Mësimdhënie

Mënyra se si t’i bëjmë nxënësit e trishtuar të ndihen më mirë

Mësuesit shpesh shpenzojnë kohë duke i ndihmuar fëmijët të zgjidhin problemet e tyre, gjë që mund të marrë shumë kohë nga mësimet teorike dhe praktike. Për fat të mirë, ka shumë mënyra të shpejta për t'i ndihmuar nxënësit të ndihen më mirë, të cilat janë të lehta për t'u zbatuar dhe që vërtet funksionojnë.

1. Një dërgesë speciale i bën të gjithë nxënësit të ndihen më mirë


Shpërqendrimi është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zhvendosur fokusin e një nxënësi nga ndjenjat e tyre. T'i kërkoni atij nxënësi të bëjë një dërgesë speciale për ju është një mënyrë argëtuese për ta shpërqendruar. Mbani në dorë një zarf të madh Manila me fjalët "Dorëzimi special" ose "Tepër sekret" nga jashtë. Zarfi mund të jetë bosh, ose mund të jetë i mbushur me letër të zbrazët, shaka ose citate emocionuese. Kur një nxënës ka nevojë për një shpërqendrim, ai mund ta dorëzojë zarfin në zyrën e shkollës ose në një klasë tjetër. Shanset janë që kur të kthehet, ai të ndihet shumë më mirë.2. Jepuni nxënësve kafshë prej pellushi


Një përqafim i shpejtë është një mënyrë e garantuar për të ngushëlluar një nxënës, por mësuesit nuk kanë gjithmonë kohë për të ofruar një përqafim. Ja ku kafshët me pellush mund të bëjnë ndryshim në klasën tuaj. Një kuti me miq me gëzof do t'i lejojë nxënësit tuaj të kërkojnë rehati sa herë që u nevojitet. Si bonus, dhënia e pavarësisë së nxënësve për të gjetur ngushëllim në mënyrë të pavarur do t'i ndihmojë ata të përgatiten më mirë për të ngushëlluar veten në të ardhmen.3. Lërini t'i shfryjnë emocionet e tyre në një fletore


Një fletore bosh spirale diku në klasë u jep nxënësve një mundësi të shkruajnë atë që i shqetëson. Shumë mësues shpenzojnë shumë kohë për të kuptuar të gjitha bisedat pas pushimeve ose speciale, dhe një fletore u lejon nxënësve të shprehin shqetësimet e tyre pa pasur nevojë që mësuesi/ja të heqë dorë nga mësimi dhe koha e të mësuarit.4. Vendos pak muzikë

Fëmijët e duan muzikën dhe meloditë janë një mënyrë e shkëlqyer për të sjellë një ndjenjë qetësie në klasë, edhe nëse është vetëm një fëmijë që ndihet keq. Nuk ka asgjë të keqe të shtyni planin tuaj fillestar të mësimit vetëm për të dëgjuar pak muzikë për disa minuta. Është e vështirë të ndihesh i trishtuar kur kërcen me një këngë optimiste dhe është e vështirë të qëndrosh i zemëruar kur dëgjon muzikë instrumentale qetësuese.5. Lërini nxënësit të vizatojnë në tabelë

Shumica e nxënësve e duan mundësinë për të vizatuar në tabelë dhe ju mund ta përdorni atë dashuri për t'i ndihmuar fëmijët të përballen me emocionet dhe ndjenjat e tyre. Thuajuni nxënësve të vizatojnë ose të shkruajnë atë që i shqetëson dhe më pas ta fshijnë atë. Akti i vizatimit ose shkrimit është qetësues dhe më pas fshirja e problemit është një mënyrë e mirë për t'i ndihmuar nxënësit të fillojnë të kalojnë atë që ndiejnë. 6. Jepni një kompliment

Ndonjëherë gjithçka që duhet për të kthyer një humor të keq është të dëgjosh diçka të këndshme. Një kompliment i vërtetë ka shumë të ngjarë të bëjë nxënësin e mërzitur të buzëqeshë. Komplimentet e mësuesve janë të shkëlqyera, por të kesh një mik apo bashkëmoshatar të dalë me një kompliment është gjithashtu një mënyrë e fuqishme për t'i gëzuar nxënësit dhe për t'i bërë ata të ndihen më mirë për çdo gjë që i shqetëson.Burimi: Klikoni këtu 

 

Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën


© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

879 Lexime
1 javë më parë