Ushqimet & mësimet

Cilat ushqime duhet të konsumojnë fëmijët që të kenë një kujtesë sa më të mirë për mësimet?

Ushqimet luajnë rol të rëndësishëm në zhvillimin e kujtesës dhe të aftësive kognitive të nxënësve. Disa ushqime dhe stili i jetesës mund të ndikojnë pozitivisht në performancën e kujtesës dhe tek aftësitë e tyre mësimore. Më poshtë do të njiheni me disa rekomandime.

Ushqimet luajnë rol të rëndësishëm në zhvillimin e kujtesës dhe të aftësive kognitive të nxënësve. Disa ushqime dhe stili i jetesës mund të ndikojnë pozitivisht në performancën e kujtesës dhe tek aftësitë e tyre mësimore. Disa rekomandime përfshijnë: 


Ushqimet e pasura me acid folik: Acidi folik është i rëndësishëm për funksionimin e mirë të sistemit nervor. Gjendet në perimet e gjelbra, frutat, drithërat e integruara dhe produktet e qumështit. 


Ushqimet e pasura me Omega-3: Acidet yndyrore omega-3, të gjendura te peshku, arrat, farat e linit dhe vajra të tjera të pasura me omega-3, janë të dobishme për shëndetin e trurit dhe mund të ndihmojnë në përmirësimin e kujtesës.


Proteinat: Proteina janë thelbësore për rritjen dhe zhvillimin e trurit. Përfshini në ushqyerjen e fëmijëve tuaj proteina nga burime të shëndetshme si mish të bardhë, peshk, vezë, dhe produkte qumështi.


Karbohidratet komplekse: Ndërsa duhet të shmangni sheqerin e shtuar dhe karbohidratet e thjeshta, karbohidratet komplekse të gjendura në drithërat e integruara, orizi integral, makaronat e integruara, mund të ofrojnë energji të qëndrueshme për trurin.


Perimet dhe frutat: Perimet dhe frutat me ngjyrë përmbajnë antioksidantë të rëndësishëm që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave të trurit nga dëmtimet.


Uji: Konsumimi i mjaftueshëm i ujit është i rëndësishëm për funksionimin e trurit. Dehidrimi mund të ndikojë negativisht në kujtesën dhe vëmendjen e fëmijëve.


Ushqimet e pasura me vitaminë B: Vitaminat e grupit B janë të rëndësishme për funksionimin e sistemit nervor. Përfshini në dietën e fëmijëve tuaj ushqime të tilla si: lloje farërash, drithëra të integruara, mish, peshk dhe perime.


Ushqimet e pasura me zink: Zinku është një mineral që mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës. Mollët, arrat dhe mish i kuq janë burime të mira të zinkut.Në përgjithësi, një dietë e shëndetshme dhe e balancuar është thelbësore për zhvillimin e kujtesës dhe aftësive mësimore. Gjithashtu, është e rëndësishme për fëmijët tuaj që të aktivizoni një stil të jetesës aktive dhe të kujdeseni që ata të flenë mjaftueshëm për një funksionim optimal të trurit.
© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

536 Lexime
6 muaj më parë