Fenomeni

Pse mësimdhënësit nga e gjithë bota janë të zemëruar?

Ka një numër njerëzish që mund të tërhiqen nga një profesion si mësimdhënia fillimisht, sepse mësimdhënësit janë shumë të sjellshëm dhe të kujdesshëm, dhe kjo mund të shoqërohet me një tendencë për të humbur durimin.

Sipas një studimi, mësimdhënësit janë veçanërisht të prirur për t'u zemëruar. Zemërimi është vetëm pjesë e përvojës së mësimdhënies ndonjëherë në situata të pakontrollueshme. Mësimdhënësit nuk kanë shumë kontroll dhe ndjenja jashtë kontrollit mund të çojë në zemërim. Ka një numër njerëzish që mund të tërhiqen nga një profesion si mësimdhënësia fillimisht, sepse mësimdhënësit janë shumë të sjellshëm dhe të kujdesshëm, dhe kjo mund të shoqërohet me një tendencë për të humbur durimin. 


Është e vërtetë se mësimdhënësit po zemërohen me nxënësit e tyre? Më poshtë janë disa nga arsyet e mundshme pse mësimdhënësit zemërohen:


 1. Mungesa e kontrollit në klasë
 2. Mosrespektimi nga nxënësit
 3. Mosrespektimi i udhëzimeve nga nxënësit
 4. Pakënaqësia nga administratorët
 5. Marrëdhënie jo të shëndetshme me kolegët
 6. Ndërhyrja nga prindërit
 7. Nxënës të pavëmendshëm ose dembelë
 8. Lodhje
 9. Zhgënjimi nga teknologjia
 10. Pak burime në dispozicion në shkollë
 11. Rrethanat e pashmangshme familjare të nxënësve, gjë që redukton urinë e tyre për të mësuar në shkollë
 12. Zemërimi për përmbajtjen e lëndës, sepse materiali në thelb nuk ka kuptim
 13. Presioni i vlerësimit në kohë dhe ngarkesa e pabarabartë e punës
 14. Shpërndarja e pabarabartë e pagaveMund të ketë shumë arsye të tjera që janë përtej kontrollit të mësuesit, të cilat nuk janë përmendur më lart. Por çështja më e rëndësishme është se çfarë bëjmë me të – kur jemi të zemëruar dhe si ta trajtojmë atë?


Pra, si duhet ta trajtojnë mësuesit këtë zemërim? Ne ju rekomandojmë disa hapa për të kapërcyer këtë problem:


Përgjigjja: Ne jemi mësimdhënës dhe kështu hapi ynë i parë duhet të jetë t'i japim përgjigje pozitive nxënësve dhe të përpiqemi t'i kuptojmë ata. Nuk duhet të reagojmë përpara se të kuptojmë shkakun e zemërimit tonë. Është e nevojshme që ne të jemi motivues të mirë dhe të motivojmë edhe nxënësit tanë. Nëse sjellja e një nxënësi është shkak i zemërimit tonë, atëherë duhet të përpiqemi të kuptojmë rrënjën e arsyes së sjelljes së nxënësit. Pasi ta kuptojmë problemin e tij, mund të dalim nga çmenduria jonë e të qenit i zemëruar.


Reagimi: Hapi tjetër është reagimi pozitiv dhe kontrolli i atij zemërimi në mënyrë që ta përdorni atë në një mënyrë pozitive. Sa herë që po trajtoni çështje në klasë që ju zemërojnë, gjithmonë përpiquni të gjeni një zgjidhje për problemin. Më besoni se çdo problem ka më shumë se një zgjidhje.


Biseda: Mësuesi mund të relaksohet vetëm duke biseduar me kolegët. Ndarja e problemeve mund t'ju japë një ndërtim të fortë të komunitetit. Si mësimdhënës, ju duhet të flisni në një mënyrë që mund të mos pengojë imazhin e nxënësit. Duhet të tregoni më shumë qëndrim pozitiv në mënyrë që kolegët tuaj të mos paragjykojnë nxënësin. Duhet të bëni llojin e duhur të bisedës në dhomën e stafit dhe të mos bëheni kontribues i kulturës toksike.


Si mësimdhënës, besoni gjithmonë në filozofinë e mëposhtme për të mos u zemëruar: "Unë do të të tregoj respekt, ti më trego respekt."Burimi: Klikoni këtu


Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën


© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

2,254 Lexime
2 vjet më parë