Zbulimi

Chimborazo është mali më i lartë në botë, jo Everesti

Nëse matja bëhet nga qendra e tokës, Chimborazo fiton lehtësisht dhe Everest nuk do të hynte dot as në 20 malet më të larta

Everest, i ndodhur në Himalaje është mundur nga Chimborazoi cili ndodhet në Ekuador. Por megjithatë Everest është fitues nëse merret parasysh, matja tradicionale është rreth 9 000 metra mbi nivelin e detit.

Por në fakt nuk rënditet as tek të parat, apo as edhe më pranë hapësirës. Mali ekuadorian është në krye të listës dhe kjo e gjitha për shkak të formës së tokës.

Everest del fitues vetëm nëse matja bëhet duke marrë parasysh nivelin e detit. Por ndërkohë nëse matja bëhet nga qendra e tokës, Chimborazo fiton lehtësisht dhe Everest nuk do të hynte dot as në 20 malet më të larta.

Ky rezultat vjen për shkak të formës së Tokës, e cila nuk është një sferë perfekte.

Kjo formë i jep një avantazh më të madh për të gjithë malet që shtrihen përgjatë vijës ekuatoriale.

720 Lexime
4 vjet më parë