fëmija krijon një raport të ngushtë me dentisti kur prindi nuk është aty pasi qëllimi ynë është të fitojmë besimin e fëmijës tuaj dhe të kapërcejmë çdo shqetësim ndaj trajtimit dentar.

Sigurisht, ne e kuptojmë se çdo situatë është e ndryshme. Stomatologët pediatër kanë trajnime të avancuara specifike për plotësimin e nevojave unike dentare të fëmijëve, kështu që ju mund të ndiheni të sigurt se po e lini fëmijën tuaj në duar të shkëlqyera. 


Duke e lejuar fëmijën tuaj të hyjë në sallë pa ju, ju i besoni klinikës dhe mjekut dhe i mësoni fëmijës tuaj të bëjë të njëjtën gjë.

Shumë herë janë prindërit e pacientëve tanë të vegjël ata që kanë më shumë ankth për trajtimin dentar dhe i transferojnë këto frikëra te fëmijët.
Nga Dr.Eldona Sipri, mjeke stomatologe

©Portali ShkollorTë gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

1,211 Lexime
2 vjet më parë