Studim

Kërpudhat haluçinogjene prodhohen në laborator!

Është eksperimentuar për të lehtësuar simptomat e depresionit, për të reduktuar ankthin në sëmundjet kanceroze. Dhe për të zbutur varësinë nga nikotina.

Përbërësi kryesor i kërpudhave haluçinogjene është psilocibina. Është kjo përbërje, me një strukturë shumë të ngjashme me LSD, një tjetër drogë e famshme lisergjike, që prodhon efektet psikedelike, tashmë të vërejtura tek amerikanët vendas.


Tani një grup studiuesish të Friedrich Schiller të Universitetit të Jenës, në Gjermani, kanë zbuluar rrugën biokimike përmes së cilës prodhohet, duke i hapur rrugë mundësisë për të sintetizuar artificialisht substancën për përdorim farmakologjik.


Lëndët kimike kanë sintetizuar gjenomet e dy llojeve të ndryshme kërpudhash, Psilocybe cubensis dhe Psilocybe cyanescens, për të identifikuar gjenet që marrin pjesë në prodhimin e përbërjes. Pastaj kanë identifikuar pikën fillestare të reagimit të sintezës dhe të gjithë që çojnë në psilocibinë. Ashtu siç është hipotezuar nga disa studime 50 vjet më parë, në fillim të zinxhirit është aminoacidi triptofan, në një formë të veçantë, mbi të cilën veprojnë katër enzima të ndryshme. Studiuesit edhe kanë modifikuar gjenetikisht baktere në mënyrë për t’i përdorur si fabrika për prodhimin e enzimave të përfshira.


Psilocibina, ashtu siç substancat e tjera të ngjashme psikedelike, kanë një histori të diskutueshme. Një analog i saj LSD (acidi lisergjik), u identifikua për herë të parë në 1959 nga kimisti zviceran Albert Hofmann, përpara se të bëhej droga  e gjeneratës.


Shumë e studiuar nga studiuesit e viteve 60 për pronësitë e saj për të ndryshuar koshiencën, pastaj demonizohet kur tashmë konsumi i saj ishte bërë pothuajse në masë.


Më shumë se zakonisht, është kthyer të studiohet në laborator, e dhënë që siç ishte parashikuar dukej të ishte e nevojshme në trajtimin e shqetësimeve psikologjike dhe psikiatrike.


Është eksperimentuar për të lehtësuar simptomat e depresionit, për të reduktuar ankthin në sëmundjet kanceroze. Dhe për të zbutur varësinë nga nikotina. Në qoftë se studimet klinike do të konfirmojnë dobishmërinë, prodhojeni në laborator, në mënyrë të kontrolluar, si ilaç nuk do të jetë më e pamundur.


(Portali Shkollor)

2,218 Lexime
6 vjet më parë