Për mësuesit e rinj

Mësues, ja si mund ta fitoni vendin e punës

Shumë mësues që aspirojnë të punësohen dhe të zhvillojnë një intervistë pune janë të nervozuar dhe të frikësuar. Ata kërkojnë online për çdo gjë që mund t'u japë atyre një mundësi.

Është stina e verës, stina e bejsbollit, akullores, plazhit dhe ndërtimit të rrugëve. Është gjithashtu sezoni i punësimit. Kudo po punojnë për të mbushur pozicionet e tyre të hapura dhe konkurrenca është e nxehtë si rëra poshtë këmbëve tuaja. Shumë mësues që aspirojnë të punësohen dhe të zhvillojnë një intervistë pune janë të nervozuar dhe të frikësuar. Ata kërkojnë online për çdo gjë që mund t'u japë atyre një mundësi. Në internet ka shumë këshilla, disa të mira dhe disa jo. 8 administratorë të shkollave tregojnë cilësitë e kandidatit të cilin do ta punësojnë menjëherë nëse plotëson këto kritere. Çfarë duhet të bëni ju?


Përpara se të uleni në tavolinë për të shkruar CV-në tuaj, duhet të bëni disa gjëra të tjera. Së pari, pastroni profilet tuaja në rrjetet sociale. Nëse një punëdhënës mund të gjejë foto apo materiale të papërshtatshme në profilet tuaja në rrjetet sociale me siguri që nuk do të dojë që ju të punoni në institucionin që ai drejton.


Përfitoni nga marrëdhëniet. Nëse zëvendësoni pas mësimit të nxënësve (dhe ju duhet të keni), atëherë është koha për të thirrur sekretarët e shkollave, mësuesit dhe drejtorët që janë të njohur me punën tuaj. Pothuajse të gjithë këta njerëz dëshirojnë të ndihmojnë të rinjtë të kenë sukses (prandaj ata janë në arsim!), prandaj mos kini frikë t'i pyesni për letra rekomandimi, për të vënë fjalë të mira administratorëve që njihen ose për të përdorur emrat e tyre si referenca në rininë tuaj. Këto lidhje nuk ju garantojnë një punë, por shpesh mund të çojnë në një intervistë.


Përshtypjet e para janë pothuajse më të rëndësishmet. Rifillimi juaj, nëse jeni me fat, do të merrni disa minuta shqyrtimesh para se të vendosni në një nga dy shtylla. Administratorët e kanë biseduar për të kërkuar një rezyme profesionale me kredencialet e organizuara mirë. Secili prej tyre tha se gabimet gramatikore dhe çorganizimi do t’iu diskualifikojnë ju. CV juaj duhet të jetë e shkurtër; nuk duhet të përfshini gjërat që çdo mësues bën gjatë punës së tyre.

Ju duhet diçka për të ndarë rininë tuaj nga pjesa tjetër e grumbullit. Një drejtor në Florida tha se dëshiron, “Një rezume që është tërheqëse për organizimin, qartësinë dhe përmbajtjen. Rifillimet janë shumë të shumta dhe nuk kanë asnjë prani apo personalitet.”


Një tjetër drejtori tha: “Vetëm VETËM përpiquni të gjeni të paktën një gjë për t'ju ndihmuar të qëndroni mes të tjerëve, ÇDO. Një internship ndërkombëtar, dygjuhësh, vullnetarizim në shkolla ndërsa po punoni në grupin tuaj, gjithçka që ju ndihmon të merrni një këmbë.”


Një ish-drejtor tha: “Kandidatët më tërheqës dalin si një person që kujdeset autentikisht për fëmijët. Diçka unike. Të paktën një gjë që ju ndan nga të tjerët. Komunikoni se jeni të gatshëm të bëni punën e një edukatori, takimet, komunikimet prindërore.”


Andrew Phillips, drejtori i Brandon Fletcher Intermediate në Ortonville të Miçiganit, tha: “Unë dua të di se çfarë ai ose ajo bëri për të shkuar më lart dhe më gjerë. A ka bërë një kandidat sende opsionale, si trajneri i ndihmës, ose marrin pjesë në një studim opsional të librit ose në fëmijët mësues? Unë dua të punësoj dikë që do të vijë në aktivitetet pas shkollës, pa pasur nevojë të lypë, të cilët do të bëjnë mësimin opsional për të përmirësuar veten dhe studentët tanë”.


Edhe letra mund të ndihmojë. Një drejtor tha: “Përdorimi i letrës me ngjyra të rifilluar (pergamenë) gjithmonë qëndron tek unë se kandidati mori kohë shtesë për të shtypur dokumentet e tyre në diçka tjetër përveç letrës së bardhë tradicionale që ndodhet në printer”.


Intervista

Nëse gjithçka gjatë kësaj faze shkon mirë, ju do të thirreni për një intervistë. Përveç gjërave të dukshme si: kërkimi profesional, jo çamçakëz, mbajtja e telefonit në makinën tuaj dhe buzëqeshja, ka disa gjëra që mund të bëni për të rritur shanset që ju do të thirreni për një intervistë të dytë apo edhe të ofroni punë.


Është për qëndrimin tuaj

“Më tregoni se jeni të interesuar në intervistë”, - tha një drejtor, por nuk e bëri, “ishte një rast i shportës”. Buzëqeshje, ji entuziast, ji i lumtur të jesh atje (edhe nëse ankthi po e gërryen stomakun tuaj) dhe shesë veten. Bëhet fjalë për qëndrim sa më shumë njohuri. Një drejtor përdor “filxhanin e testit të kafesë”. A dëshironin të pinin kafe me ty? Ata duhet të jenë në gjendje të shohin veten duke punuar me ju për shumë vite.


Ji i sigurt, por jo arrogant. Një mësues i cili ka shërbyer në komisione të shumta intervistimi tha: “Ka një vijë të shkëlqyer midis besimit dhe arrogancës. Nëse qëndrimi juaj del se ju “dini gjithçka” ju mund të jeni një kthesë për shokët dhe të vështirë për të trajnuar nëse lind nevoja. Në fund të fundit, askush nuk pëlqen një që i “di të gjitha”.


Jini specifikë

Unë kam shërbyer në pesë komisione të intervistave gjatë viteve, si për punë mësimdhënësish, ashtu edhe për ato kryesore, dhe e vetmja gjë që vret kandidatët është mungesa e specifikës në përgjigjet e tyre. Administratorët që kam dëgjuar thanë:


“Dua të shoh se si aplikanti ka aplikuar aftësitë e nevojshme në botën reale me shembuj kuptimplotë. Unë thjesht nuk dua të shoh qëllimet apo aftësitë e dikujt. Unë dua të shoh se si ata mund t'i demonstrojnë ato aftësi.”


“Flisni posaçërisht për mënyrën e funksionimit të matematikës, shkrimt dhe leximit në klasën tuaj. Është mirë që të gjithë fëmijët të ndihen sikur klasa juaj është shtëpi, por të gjithë e thonë këtë. Jo të gjithë mund të flasin për drejtimin e një seminari të vërtetë të matematikës ose grupeve të letërsisë”.


“Flisni për atë që do të bëni, jo për atë që keni bërë ndërsa mësoni nxënësin. Shumë shpesh, kandidatët flasin për atë që bëri mësuesi i tyre dhe si e dëshmuan këtë. Ajo lë përshtypjen se ata nuk kanë ndonjë besim ose mendim të rrënjosur të pavarur nga ai mësues.”


Jini të ndershëm

Disa njohuri janë të mira, por mos u përpiqni të tregoni që i dini të gjitha, prandaj pranojeni nëse nuk dini të bëni një veprim të caktuar. Dëgjoni me kujdes pyetjet dhe përgjigjuni drejtpërdrejt. Nëse nuk jeni i sigurt për një përgjigje, jini të ndershëm. Mos u mundoni të ktheni një përgjigje vetëm sepse mendoni se duhet. Thuaj, “me të vërtetë nuk mund ta trajtoj këtë pyetje, por do të isha i lumtur ta mësoja menjëherë.”


Bëj pyetje

Një drejtor shpjegoi se: “Kërkimi i pyetjeve inteligjente tregon reflektim nga ana e kandidatit.”


Shumë administratorë preferojnë që intervista të jetë një bisedë me dy drejtime, prandaj mos kini frikë të bëni pyetje sqaruese nëse nuk jeni të sigurt për atë që intervistuesi po ju kërkon. Ju gjithashtu mund të ndani veten nga konkurrenca duke parashtruar pyetje që i shërbejnë një qëllimi të dyfishtë duke kënaqur kuriozitetin tuaj autentik rreth aspekteve të punës, si dhe duke komunikuar gatishmërinë tuaj për të shkuar në milje shtesë për studentët. Pyetjet rreth asaj se cilat mundësi ekstra-kurrikulare ekzistojnë për mësuesit e rinj, ose nëse shkolla ka klube passhkollore të drejtuar nga mësuesit, janë gjithmonë mbresëlënëse.


(Portali Shkollor)

11,871 Lexime
4 vjet më parë