Fokusi te rasat

Gabimet tona me përemrat “UNË” dhe “TI”

Kur shkruajmë, por sidomos kur flasim, shpesh i përdorim gabim trajtat rasore të përemrave vetorë, sidomos të atyre UNË dhe TI. Gabimet më të shpeshta me këta përemra ndodhin kryesisht në rasën emërore dhe kallëzore të tyre.

Kur shkruajmë, por sidomos kur flasim dendur i përdorim gabim trajtat rasore të përemrave vetorë, sidomos të atyre UNË dhe TI. Përdorim trajtat NEVE e JUVE në vend të NE e JU, si dhe MUA dhe TY, në vend të UNË dhe TI, si dhe e kundërta.

Gabimet më të shpeshta  me këta përemra ndodhin kryesisht në rasën emërore dhe kallëzore të tyre.


Ja disa shembuj kur përdoren gabim këto trajta:

−  Pa te mua dhe u sigurua që kishte vepruar drejt. (ku? – tek “unë”, jo “mua”) 

− Ajo erdhi tek ty herët në mëngjes. (te kush? - te “ti”, jo te “ty”)

− Po ta fillojmë neve të parët, do të jetë më mirë. (kush? – “ne”, jo “neve”)

− Juve ju kishin telefonuar mbrëmë? (kë? – “ju ju”, jo “juve ju”)

Kush do t’ju ndihmojë juve, po ta ndërpresim neve punën? (kë? –“ju” dhe “ne”)

− Na kujto edhe neve kur të dalësh? (Kë? – ne) 

− Ju jua thanë, kurse ne jo! (Kujt? – juve dhe neve)

− Na trego edhe ne se çfarë tha. (Kujt?– neve, jo ne) 


Ne i përdorim gabim këto trajta rasore, sepse nuk e dimë si lakohen përemrat vetorë nëpër rasa. Më poshtë jepet lakimi i tyre nëpër rasa, në njëjës dhe në shumës.

KUJDES! Për të shmangur këtë gabim, bëni pyetjen përkatëse dhe gjeni formën e saktë të tyre! Përgatiti: S.Agolli

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

3,890 Lexime
1 vit më parë