Intervistë

Kampet verore jashtë vendit, flet ekspertja britanike e arsimit, Helen Lami: Ka interes të shtuar nga prindërit shqiptarë

Me afrimin e përfundimit të vitit shkollor, prindërit natyrshëm përqendrohen te mundësitë se si do t’i angazhojnë fëmijët e tyre gjatë pushimeve.Kampet verore jashtë vendit duket se janë një zgjedhje për disa nga prindërit shqiptarë.Për këtë temë ne kemi intervistuar eksperten britanike të arsimit Helen Lami.

Znj. Helen, në takimin tuaj të këtyre ditëve në Tiranë për të folur mbi kampet verore që ju drejtoni veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar, u ve re një pjesëmarrje e konsiderueshme e prindërve shqiptarë. Pra kjo na lë të kuptojmë se tashmë familjet shqiptare zgjedhin dhe kampet verore jashtë vendit për fëmijët e tyre. Çfarë mund të na thoni ju vet për këtë qasje në Shqipëri? 


Ishte e mrekullueshme të shihje pjesëmarrjen e gjerë në këtë ngjarje dhe interesi për të studiuar jashtë vazhdon të rritet. Një shkollë verore është një hap i parë i shkëlqyeshëm për të studiuar jashtë vendit. Ai u jep studentëve një përvojë të një shkolle të mesme jashtë vendit dhe qasjen e Mbretërisë së Bashkuar ndaj mësimdhënies. Është gjithashtu një mundësi e shkëlqyer për t'u argëtuar, për t'u sfiduar, për t'u frymëzuar dhe për të bërë miq nga e gjithë bota. Sigurisht që të përmirësojnë gjuhën e tyre veçanërisht në lidhje me studimin e tyre akademik Shqiptarët nuk janë në gjendje të udhëtojnë pa u shoqëruar kështu që ne duam t'i ofrojmë grupit mundësinë për të udhëtuar me një drejtues në rast se prindërit nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë. Mos doni të thoni se prindërit shqiptar nuk e kanë të lehtë të marrin vendime të tilla? Cilat janë pyetjet që ata jua bëjnë me shpesh? 


Shpesh është një vendim i vështirë veçanërisht për mamin! E kanë të vështirë të largohen dhe familjet janë shumë të afërta në Shqipëri. Familjet shqiptare janë ambiciozë për fëmijët e tyre, gjë që është e mrekullueshme dhe studimi jashtë vendit është një mundësi dhe përvojë e madhe. Familjet shpesh kërkojnë shkolla në Londër, Kembrixh dhe Oksford. Ne jemi aty në çdo hap të rrugës për t'i ndihmuar ata me vendimet e tyre dhe për t'iu përgjigjur çdo pyetjeje.Si i siguroni ju prindërit për mbarëvajtjen e gjithë rrugëtimit që bëjnë fëmijët e tyre në kampet ku ju sugjeroni? E kanë pak më të lehtë për shembull të marrin vendimin edhe për faktin se ju keni një njohje të hershme me Shqipërinë, si bashkëshortja e një shqiptari? 

Është mirë që e kuptoj kulturën këtu në Shqipëri pasi ajo ndihmon për të qetësuar prindërit. Unë e di se cilat gjëra janë të rëndësishme për familjet dhe si të komunikoj. Ata e dinë se kanë një kontakt edhe në UK që flet shqip. Është thelbësore të kuptojmë rëndësinë e familjes shqiptare, mikpritjen dhe të kesh një ngrohtësi e miqësi. Unë kam mbi 25 vjet që udhëtoj në Shqipëri dhe kam qenë kënaqësi të shoh zhvillimin e Shqipërisë.Çfarë ju dallon juve si ofrues të këtij shërbimi në drejtim të edukimit? Cili është qëllimi i këtyre kampeve jashtë vendit tonë? 


Përvoja jonë. Integral ka mbi 30 vjet që operon në Ballkan dhe prej 12 vitesh në Shqipëri. Ne kemi pronarë bullgarë, britanikë dhe shqiptarë që sjellin përvojën e tyre të pasur në treg. Prejardhja ime është në shkollat e mesme në UK përpara se të themeloja “Academic Summer” në 2008. I kërkova Integral-it të vinte në Shqipëri 12 vjet më parë për të sjellë këtë shërbim të rëndësishëm në tregun shqiptar. Është e rëndësishme që studentët të marrin këshilla të mira që janë të duhura për ta. Që ata të zgjedhin shkollën apo universitetin e duhur ku do të jenë të suksesshëm. Studentët nuk kanë nevojë të vijnë në Mbretërinë e Bashkuar për mësime të gjuhës së përgjithshme pasi ata kanë mundësi të mira këtu në Shqipëri, por kur vijnë në MB për një shkollë verore, ata duhet të përdorin anglishten e tyre në një mënyrë të natyrshme përmes shoqërimit me bashkëmoshatarët e tyre, por edhe përmes mësimin e lëndëve në anglisht dhe përmirësimin e aftësive të tyre studimore për studimet e tyre të ardhshme. Të bëhen më të natyrshëm në komunikimin e tyre në anglisht pasi kjo i ndihmon ata të përparojnë.Nga ana tjetër, a i përzgjidhni fëmijët shqiptar, nëse do ta themi kështu, që ata t’i bashkohen këtyre kampeve; a keni vendosur kritere apo gjithkush mund të bëhet pjesë e tyre mjafton të bien ata dakord me të gjitha kushtet tuaja? 


Ne nuk përzgjedhim studentë dhe arsimi jashtë vendit është i hapur për të gjithë, megjithëse ka një implikim kostoje. Ne kemi përvojën për të ditur se çfarë shkolle ose kampi do t'u përshtatej studentëve të ndryshëm në varësi të aftësive të tyre dhe arsyeve të tyre për të udhëtuar. Studentët duhet të kenë një nivel bazë të gjuhës angleze, por nëse ata janë duke studiuar në shkollë, atëherë ata e kanë këtë dhe shqiptarët në përgjithësi janë të mirë në gjuhët e huaja. E rëndësishme është motivimi dhe që duan të shkojnë jashtë vendit për të studiuar.Mund të na flisni pak më konkretisht se si e kalojnë kohën këta të rinj gjatë kampit veror? 


Në verë kanë mësime në mëngjes dhe zgjedhin lëndët që duan të studiojnë. Pasditeve bëjmë sport, aktivitete dhe udhëtime. Ne kemi udhëtime gjithëditore në fundjavë. Ne duam që studentët të kenë përvoja të reja dhe të provojnë gjëra të reja dhe të shkojnë në shtëpi me shumë kujtime të veçanta.Pra doni të thoni se këto kampe akademike ( ku përveç argëtimit zhvillohen edhe aktivitete mësimore, vizita nëpër shkolla atje), janë edhe si një lloj mënyre për t’i tërhequr studentët shqiptarë për t'u diplomuar jashtë vendit? 


Po Kampet verore akademike zhvillohen në shkolla të mëdha me konvikt në MB, Kanada dhe Gjermani. Ata u japin studentëve një shans për të parë nëse u pëlqen përvoja dhe shpesh ndihmojnë familjet që të bëjnë hapin tjetër në udhëtimet e tyre arsimore.Nga takimet që keni pasur me fëmijët apo studentët shqiptar atje si të janë dukur ata për nga ana e përgatitjes akademike ose edhe nga aftësi të tjera? A mund të jenë ata lider të së ardhmes dhe nëse po, çfarë mund t’i bëjë ata të tillë? 


Familjet që takuam ishin shumë të motivuara, kishin aftësi të mira gjuhësore dhe akademike dhe shikonin atë që është e rëndësishme për të ardhmen. Është e mrekullueshme të shohësh dëshirën e vendit për teknologjinë dhe shkencën kompjuterike. Po, besoj se ata do të jenë udhëheqës të mëdhenj të ardhshëm.Dhe për ta përmbyllur, cili është mesazhi juaj si eksperte e arsimit për të rinjtë shqiptarë? 


Të vazhdojnë ëndrrat e tyre dhe të punojnë shumë për t'i arritur. Merrni shumë përvojë dhe dijeni se duhet të ngjisni shkallët drejt suksesit. Është punë e vështirë por ia vlen.
Intervistoi Nanila Allkja Biçaku 

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

1,038 Lexime
1 vit më parë