Studimet

Prindër, mos u blini shumë lodra fëmijëve

Një studim nga studiuesit Amerikanë të zhvillimit të fëmijës raportuan se kur fëmijët nën 5 vjeç kanë tepricë lodrash, ata nuk mund të përqendrohen te diçka për aq gjatë sa të mësojnë prej saj.

Unë, pesë vëllezërit dhe motrat e mia u rritëm në kushte të vështira, duke u ushqyer me drithëra gruri, veshje të përdorura dhe dhoma të përbashkëta. E për më tepër nuk kishim as televizor që të na largonte sadopak nga vështirësitë tona. 


Prindërit e mi nuk ishin të varfër, kështu që si një fëmijë mendova se ata nuk donin që ne t’i kishim të gjitha kushtet e plotësuara. Sot si një 31 vjeçare e shikoj në një tjetër këndvështrim. 


Rruga drejt këtij realizimi ishte e gjatë. Në mesin e të 20-ave, kuptova se, edhe pse ripërdorimi dhe riciklimi ishin bërë të njohura, koncepti i reduktimit po lihej në pluhur, kryesisht për shkak se askush nuk mund të kuptonte se si t'i bënte paratë. Unë fillova të blija më pak, duke bërë më shumë, dhe duke marrë një vështrim kritik se sa kam konsumuar. Më tej “në botën e çuditshme” të fibrave bambu dhe çiklizmit, fëmijëria ime e patundur mori një prirje krejt tjetër. Kam kuptuar me një tronditje që prindërit e mi ishin të ftohtë: ata kishin qenë të ndërgjegjshëm për planetin tonë dhe burimet e saj që nga vitet 1970.


Nuk ishte një befasi e madhe atëherë, që kur isha shtatzënë me vajzën time Olive, u zotova të vazhdoj traditën familjare të neglizhencës.


Arsyet, në mendjen time, ishin të thjeshta. Konsumimi për hir të konsumit është një epidemi - sidomos kur është fjala për fëmijët. Momenti që ne shohim vijën e dytë në testin e shtatzënisë, fillon blerja. Kjo ndjekje e pamëshirshme është e shtrenjtë, stresuese, merr një taksë shkatërruese në mjedis dhe është bërë aq e zakonshme saqë mezi injorojmë kur dikush sugjeron një lodër prej 30 dollarësh plastike si një artikull "duhet të ketë".


Unë jam tani një nënë e vetme dhe sepse bëj shumicën e vendimeve të përditshme në jetën e vajzës sime, idetë e mia të çmendura nuk hasin pothuajse asnjë kundërshtim. Unë jam bërë e dehur me fuqi. Megjithatë, ndërkohë që përqendrimi në përvojat në krahasim me artikujt materialë ka qenë një zgjedhje pozitive, ndonjëherë kam dyshime.


Unë shoh ullinjtë kënaqësinë e kitarave të baterisë dhe kukullave plastike në shtëpitë e shokëve, dhe ndjej brejtje të mprehta të fajit. Unë shikoj në dhomën e saj, të gjitha lodrat e saj të përfshira në një shportë të vogël, dhe ndjej një ndjenjë bezdisëse të vendoset në gropën e stomakut tim. Nuk dua që ajo të humbasë, nuk dua të jem momenti i duhur, dhe për më tepër, nuk dua që ajo të kthehet në fëmijërinë e saj dhe të shohë mungesën, në vend të dashurisë.


Disa e mbytin fajin e tyre me verë, më pëlqen ta varrosin nën rrezet e studimit të ftohtë dhe të vështirë. Kështu fillova të gërmoj, dhe ajo që kam zbuluar është një lajm i mirë jo vetëm për grumbujt e lodrave plastike që ngulfatën ngadalë në deponitë tona, por edhe për fëmijët tanë. Në një studim të dizajnuar për të identifikuar dhe parandaluar modele të varësisë në të rriturit, dy studiues gjermanë (ata do të ishin gjerman) disi bindën një shkollë çerdhe për të hequr të gjitha lodrat nga klasa për tre muaj.


Mrekullueshëm, skenari nuk u transferua në Zotin e Mizave, që vepronte në miniaturë. Në vend të kësaj, mësuesit raportuan se ndërsa në ditën e parë fëmijët dukeshin të hutuar, deri në fund të muajit të tretë ata ishin të angazhuar në lojë me imagjinatë, të aftë për t'u përqendruar më mirë dhe për të komunikuar në mënyrë më efektive.


Një studim nga studiuesit Amerikanë të zhvillimit të fëmijës raportuan se kur fëmijët nën 5 vjeç kanë tepricë lodrash, ata nuk mund të përqendrohen te diçka për aq gjatë sa të mësojnë prej saj. Në vend të kësaj ata tentojnë t'i kalojnë nëpër duar shumë shpejt gjërat, pa u përfshirë plotësisht në një aktivitet të caktuar.


Nuk është se e thotë vetëm shkenca që ju duhet të filloni të reduktoni; portofoli juaj dhe ambienti natyror, po ashtu, po ua tregon këtë. Familjet e shtresës së mesme Amerikane kanë kredi bankare $15.000 dhe Amerikanët gjenerojnë 254 milionë ton mbeturina në vit. Në Angli shifrat nuk janë shumë më ndryshe, me £6,454 kredi bankare dhe 100 milionë ton mbeturina.


Një pjesë e të gjitha këtyre mbeturinave janë lodrat që u kemi blerë fëmijëve dhe që nuk kanë shtuar asnjë gjë në jetën e tyre. Kur blini për fëmijët, mundohuni të analizoni nëse ajo që po blini është nevojë apo dëshirë. Do ndihmojnë në pasurimin e jetës së fëmijës suaj apo do e shpërqendrojë atë nga jeta?


Është koha për të rimenduar strategjinë e kufizimit në prindërimin që po bëjmë. Të jetosh me më pak, duket se të ofron më shumë; më shumë kursime, më shumë hapësirë në dollape, dhe më e mira, më shumë komunikim, imagjinatë dhe përqendrim për fëmijët tanë.


Nëse gjithçka tjetër dështon, unë ngushëlloj veten me idenë e ullirit në shtratin e një terapisti në 15 vjet. "Nuk u lejua të kisha balona në partin e ditëlindjes sime, sepse mund ta gëlltisë, përmes përgjumjeve të dendura. Për shkak se ishin plastike."


(A. Hoxhaj; Portali Shkollor)

4,751 Lexime
5 vjet më parë