Analizë

9 gjëra që mësojnë prindërit kur fëmijët janë në shkollën fillore

Nëse do të mund të ktheheni pas në kohë çfarë këshillash do t’u jepni prindërve për atë që ka rëndësi në vitet e para të shkollës së fëmijës dhe çfarë nuk ka rëndësi?

Fëmijët ndryshojnë shumë veçanërisht kur ata i afrohen klasës së 6-të dhe bashkë me ta ndryshoni edhe ju. Nëse do të mund të ktheheni pas në kohë çfarë këshillash do t’u jepni prindërve për atë që ka rëndësi në vitet e para të shkollës së fëmijës dhe çfarë nuk ka rëndësi?


Liat Hughes Joshi, autore e një libri kushtuar viteve të para të shkollës fillore, djali i së cilës është në vitin e fundit të shkollës fillore sugjeron për ju:


1. Vitin e parë të shkollës është shumë i rëndësishëm leximi dhe nivelet e tij, por kjo nuk është gjithçka.

Mbaj mend njerëzit me fëmijë më të mëdhenjë duke më thënë: “Në fund ata të gjithë do t’ia arrijnë" dhe unë ende isha i trishtuar për leximin. A ishte fëmija im në nivelin e duhur? A ishin librat mjaft sfidues? Pse po lexonte sërish të njëjtën histori Biff dhe Chip (herë-herë dukej e pamundur) Nuk mund të them që niveli i leximit nuk ka rëndësi - kjo do të ishte një gënjeshtër - por nuk ia vlen të brengosen për të.

Shtatë vjet më vonë unë mund të shoh se, duke përjashtuar ata me nevoja të veçanta arsimore, të gjithë fëmijët në klasë mësuan të lexojnë. Disa janë ende më të mirë se të tjerët. Ata me të vërtetë 'e arritën qëllimin në fund' dhe ata dinë të lexojnë rrjedhshëm.


 2. Mos u konfrotoni nëse fëmija juaj është ulur në bankën e parë apo në bankën e fundit.

Ju nuk mund të ndryshoni rendin e grupeve të tryezave të emëruara në mënyrë misterioze në vendin e parë. Mund të jetë interesante të shihet se ku fëmija juaj ulet në klasë, por mos u fokusoni në këtë informacion. (A janë gjashtëkëndëshat më të mirë se qarqet, sepse ata kanë më shumë faqe?) 

Së pari, mund të ketë të gjitha llojet e arsyeve pse fëmija juaj është në një grup të caktuar - për të rritur besimin e tyre për shembull - gjithmonë mund t'i kërkoni mësuesit në mbrëmjet e prindërve. Për më tepër, fëmijët tuaj mund të jenë në një klasë veçanërisht të fortë ose të dobët, kështu që grupi i lartë apo i poshtëm mund të nënkuptojë diçka shumë të ndryshme në një klasë tjetër.

Morali i tregimit: nëse ata janë në grupin më të lartë, nuk po shikoni ende politikat e pranimit të Oxbridge-it. Nëse ata janë në fund, mos u shqetësoni shumë. 


3. Përpiquni të shmangni prindërit konkurrues dhe mburravecë 

Janë ata që kalojnë nëpër shesh lojrash duke tundur certifikatën e rripit të zërit më të mirë, të kursit në piano piano apo në karate. Ata pretendojnë se Sophie është “natyrisht e ndritshme” në matematikë dhe nuk “nuk ka mësues privat në të gjitha”, por ju e keni parë atë të dalë nga klasa lokale vazhdimisht. Janë ata që këmbëngulin se pak Sophie është në listën e fjalëve drejtshkrimore numër 27, kur ju e dini e në të vërtetë lista ka vetëm 20 fjalë.

Prindërit e Sophie vazhdojnë të mashtrojnë veten për nivelet e larta akademike  të vajzës së saj, do të thotë se ajo është në rrugën e duhur për të qenë kryeministër rreth 2050. :D


4. Të jesh në PTA është e dobishme - por jo të gjithë do të jenë aq entuziastë

Shoqata e Mësuesve dhe Prindërve bëjnë një punë të vlefshme për mbledhjen e fondeve për shkollat dhe krijimin e një ndjenje komuniteti. Është e dobishme të përfshiheni nëse mundeni, por mos i pranoni të gjithë prindërit të bëhen pjesë e shoqatës. Shpesh pak njerëz bëjnë shumë punë, ndonjëherë gjithçka. Ju mund të gjeni nënat dhe baballarët e tjerë që ju shmangen sikur të keni një lloj sëmundjeje ngjitëse kur përpiqeni të gjeni vullnetarë në sallat e njerëzve të drejtë, të pjekni ëmbëlsira ose të konribuoni për bileta të lotarisë. Dhe nëse kisha një paund për çdo e-mail të injoruar që kam dërguar si përfaqësues i klasës, do të isha në gjendje të dhuroja shumë në shkollë.


5. Fëmijët e shkollave fillore kanë një marrëdhënie komplekse dhe të vështirë me njëri-tjetrin, shpesh herë qajnë

Të biesh dhe të ngrihesh përsëri është pjesë normale e jetës. Detyra jote është që të jesh atje me një përqafim, por edhe t'u jepni atyre aftësitë dhe këshillat për të zgjidhur mosmarrëveshjet  a pasur nevojë për ndërhyrjen tuaj të drejpërdrejtë. Çfarëdo që të bëni duhet të tregoheni të kujdesshëm e të rezervuar dhe të përgatiteni për takimin me prindër i cili do të jetë i vështirë. Ju sigurojmë që ata nuk do pranojnë që fëmija i tyre është bashkëfajtor apo që ka një pjesë të fajit.

Dhe nëse doni t’i thoni një fjalë të ashpër fëmijës tjetër, mos e bëni, nëse nuk doni një urdhër kufizues nga drejtoria.


6. Fëmijët do tregohen të rezervuar me ju, nuk do ju tregojnë me detaje ditën e tyre... dhe kjo është gjë e “mirë”

Kur fëmija vjen në shtëpi dhe ti e pyet se si ishte dita e tyre, do të marrësh një përgjigje të paqartë dhe detajet më ti mëira do të kenë të bëjnë me mënunë e drekës! Është e vështirë të mësohemi, por kjo është e gjitha pjesë e udhëtimit të gjatë e të natyrshëm për t'u bërë të pavarur nga ne.

Ju asnjëherë nuk do e dini me detaje se çfarë do të bëjnë fëmijët tuaj gjatë orarit të shkollës, që nga mengjesi e derisa të kthehen në shtëpi por ata do të jenë “mirë”, ndoshta do të ushqehen, do mësojnë, do bëjnë gjithçka që përfshin jeta shkollore.


7. Fëmija juaj është një nga 30 nxënësit në klasë dhe qindra në shkollë

Sigurisht që djali apo vajza juaj është gjëja më e rëndësishme në botën tuaj, dhe ato janë të rëndësishme edhe për mësuesit, por çdo klasë ka rreth 30 nxënës, kështu që nuk mund të jetë gjithmonë "gjithçka për ta". 

Para se të veprosh kur ndodhin gjëra të këqija / brengosëse / shqetësuese ... fillimisht pusho, merr pak kohë dhe prit që situata të jetë më e qetë e zëri të të dëgjohe, është ideale.

Nëse fëmija juaj vjen në shtëpi duke folur për një katastrofë në klasë, një rënie me një mik apo ndonjë çështje tjetër, ndalo marrjen e masave. Është joshëse të dërgosh një e-mail drejtorit në moment, por pritni deri në mëngjes dhe shikoni nëse duket pak shqetësues. Nëse hapësira e të menduarit nuk e lë jashtë se si ndjeheni, vijoni me gjetjen e fakteve të asaj që ndodhi para se të veproni; kujtohuni edhe fëmija më i ndershëm dhe i vëmendshëm mund të marrë përshtypjen e gabuar të asaj që ndodhi.


8. Kjo aventurë e shkollës fillore filloi dhe do të përfundojë siç filloi - me lot dhe emocion

Shtator 2009 ishte një moment historik, ne do të “humbasim” fëmijët tanë sepse ata janë duke u rritur. Ejani ditën e fundit të shkollës fillore në korrik dhe do të hedhim sytë edhe një herë kur të arrijmë një moment tjetër, t’u themi lamtumirë miqve të mirë, të flasim për kujtimet...  dhe të shkojmë në shkollën e madhe.


9. Është një klishe, por do të përfundojë para se ta dini

Kjo ditë e parë, me fotot dhe uniformën tepër të madhe nuk ndjehet si dje, por definitivisht nuk duket si para shtatë vjetësh. Është zhdukur kaq shpejt. Nëse unë mund ta kthej kohën dhe ta them një gjë më shumë se çdo tjetër për veten time, atëherë do të ishte kjo: kënaquni dhe mos djersini për gjëra të vogla.


(Albina Hoxhaj, Portali Shkollor)

8,575 Lexime
5 vjet më parë