Të nderuar drejtorë dhe drejtoresha
Në këtë faqe ju do të gjeni të gjitha informacionet aktuale nga bota e arsimit. Me kënaqësi ne do të publikojmë lajme nga shkollat tuaja në portalin tonë – na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar mësues
Mirësevini në qendrën e botës shkollore. Regjistrohuni, bëhuni anëtarë dhe përdorues të portalitshkollor.al dhe shkarkoni materiale të ndryshme me të cilat do të pasuroni orën tuaj të mësimit. Për ju ne ndjekim çdo aktualitet nga bota e arsimit, publikojmë lajme nga shkollat tuaja dhe zhvillimet e fundit në mësimdhënie dhe mësimnxënie - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar nxënës
Portali Shkollor (www.portalishkollor.al) për ju zgjedh tema të cilat ju ndihmojnë të mësoni me lehtësi dhe sukses. Në portalinshkollor.al librat mund t`i shkarkoni në formën digjitale me përmbajtje multimediale - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar prindër
Për ju dhe fëmijët tuaj në Portalin Shkollor (www.portalishkollor.al) publikojmë njohuri të fundit shkencore në lidhje me të mësuarit dhe edukimin, lajme për arsimin dhe suksesin e nxënësit shqiptar. Na ndiqni dhe na shkruani se çfarë ju pëlqen të lexoni në këtë faqe: info@portalishkollor.al.

Të nderuar drejtorë dhe drejtoresha
Në këtë faqe ju do të ndiqni të gjitha informacionet aktuale nga bota e arsimit. Me kënaqësi ne do të publikojmë lajme nga shkollat tuaja në portalin tonë – na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar mësues
Mirësevini në qendrën e botës shkollore. Regjistrohuni, bëhuni anëtarë dhe përdorues të portalitshkollor.al dhe shkarkoni materiale të ndryshme me të cilat do të pasuroni orën tuaj të mësimit. Për ju ne ndjekim çdo aklualitet nga bota e arsimit, publikojmë lajme nga shkollat tuaja dhe zhvillimet e fundit në mësimdhënie dhe mësimnxënie - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar nxënës
portalishkollor.al për ju zgjedh tema të cilat ju ndihmojnë të mësoni me lehtësi dhe sukses. Në portalinshkollor.al librat mund t`i shkarkoni në formën digjitale me përmbajtje multimediale - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Të nderuar prindër
Për ju dhe femijët tuaj ne portalinshkollor.al publikojmë njohuri të fundit shkencore në lidhje me të mësuarit dhe edukimin, lajme për arsimin dhe suksesin e nxënësit shqipëtar. Na ndiqni dhe na shkruani se çfarë ju pëlqen të lexoni në këtë faqe - na shkruani në: info@portalishkollor.al.

Shkencë

Latif Ajrullari

Të nderuar lexues!
Libri 100 shkencëtarët që kanë ndryshuar botën, na njeh me arritjet gjigante të tyre: me këta njerëz, të cilët jo rrallë janë përballur me mosbesimin e skajshëm të mjedisit ose, edhe më keq, janë dënuar në rrugën e tyre për të zgjeruar kufijtë e dijes njerëzore. Në spektrin e gjerë të njohjeve shkencore, ky libër na çon nga kozmologjia e Kopernikut dhe e Galileit, nëpër labirintet mjekësore të Hipokratit dhe Galenit, te fushat e fizikës, biologjisë, kimisë dhe të gjenetikës. Kjo është historia e ideve që i kanë dhënë formën botës së sotme, dhe që do ta formatojnë atë edhe në të ardhmen.
- Latif Ajrullai, Profesor


 • Hengu shpiku sizmografin e parë për matjen e tërmeteve

  Hengu shpiku sizmografin e parë për matjen e tërmeteve

  nga    Latif Ajrullai     448 Lexime

  Zhangu, shkencëtari i zhdërvjelltë kinez në oborrin e dinastisë Han, ndër të tjera është marrë me astronomi, matematikë e letërsi, por, arritjet e tij...

 • Katalogu i parë i yjeve, arritja më e madhe astronomike e Hiparkut?

  Katalogu i parë i yjeve, arritja më e madhe astronomike e Hiparkut?

  nga    Latif Ajrullai     510 Lexime

  Hiparku i ka kushtuar shumë kohë matjes së vendndodhjes së Tokës në raport me yjet. Rezultatet e këtyre matjeve kanë mundësuar një numër të madh lloga...

 • "Më gjeni një vend ku të mbështetem, dhe unë do ta lëviz Tokën”

  "Më gjeni një vend ku të mbështetem, dhe unë do ta lëviz Tokën”

  nga    Latif Ajrullai     951 Lexime

  "Më gjeni një vend ku të mbështetem, dhe unë do ta lëviz Tokën”, këto fjalë Arkimedi ua drejtoi qytetarëve të Sirakuzës. Por pamundësia praktike që To...

 • Elementet, vepra më e shquar e Euklidit në gjeometri

  Elementet, vepra më e shquar e Euklidit në gjeometri

  nga    Latif Ajrullai     1,387 Lexime

  Elementet njihet si kryevepra e Euklidit në gjeometri, ka pasur një ndikim fenomenal në mendimin akademik perëndimor. Këtë e tregon fakti se, pas Bibl...

 • Mësimet dhe gabimet e Aristotelit

  Mësimet dhe gabimet e Aristotelit

  nga    Latif Ajrullai     391 Lexime

  Mësimet e Aristotelit mbi fizikën dhe kozmosin kanë udhëhequr të gjithë botën perëndimore deri në kohën e Galileit dhe Njutonit, kur u kuptua se një p...

 • Mos hyni, nëse nuk dini gjeometri!

  Mos hyni, nëse nuk dini gjeometri!

  nga    Latif Ajrullai     1,484 Lexime

  Mendimi i Platonit pati një ndikim edhe më të madh në mendimin shkencor pas themelimit të Akademisë në vitin 387 p.e.s., kohë kur ai u rikthye në Athi...

 • Në modelin e Demokritit, nuk ka vend për idenë e zgjedhjes së lirë

  Në modelin e Demokritit, nuk ka vend për idenë e zgjedhjes së lirë

  nga    Latif Ajrullai     551 Lexime

  Për Demokritin kanë ekzistuar vetëm dy gjëra: hapësira dhe lënda (atomet). Hapësira përbëhej nga zbrazëtia, një vakum gjigant i pafundmë, ku gjendet n...

 • Hipokrati, sot njihet si “babai i mjekësisë”

  Hipokrati, sot njihet si “babai i mjekësisë”

  nga    Latif Ajrullai     968 Lexime

  Shumë prej rezultateve të punës së Hipokratit përfshihen në Përmbledhjen e Hipokratit, një seri me gjashtëdhjetë deri në shtatëdhjetë tekste mjekësore...

 • Pitagora, matematikani dhe filozofi grek

  Pitagora, matematikani dhe filozofi grek

  nga    Latif Ajrullai     2,006 Lexime

  Teorema e famshme e Pitagorës duhet të ketë qenë e njohur për babilonasit, por me siguri Pitagora ishte i pari që e vërtetoi atë matematikisht. Katror...

 • Anaksimandri

  Anaksimandri

  nga    Latif Ajrullai     735 Lexime

  Anaksimandri zbuloi në mënyrë të efektshme idenë e hapësirës: domethënë, një gjithësi me thellësi i njohur si babai i astronomisë moderne, Anaksimandr...