Motivime

Mesazhet më domethënëse që Stive Jobs ua ka lënë të rinjve që diplomohen

Fjalimi i mëposhtëm është shkëputur nga Steve Jobs’ Commencement address në vitin 2005, kur Jobs ishte i ftuar në diplominin e të rinjve në Stanford. Ndaj, ky fjalim përmban mesazhe domethënëse për të maturantët apo studentët që janë tashmë në prag diplomimi dhe duan një motiv më shumë për të ecur më tej.

Kur mendoni për Steve Jobs dhe të folurit në publik, shanset janë të mendoni për produktet e tij Apple. Lançimi origjinal i iPhone, nga Steve Jobs në 2007 është akoma interesant për t’u parë sot, siç është prezantimi i tij i Macintosh i vitit 1984.


Por nëse ju maturantë ose studentë që mund të jeni në prag diplomimi dhe doni të motivoheni pak më shumë për të ecur më tej, ia vlen të shpenzoni pak minuta për të lexuar disa këshillat të vlefshme nga Jobs, të shkëputura nga fjalimi i tij në Universitetin Stanford, gati 20 vjet më parë. 


Ndër të tjera në atë fjalim ai tha: 


Askush nuk dëshiron të vdesë. Edhe njerëzit që duan të shkojnë në parajsë nuk duan të vdesin për të arritur atje. E megjithatë vdekja është destinacioni që ne të gjithë e ndajmë. Askush nuk i ka shpëtuar kurrë. Dhe është ashtu siç duhet të jetë, sepse Vdekja ka shumë të ngjarë të jetë shpikja e vetme më e mirë e Jetës. Është agjenti i ndryshimit të Jetës. Pastron të vjetrën për t’i hapur rrugë të resë. Tani për tani i riu je ti, por një ditë jo shumë vonë nga tani, gradualisht do të bëhesh i vjetër dhe do të duhet të pastrohesh. Më falni që jam kaq dramatik, por kjo është e vërteta. Koha juaj është e kufizuar, kështu që mos e humbni atë duke jetuar jetën e dikujt tjetër. Mos lejoni që zhurma e opinioneve të të tjerëve të mbysë zërin tuaj të brendshëm. Dhe më e rëndësishmja, kini guximin të ndiqni zemrën dhe intuitën tuaj. Ato disi e dinë se çfarë doni vërtet të bëheni. Çdo gjë tjetër është dytësore.


Kur isha i ri, kishte një botim të mahnitshëm të quajtur Katalogu i Gjithë Tokës, i cili ishte një nga biblat e brezit tim. Ajo u krijua nga një shok imi i quajtur Stjuart Brend jo shumë larg nga këtu në Menlo Park, dhe ai e solli atë në jetë me prekjen e tij poetike. Kjo gjë ndodhi në fund të viteve 1960, para kompjuterëve personalë dhe botimeve në desktop, kështu që gjithçka ishte bërë me makina shkrimi, gërshërë dhe kamera Polaroid. Ishte njëlloj si Google, por ama 35 vjet para se të shpikej Google: Miku im ishte idealist dhe i tejmbushur me mjete të pastra dhe nocione të shkëlqyera.


Stjuart dhe ekipi i tij nxorën disa numra të Katalogut të Gjithë Tokës. Ishte mesi i viteve 1970, dhe unë isha afërsisht në moshën tuaj. Në kopertinën e pasme të numrit të tyre të fundit ishte një fotografi e një rruge fshati herët në mëngjes. Nën të ishin fjalët: “Qëndroni të uritur. Qëndroni të çmendur”.  Ishte mesazhi i tyre i lamtumirës ndërsa firmosën mbylljen e revistës. Qëndroni të uritur. Qëndroni të çmendur. Dhe unë gjithmonë e kam uruar këtë për veten time. Dhe tani, kur diplomoheni, jua uroj këtë gjë edhe ju.

Qëndroni të uritur. Qëndroni të çmendur.
©Portali ShkollorTë gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

237 Lexime
3 javë më parë