KUBET PINO

Pse loja me kuba është shumë e rëndësishme në zhvillimin e fëmijëve?

Loja me kuba është një lojë ideale për zhvillimin e fëmijëve. Përfitimet që mund të kenë vogëlushët nga loja me kuba janë të shumta. Në këtë artikull po ju njohim me disa prej tyre, duke iu referuar kubave PINO.

Loja me kube është e rëndësishme për fëmijët sepse kontribuon në: 


Aftësitë motorike  

Një nga përfitimet më të mëdha të lojës me kube ndërtuese është se ato ndihmojnë një fëmijë të zhvillojë aftësitë e tij motorike dhe koordinimin e tij me sy. Nuk është e lehtë për një vogëlush të grumbullojë blloqe në një mënyrë të tillë që ato të formojnë një kullë ose strukturë tjetër. Sidoqoftë, duke këmbëngulur, fëmija juaj do të zhvillojë koordinimin e tyre. Kjo është një pjesë thelbësore e zhvillimit të tij të hershëm.


Aftësitë gjuhësore dhe komunikuese

Kubet e ndërtimit zakonisht vijnë me një larmi pjesësh me forma dhe ngjyra të ndryshme. Ndonjëherë ato zbukurohen me shkronja, numra ose fotografi të thjeshta që përshkruajnë kafshë dhe gjëra të tjera të zakonshme. Duke luajtur me kube ditë për ditë, fëmija do të fillojë të marrë koncepte si ngjyra dhe forma. Kërkojini vogëlushit tuaj t'ju japë bllokun me një mace në të, të vendosë bllokun e gjatë të hollë në majë të bllokut të gjerë ose të zgjedhë një bllok që është me të njëjtën ngjyrë si bluza juaj.


Kreativitet

Kubet janë një nga lodrat më të mira për të mundësuar lulëzimin e imagjinatës dhe krijimtarisë së fëmijës. Grumbullimi i tyre në konfigurime të ndryshme çon në mundësi pothuajse të pafundme. Shanset janë që nëse u jepni njëqind fëmijëve të ndryshëm të njëjtin grup kubesh ndërtimi, ata do të ndërtojnë njëqind struktura të ndryshme.


Inteligjencën hapësinore

Arsyetimi hapësinor është ai që na lejon të vizualizojmë objektet dhe lëvizjen e tyre në "syrin e mendjes" sonë. Jo vetëm kaq, por inteligjenca e lartë hapësinore lidhet me aftësi të tjera njohëse, përfshirë zgjidhjen e problemeve. Siç mund ta imagjinoni, loja me kubet ndërtuese është një mënyrë tepër efektive për të zhvilluar inteligjencën hapësinore.

Për kubat PINO mund të klikoni këtu:  https://www.librarialbas.al/lodra/cubica N. Allkja Biçaku 

©Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

3,923 Lexime
3 vjet më parë