Të nderuar drejtorë dhe drejtoresha
Në këtë faqe ju do të gjeni të gjitha informacionet aktuale nga bota e arsimit. Me kënaqësi ne do të publikojmë lajme nga shkollat tuaja në portalin tonë – na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar mësues
Mirësevini në qendrën e botës shkollore. Regjistrohuni, bëhuni anëtarë dhe përdorues të portalitshkollor.al dhe shkarkoni materiale të ndryshme me të cilat do të pasuroni orën tuaj të mësimit. Për ju ne ndjekim çdo aktualitet nga bota e arsimit, publikojmë lajme nga shkollat tuaja dhe zhvillimet e fundit në mësimdhënie dhe mësimnxënie - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar nxënës
Portali Shkollor (www.portalishkollor.al) për ju zgjedh tema të cilat ju ndihmojnë të mësoni me lehtësi dhe sukses. Në portalinshkollor.al librat mund t`i shkarkoni në formën digjitale me përmbajtje multimediale - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar prindër
Për ju dhe fëmijët tuaj në Portalin Shkollor (www.portalishkollor.al) publikojmë njohuri të fundit shkencore në lidhje me të mësuarit dhe edukimin, lajme për arsimin dhe suksesin e nxënësit shqiptar. Na ndiqni dhe na shkruani se çfarë ju pëlqen të lexoni në këtë faqe: info@portalishkollor.al.

Të nderuar drejtorë dhe drejtoresha
Në këtë faqe ju do të ndiqni të gjitha informacionet aktuale nga bota e arsimit. Me kënaqësi ne do të publikojmë lajme nga shkollat tuaja në portalin tonë – na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar mësues
Mirësevini në qendrën e botës shkollore. Regjistrohuni, bëhuni anëtarë dhe përdorues të portalitshkollor.al dhe shkarkoni materiale të ndryshme me të cilat do të pasuroni orën tuaj të mësimit. Për ju ne ndjekim çdo aklualitet nga bota e arsimit, publikojmë lajme nga shkollat tuaja dhe zhvillimet e fundit në mësimdhënie dhe mësimnxënie - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar nxënës
portalishkollor.al për ju zgjedh tema të cilat ju ndihmojnë të mësoni me lehtësi dhe sukses. Në portalinshkollor.al librat mund t`i shkarkoni në formën digjitale me përmbajtje multimediale - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar prindër
Për ju dhe femijët tuaj ne portalinshkollor.al publikojmë njohuri të fundit shkencore në lidhje me të mësuarit dhe edukimin, lajme për arsimin dhe suksesin e nxënësit shqipëtar. Na ndiqni dhe na shkruani se çfarë ju pëlqen të lexoni në këtë faqe - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Shkencë

Latif Ajrullari

Të nderuar lexues!
Libri 100 shkencëtarët që kanë ndryshuar botën, na njeh me arritjet gjigante të tyre: me këta njerëz, të cilët jo rrallë janë përballur me mosbesimin e skajshëm të mjedisit ose, edhe më keq, janë dënuar në rrugën e tyre për të zgjeruar kufijtë e dijes njerëzore. Në spektrin e gjerë të njohjeve shkencore, ky libër na çon nga kozmologjia e Kopernikut dhe e Galileit, nëpër labirintet mjekësore të Hipokratit dhe Galenit, te fushat e fizikës, biologjisë, kimisë dhe të gjenetikës. Kjo është historia e ideve që i kanë dhënë formën botës së sotme, dhe që do ta formatojnë atë edhe në të ardhmen.
- Latif Ajrullai, Profesor


 • Cogito ergo sum (Mendoj, jam)

  Cogito ergo sum (Mendoj, jam)

  nga    Latif Ajrullai     1,428 Lexime

  Ndër thëniet filozofike të të gjitha kohërave, mbase më e njohura është ajo e Dekartit “Cogito ergo sum” (Mendoj, pra jam)...

 • Ligji i "pashkatërrueshmërisë së materies”/ Johan Van Helmont 1579 – 1644

  Ligji i "pashkatërrueshmërisë së materies”/ Johan Van Helmont 1579 – 1644

  nga    Latif Ajrullai     476 Lexime

  Ai arriti të dallonte ligjin “e pashkatërrueshmërisë së materies”, duke kuptuar, për shembull, se metalet që treten në acide janë “të fshehura” aty, d...

 • Shkenca bashkëkohore e Uilliam Harveji-t

  Shkenca bashkëkohore e Uilliam Harveji-t

  nga    Latif Ajrullai     411 Lexime

  Për të gjithë të apasionuarit pas shkenës, Uilliam Harveji ka sjellë teorinë më të rëndësishme të të gjitha kohërave në fushën e biologjisë. Ai dëshmo...

 • Meritat e Keplerit në astronomi

  Meritat e Keplerit në astronomi

  nga    Latif Ajrullai     1,121 Lexime

  Atë që filloi Koperniku duke propozuar modelin heliocentrik të sistemit diellor, që do të thotë se planetët rrotullohen rreth Diellit, Kepleri e përfu...

 • Tomas Njukomeni, shpikës i motorit të parë komercial (1663 - 1729)

  Tomas Njukomeni, shpikës i motorit të parë komercial (1663 - 1729)

  nga    Latif Ajrullai     1,601 Lexime

  Nëse Revolucioni Industrial ndryshoi botën, atëherë njeriu që e mundësoi këtë me burimin e vet të energjisë, duhet të vlerësohet në veçanti. Ky njeri...

 • Lufta e Galileit për revolucion shkencor

  Lufta e Galileit për revolucion shkencor

  nga    Latif Ajrullai     650 Lexime

  Galilei, më shumë se kushdo tjetër, ka qenë mishërimi i optimizmit dhe i luftës tipike për revolucionin shkencor. Ka merita për një numër zbulimesh, t...

 • Këta janë top 10 diktatorët më brutalë në histori (foto)

  Këta janë top 10 diktatorët më brutalë në histori (foto)

  nga    Latif Ajrullai     1,669 Lexime

  Se historia e njerëzimit është e ngjyrosur me gjak është e ditur, por a e dini cili nga shumica e diktatorëve botërorë janë përgjegjës për numrin më t...

 • Ndikimi i Bejkënit në të ardhmen e shkencës

  Ndikimi i Bejkënit në të ardhmen e shkencës

  nga    Latif Ajrullai     845 Lexime

  Vepra e Bejkënit, ka ndikuar jashtëzakonisht në të ardhmen e shkencës. Metodës shkencore mund t’i qasemi në mënyrë të rregullt, vetëm nëse shmangim ba...

 • Uilliam Gilbert, fizikani i parë i kohëve moderne.

  Uilliam Gilbert, fizikani i parë i kohëve moderne.

  nga    Latif Ajrullai     308 Lexime

  Uilliam Gilberti njihet si shkencëtari i parë më i madh anglez dhe ndoshta si fizikani i parë i kohëve moderne. Fusha kryesore e studimeve të tij ka q...

 • Andreas Vesaliusi (1514-1564)

  Andreas Vesaliusi (1514-1564)

  nga    Latif Ajrullai     244 Lexime

  Andreas Vesaliusi këmbëngulte që, gjatë kohës së ligjëratave, studentët të asistonin kur ai vetë bënte autopsinë e kufomave të njerëzve, duke shmangur...