Shëndeti mendor

10 simptomat e mungesës së serotoninës që secili prej nesh duhet të ketë kujdes

Mungesa e serotoninës është një çështje komplekse. Mënyra e jetesës dhe faktorët psikologjikë shpesh luajnë një rol qendror. Për më tepër, simptomat e mungesës së serotoninës mund të ndikojnë në marrëdhënien dhe cilësinë e jetës së një personi. Këshilla nga MA Fon Ilia.

Serotonina është një neurotransmetues që luan një rol të rëndësishëm në sjellje, humor, lëvizje, mësim dhe shumë funksione të tjera trupore. Emri i tij teknik është 5-Hydroxytryptamine (5-hydroxytryptamine) ose 5-HT. Ashtu si të gjithë neurotransmetuesit, serotonina mbart një sinjal nervor nëpër një sinaps.


Kur nivelet e serotoninës janë shumë të ulëta, kjo mund të dobësojë sinjalet nervore. Një nga simptomat më të zakonshme të serotoninës së ulët është depresioni, por nivelet e ulëta të serotoninës mund të ndikojnë pothuajse në çdo sistem organesh, duke e çuar shëndetin tonë në një gamë të gjerë simptomash.


Kuptimi i serotoninës: Çfarë bën serotonina?


Studiuesit kanë studiuar serotoninën dhe rolet e fshehura që luan ky neurotransmetues i rëndësishëm në shumë funksione të trurit për më shumë se 60 vjet. Të gjitha kafshët dhe madje edhe bimët prodhojnë serotonin, duke treguar pamjen e saj të hershme evolucionare.

Megjithatë, serotonina është e vështirë të izolohet. Përveç kësaj, një gamë e gjerë neurotransmetuesish - si dhe faktorë të tjerë, si shëndeti i përgjithshëm i një personi, mjedisi dhe biologjia unike - mund të ndikojnë në shëndetin mendor dhe fizik. Kjo e bën të vështirë për studiuesit të krijojnë korrelacione të drejtpërdrejta midis serotoninës dhe funksioneve të ndryshme.

Studiuesit kanë besuar prej kohësh se, mungesa e serotoninës mund të çojë në depresion. Në të vërtetë, shumë antidepresantë të njohur rrisin nivelet e serotoninës në tru. Megjithatë, disa studime vënë në dyshim këtë teori të pranuar gjerësisht të serotoninës.

Një studim i vitit 2014 i cili u krye me minj laboratori, zbuloi se ulja gjenetike e niveleve të serotoninës nuk i bën minjtë të futen në depresion. Psikiatrit kanë teorizuar se te njerëzit me depresion, nivelet e serotoninës janë gjenetikisht të ulëta, kështu që ky studim e minon këtë teori.

Prandaj, një sërë studimesh tregojnë se është e pamundur të diagnostikohet mungesa e serotoninës bazuar vetëm në simptoma. Njerëzit me nivele normale të serotoninës mund të përjetojnë simptoma në përputhje me mungesën e serotoninës, ndërsa disa njerëz me serotoninë të ulët, mund të mos kenë fare simptoma.


Çfarë e shkakton mungesën e serotoninës?


Shumica e rasteve të mungesës së serotoninës janë idiopatike, që do të thotë se mjekët nuk mund të gjejnë një shkak specifik. Disa çrregullime gjenetike të trashëguara mund të ndikojnë në aftësinë e trupit për të prodhuar ose metabolizuar serotoninën. Stili i jetesës dhe faktorë të tjerë që mund të luajnë gjithashtu një rol përfshijnë:


Luhatjet hormonale, për shkak të fillimit ose ndalimit të terapisë zëvendësuese të hormoneve, menopauzës, shtatzënisë ose moshës së shtyrë

  • Mungesa e dritës së diellit
  • Ushqimi i keq
  • Disa substanca dhe ilaçe, veçanërisht kur përdoren për një kohë të gjatë
  • Stresi kronik


10 simptoma të mungesës së serotoninës

Serotonina nuk vepron kurrë vetëm dhe është pjesë e një sistemi kompleks. Njerëzit me mungesë të serotoninës mund të kenë gjithashtu mangësi në neurotransmetues të tjerë, si dhe probleme metabolike ose probleme të tjera shëndetësore. Disa shenja të zakonshme të mungesës së serotoninës përfshijnë:


1. Depresioni


Hulumtimet po tregojnë gjithnjë e më shumë një marrëdhënie komplekse midis depresionit dhe serotoninës. Ne nuk e kuptojmë plotësisht se si mungesa e serotoninës mund të shkaktojë depresion, por shumica e studimeve sugjerojnë se është një faktor kryesor. Depresioni i lidhur me ngjarjet e përditshme, veçanërisht stresi kronik dhe trauma, gjithashtu mund të ulin nivelet e serotoninës. Prandaj, mungesa e serotoninës mund të jetë edhe shkaku edhe rezultat i depresionit.


2. Ndryshimet në gjumë


Serotonina ndihmon në rregullimin e orës së brendshme të trupit, duke përfshirë aftësinë për të ndier përgjumje, për të qëndruar në gjumë, për të hyrë në gjumin REM dhe për t'u zgjuar në mëngjes. Njerëzit me pagjumësi kronike, modele të pazakonta gjumi, lodhje kronike ose ëndrra të gjalla të vazhdueshme mund të karakterizohen nga mungesa e serotoninës.


3. Dhimbje kronike


Serotonina ndikon në mënyrën se si sillen muskujt, kështu që serotonina e ulët mund të shkaktojë dhimbje kronike. Serotonina e ulët është e lidhur fort me fibromialgjinë, një lloj dhimbjeje kronike e cila është e përhapur. Njerëzit me fibromialgji mund të gjejnë lehtësim duke marrë ilaçet kundër depresionit që rrisin nivelet e serotoninës.


4. Probleme me kujtesën ose të mësuarit


Disa studime kanë lidhur serotoninën me kujtesën dhe të mësuarit, kështu që vështirësitë e papritura me kujtesën ose të mësuarit mund të tregojnë një mungesë të serotoninës. Përveç kësaj, simptoma të tjera të mungesës së serotoninës, të tilla si privimi i gjumit dhe depresioni, mund ta bëjnë të vështirë përqendrimin dhe mësimin.


5. Ankthi


Ankthi, duke përfshirë format e tij obsesive - kompulsive, mund të tregojnë se një person ka serotonin të ulët. Fillimi i papritur i ankthit dhe vështirësia për ta shoqëruar atë me një faktor të dukshëm, të tillë si një traumë ose stres i kohëve të fundit, është shpesh për shkak të një problemi të serotoninës. Stresi dhe ankthi kronik gjithashtu mund të ulin serotoninën.


6. Skizofrenia


Shumë studime kanë gjetur nivele të ulëta të serotoninës tek njerëzit me skizofreni. Besimet ose sjelljet e pazakonta, halucinacionet dëgjimore ose vizuale dhe ndryshimet e papritura në humor ose personalitet mund të jenë shenja të serotoninës së ulët.


7. Probleme me orën e brendshme të trupit


Serotonina ndihmon në rregullimin e ritmit cirkadian të trupit, që është ora e tij e brendshme. Megjithëse është e zakonshme që njerëzit të kenë vështirësi të ngrihen në mëngjes ose herë pas here të harrojnë vaktet e përditshme, mosfunksionimi i orës së brendshme mund të shkaktojë përgjumje të rëndë, oreks dhe probleme të tjera.

Një person që nuk fle kurrë në një orar të rregullt dhe që ka probleme me mbajtjen e një modeli të qëndrueshëm të urisë dhe të ngrënit, ose që ndihet i lodhur kronikisht, mund të ketë një problem me ritmin e tij cirkadian. Kjo mund të jetë për shkak të serotoninës së ulët.


8. Probleme me oreksin


Shumë studime kanë zbuluar se njerëzit me serotonin të ulët mund të kenë probleme me oreksin ose çrregullime të të ngrënit. Kjo mund të përfshijë të ngrënit e tepërt, të mos ngrënit mjaftueshëm, ose të alternoni të dyja. Përveç kësaj, disa njerëz me depresion gjithashtu përjetojnë probleme me oreksin.


9. Hiperaktivitet


Serotonina e ulët mund të shkaktojë simptoma të çrregullimit të deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD). Një person mund të ketë vështirësi në përqendrim, të jetë vazhdimisht i argëtuar, të përjetojë lodhje ose mërzitje kronike ose të mos jetë në gjendje të qëndrojë ulur. Fëmijët mund të duket se kanë energji të pakufishme, sillen në mënyrë agresive ose shpesh ngatërrohen në shkollë.


10. Demenca


Hulumtimet e reja sugjerojnë se nivelet e ulëta të serotoninës në tru janë të lidhura me demencën dhe madje mund të jenë një shenjë paralajmëruese e hershme e këtij grupi sëmundjesh. Nuk është e qartë nëse serotonina e ulët shkakton çmenduri apo është një simptomë. Për shkak se serotonina mund të ndikojë në kujtesën, përqendrimin dhe funksionet e tjera njohëse, megjithatë, është e mundur që rënia e niveleve të serotoninës të rrisë rrezikun e demencës ndërsa një person plaket.


Diagnoza dhe potenciali i trajtimit të serotoninës

Një test gjaku i serotoninës mund të masë nivelet e serotoninës në gjak. Megjithatë, mjekët zakonisht e përdorin këtë test vetëm për të kontrolluar tumoret që prodhojnë serotonin.

Mjekët zakonisht nuk kryejnë teste gjaku për të vlerësuar nivelet e serotoninës, sepse faktorë të tjerë përveç serotoninës në gjak - si metabolizmi, sjellja e receptorëve të serotoninës dhe hormonet - mund të ndikojnë në aftësinë e trupit për të përpunuar dhe përdorur serotoninën. Është e mundur që një person, nivelet e serotoninës në gjakun e të cilit duken normale, të ketë shumë pak serotonin të përdorshëm.

Në vend që të testojnë nivelet e serotoninës, mjekët zakonisht trajtojnë simptomat e një personi. Në varësi të simptomave që keni, mjeku juaj mund të rekomandojë teste të ndryshme për të përjashtuar shkaqe të tjera, të tilla si anomalitë hormonale ose lëndimet fizike. Ai ose ajo mund të përshkruajë më pas një medikament që rrit nivelet e serotoninës, siç është një antidepresant. Në disa raste, mjekët mund të rekomandojnë gjithashtu ndryshime në stilin e jetës, të tilla si stërvitja.

Mungesa e serotoninës është një çështje komplekse. Mënyra e jetesës dhe faktorët psikologjikë shpesh luajnë një rol qendror. Për më tepër, simptomat e mungesës së serotoninës mund të ndikojnë në marrëdhënien dhe cilësinë e jetës së një personi. Psikoterapia mund të ndihmojë në shumë mënyra.

Për njerëzit me depresion të shoqëruar me nivele të ulëta të serotoninës, një psikoterapist mund të ofrojë këshilla për menaxhimin e stilit të jetesës, dëgjim aktiv dhe ndihmë të vlefshme për marrëdhëniet.

Psikoterapia gjithashtu mund të ndihmojë njerëzit me serotonin të ulët të bëhen avokatë më të mirë për veten e tyre. Për shembull, një person me fibromialgji ose dhimbje kronike mund të luftojë të flasë me të dashurit për simptomat e tyre ose të ndihet i gatshëm të kërkojë lehtësim në punë. Psikoterapia mund t'i ndihmojë ata të eksplorojnë opsionet e tyre, të miratojnë strategji të shëndetshme të vetë-kujdesit dhe të mbështesin nevojat e tyre.Burimi: goodtherapy.org


Përgatiti: MA Fon Ilia 

Mindfulness Coach - Psikolog klinik


© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

7,418 Lexime
2 vjet më parë