10 tetori

Dita Botërore e Shëndetit Mendor: Shëndeti Mendor është një e Drejtë Universale e Njeriut

OBSH e ka përcaktuar 10 tetorin e çdo viti si Ditën Botërore të Shëndetit Mendor, si një mundësi për të rritur ndërgjegjësimin për çështjet e shëndetit mendor dhe përpjekjet e mobilizuara në mbështetje të tij në mbarë botën. Tema për këtë vit është: Shëndeti Mendor është një e Drejtë Universale e Njeriut.

Dita Botërore e Shëndetit Mendor shënohet më 10 tetor dhe është fushata më e rëndësishme vjetore globale. Kjo ditë është përdorur për të ngritur ndërgjegjësimin për çështjet e shëndetit mendor dhe për të promovuar diskutimin dhe veprimet për të përmirësuar kujdesin për shëndetin mendor në nivel botëror.


Qëllimi i kësaj dite është të largojë stigma dhe diskriminimin që ndikojnë negativisht mbi njerëzit me probleme të shëndetit mendor dhe të promovojë kujdesin dhe mbështetjen për të gjithë ata që janë prekur nga këto çështje.


Çdo vit, Dita Botërore e Shëndetit Mendor ka një temë të caktuar që përqendron përpjekjet dhe aktivitetet.


Ajo shënohet në të gjitha kontinentet dhe pothuajse në të gjitha vendet përmes ngjarjeve dhe programeve lokale, rajonale dhe kombëtare. Këtë vit, ajo shënohet nën sloganin “Shëndeti Mendor është një e Drejtë Universale e Njeriut”. 


OBSH i bën thirrje Shteteve Anëtare dhe partnerëve të përshpejtojnë përpjekjet për shëndetin mendor në një qasje të bazuar në të drejtat e njeriut.


Fokusi i të drejtave të njeriut ka qenë historikisht në nevojat si ushqimi, strehimi dhe kujdesi shëndetësor. Megjithatë, shëndeti mendor qëndron si një shtyllë kritike për mirëqenien njerëzore. Pranimi i faktit se shëndeti mendor është një e drejtë universale e njeriut është të pranosh marrëdhënien midis shëndetit mendor dhe cilësisë së përgjithshme të jetës.


Temat e mëparshme kanë përfshirë çështje të tilla si depresioni, ankthi, stresi, vetëvrasja dhe shëndeti mendor në përgjithësi.


Gjatë kësaj dite, organizata të ndryshme dhe grupet e interesit zhvillojnë aktivitete të ndryshme për të nxitur dialogun dhe ndërgjegjësimin rreth shëndetit mendor. Këto aktivitete mund të përfshijnë seminare, forume të hapura, ngjarje kulturore dhe artistike, fushata informuese, dhe shumë të tjera.


Në ditët e sotme, për shkak të ndryshimeve intensive ndaj të cilave jemi të ekspozuar në mjedis, një numri të madh detyrimesh dhe një stili jetese të shpejtë, ndodh shpesh që t’i vendosim të fundit nevojat tona dhe të harrojmë se përveç shëndetit fizik, jo më pak nuk është edhe shëndeti ynë mendor.


Sipas Institutit të Qytetit për shëndetin publik, të gjitha sfidat e epokës moderne, së fundmi dhe pandemia COVID-19, prekin individët ndryshe, mund të ndihemi të mërzitur, të lodhur, në ankth ose të kemi ndonjë ndjenjë apo simptomë tjetër që shoqëron stresin, paaftësia për t’u përqendruar, mungesa e motivimit, ndjenja e vetmisë, por edhe reaksione fizike në formën e ankesave të ndryshme gastrointestinale, dhimbje koke, shtrëngime në gjoks etj.


Depresioni, ankthi patologjik dhe çrregullime të tjera të shëndetit mendor mund të ndikojnë në aftësinë për të funksionuar në jetën e përditshme, ashtu si diabeti ose disa sëmundje kardiovaskulare.


Në botë, çdo një në dhjetë persona jeton me ndonjë çrregullim të shëndetit mendor. Për arsyet e mësipërme, është e nevojshme t’i jepet përparësi shëndetit mendor për të përmirësuar, krahas mirëqenies personale, të përgjithshme.


Kaltra Tafani

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

461 Lexime
7 muaj më parë