Estetika e dhëmbëve te fëmijët

Mamelonët ose dhëmbët me maja te fëmijët

Mamelonët krijohen që në stadin e formimit të dhëmbëve dhe spekulimet thonë se majat e formuara ndihmojnë të shpojnë gingivën. Me kalimin e viteve këto zhduken si pasojë e një konsumimi të lehtë, gjatë përtypjes, të folurit etj. Në rast se jo këto me rritjen e fëmijës përbëjnë një shqetësim estetik.

Mamelonët gjenden në dhëmbët frontalë si në nofullën e sipërme ashtu dhe në atë të poshtmen.

Më së shumti në denticionin e përhershëm. 


Këto krijohen që në stadin e formimit dhe spekulimet flasin për një dalje më të lehtë të dhëmbëve të përhershëm, majat e formuara ndihmojnë të shpojnë gingivën. Mamelonet janë të përbëra vetëm nga smalti, ndërkohë që sipërfaqja tjetër e dhëmbëve është smalt dhe dentinë. 

Me kalimin e viteve këto zhduken si pasojë e një konsumimi të lehtë, gjatë përtypjes, të folurit etj.

Në rast se jo këto me rritjen e fëmijës përbëjnë një shqetësim estetik. Dentisti kryen një lëmim ose drejtim të lehtë me disk, nëse situata e kavitetit oral na lejon duke i drejtuar disi majat ose me rritjen e fëmijës kryhen rregullime restorative për të patur një estetikë të kënaqshme.Nga Dr. Eldona Sipri

©Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

803 Lexime
1 vit më parë