Teknologjia dhe mësimnxënia

Përdorimi i ChatGPT në shkolla, surprizon studimi i fundit në Amerikë!

Pavarësisht shqetësimeve fillestare se prezantimi i ChatGPT mund të çonte në rritjen e kopjimit në shkollat e mesme, një studim i fundit i Stanford-it zbulon se shkalla e mashtrimit midis nxënësve të shkollave të mesme ka mbetur statistikisht e pandryshuar ose edhe paksa e ulur.

Pavarësisht shqetësimeve fillestare se prezantimi i ChatGPT mund të çonte në rritjen e kopjimit në shkollat e mesme, një studim i fundit i Stanford-it zbulon se shkalla e mashtrimit midis nxënësve të shkollave të mesme ka mbetur statistikisht e pandryshuar ose edhe paksa e ulur. Studimi, i kryer përmes një sondazhi anonim në 40 shkolla të mesme amerikane, zbuloi se afërsisht 60% deri në 70% e nxënësve përfshihen në sjellje kopjimi, një përqindje në përputhje me vitet e mëparshme.


Victor Lee, drejtuesi i fakultetit të Stanford për AI (Inteligjencës Artificiale) theksoi se ndërsa ka raste të izoluara të AI që përdoret për kopjim, provat e përgjithshme sugjerojnë një ndikim minimal te nxënësit e shkollave të mesme. Studimi theksoi gjithashtu se vetëm 19% e adoleshentëve të moshës 13 deri në 17 vjeç kanë përdorur ChatGPT për detyrat e shkollës.

Studentët shprehën mendime të ndryshme për përdorimin e ChatGPT. Studimi inkurajon mësuesit që të përfshijnë zërat e studentëve në diskutimet rreth AI, duke njohur pikëpamjet e tyre dhe perspektivat e menduara mbi rolin në zhvillim të AI në arsim. Studiuesit pranuan se qëndrimet ndaj AI dhe përdorimit të saj në arsim mund të ndryshojnë me kalimin e kohës, në varësi të mënyrës se si shkollat zgjedhin t’i qasen AI si një temë dhe mjet. Studimi gjithashtu theksoi peizazhin në zhvillim, me disa shkolla që tani inkurajojnë dhe mësojnë studentët se si të përdorin në mënyrë efektive mjetet e AI, si ChatGPT, për të përmirësuar përvojat e të mësuarit.


Rikujtojmë, se chatboti më i popullarizuar në botë ka lançuar një veçori të re në ueb si dhe në sistemin operativ të Apple, iOS. Me veçorinë e re të platformës ju do të mund të vendosni bisedat tuaja në arkiv, pa pasur nevojë t’i fshihni ato. Për ta bërë këtë, duhet të shkoni në shiritin anësor ku janë të ruajtura të gjitha bisedat që keni pasur me ChatGPT-n, të klikoni tek njëra që doni ta vendosni në arkiv, pasi ta keni bërë këtu klikoni në butonin me tre pika dhe më pas do t’ju hapet një shirit tjetër, në të cilin do të shihni opsionin ‘archive’ (arkiv).©Portali ShkollorTë gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

870 Lexime
6 muaj më parë