Libri

Rëndësia e librave në jetën tonë

Librat janë të mbushur me njohuri, të japin mësime për jetën, të mësojnë për vështirësitë, dashurinë, frikën dhe çdo gjë të vogël që është pjesë e jetës. Librat kanë qenë këtu me shekuj dhe përmbajnë njohuri për të kaluarën dhe kulturat tona.

Cilat janë avantazhet e librave? Të shkruara gjeni 15 përfitimet kryesore nga librat për jetën tonë:


 1. Librat janë miqtë tanë më të mirë.
 2. Librat ndriçojnë imagjinatën tuaj.
 3. Librat krijojnë besim.
 4. Librat ju ndihmojnë të rriteni emocionalisht.
 5. Librat përmirësojnë fjalorin tuaj.
 6. Librat ju ndihmojnë të mësoni gjuhë të reja.
 7. Librat rrënjosin te ju aftësi analitike.
 8. Librat ju japin mësime të rëndësishme për jetën.
 9. Librat mprehin zgjuarsinë tuaj.
 10. Librat i bëjnë nxënësit inteligjentë.
 11. Librat përmirësojnë kujtesën.
 12. Librat lehtësojnë stresin e nxënësve.
 13. Librat përmirësojnë aftësitë tuaja të të shkruarit.
 14. Librat ndihmojnë në vetë-përmirësim.
 15. Leximi i librave përmirëson aftësitë tuaja komunikuese.Librat janë miku juaj më i mirë


Një nga arsyet kryesore që tregon rëndësinë e librave në jetën tonë është se librat veprojnë si miqtë tanë më të mirë. Miqtë janë një nga pjesët më të rëndësishme të jetës sonë. Ne nuk mund ta imagjinojmë jetën tonë pa shoqërinë e një miku të mirë. Në mënyrë të ngjashme, një libër është si një mik i mirë që vazhdimisht na frymëzon të bëhemi versioni më i mirë i vetes. Librat e pasurojnë mendjen tonë me njohuri ashtu si një mik i mirë. Librat ndriçojnë imagjinatën tuaj


Një aspekt tjetër i rëndësishëm për të kuptuar rëndësinë e librave në jetën tonë është se librat janë një nga format më krijuese të artit. Çdo libër që lexojmë ka fuqinë për të na transformuar në një botë të ndryshme të mbushur me disa personazhe të mahnitshëm. Librat mund të rrisin fuqinë e imagjinatës sonë dhe mund të veprojnë si një portë që hap dyert për një botë ëndrrash, larg realitetit. Imagjinata dhe krijimtaria juaj do të simulohen duke lexuar një libër të mirë imagjinar.Librat i japin perspektivë botës përreth jush


Një libër i mirë ka fuqinë të ndryshojë mënyrën se si ne mendojmë, flasim dhe analizojmë gjërat. Ka libra të shumtë të shkruar në disa zhanre dhe çdo libër vjen me këndvështrimin e tij unik. Leximi na jep një avantazh të analizimit të mjediseve të ndryshme, gjë që e shtyn mendjen tonë të jetë vëzhguese. Librat ndihmojnë në zhvillimin e prezencës së mendjes dhe aftësive vëzhguese, duke ndriçuar kështu rëndësinë e librave në jetën tonë.Librat rrisin vetëbesimin


Kur lexojmë një libër, mësojmë për betejat dhe vështirësitë e personazheve të ndryshëm. Ndonjëherë ne madje i lidhim ato situata me jetën tonë personale. Të kuptuarit e situatave të personazheve të një libri dhe sesi ata i kapërcejnë periudhat dhe sfidat e vështira, ju jep kurajo dhe besim për t'u marrë me problemet tuaja. Gjithashtu, një person që lexon do të ketë gjithmonë më shumë njohuri për tema të ndryshme që do ta pajisin atë më mirë për situata sociale dhe për të zhvilluar biseda me grupe njerëzish.Librat ju ndihmojnë të rriteni emocionalisht


Një arsye tjetër që reflekton mbi rëndësinë e librave në jetën tonë është se leximi i librave vjen me një gamë të gjerë përfitimesh mendore dhe fizike. Leximi mund të zgjerojë fjalorin dhe aftësitë tuaja të komunikimit, të cilat mund t'ju ndihmojnë të ndërveproni më mirë me njerëzit. Gjithashtu, leximi është një mënyrë efektive për të rritur kujtesën dhe për të përmirësuar fokusin tuaj. Leximi i librave ju bën empatik, sepse kur angazhoheni me personazhe imagjinare dhe kuptoni situatat e tyre, kjo lë një ndikim të fortë në aftësinë tuaj për të empatizuar njerëzit. Të kesh një qëndrim empatik ju ndihmon të rriteni në një person më të mirë.


Burimi: Klikoni këtu 

 

Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën

 

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

21,690 Lexime
2 vjet më parë