DREJTSHKRIM

"Tung!", formë e saktë apo e gabuar?

Në gjuhën e të rinjve dhe të nxënësve përdoret "Tung!", te një shtresë e njëjtë e shqipfolësve "Tungat!" dhe te shtresa e më të vjetërve "Tunjatë!". A janë këto forma të sakta dhe kur duhet të përdoren?

Në gjuhën e të rinjve dhe të nxënësve përdoret "Tung!", te një shtresë e njëjtë e shqipfolësve "Tungat!" dhe te shtresa e më të vjetërve "Tunjatë!"


A janë këto forma të sakta dhe kur duhet të përdoren?

Format e paraqitura nuk janë aspak të sakta. Forma më e drejtë është përshëndetja e lashtë shqipe "Tungjatjeta!". "Tungjatjeta!", sipas gjuhëtarëve, është shkurtim i brendshëm nga "T'u ngattë jeta!" ose "T'u zgjattë jeta!". 


Në ligjërimin tonë të përditshëm, në të folur e në të shkruar, e përdorim shpesh shprehjen pasthirrmore "Tung!" në fund të një bisede me dikë. "Tung!" është formë krejtësisht e gabuar, por nëse përdoret është më e drejtë të përdoret në fillim të bisedës dhe jo në fund të saj. 


Formë e gabuar: Tung! Formë e drejtë: Tungjatjeta! 


PASSHKRIM: FGjSSh-ja, sqaron: 

TUNGJATJETA 

1. Përdoret si përshëndetje kur takohemi me dikë, me kuptimin «t'u zgjattë jeta»! Tungjatjeta, si je? 

2. Përdoret kur duam ta bëjmë bisedën të thjeshtë e të ngrohtë ose kur duam të qesëndisim. Tani, or tungjatjeta, s'ka më kisha a xhami. Jo, or tungjatjeta, s'kam ngenë. Pse, or tungjatjeta, pak të kanë ndihmuar? 


(Nga: MA. Mentor Hajrizi; Portali Shkollor)

5,634 Lexime
5 vjet më parë