Statusi i mësuesit

Nuk ka ditë të mësuesit në Japoni, por...

“Pse mësuesit japonezë të kenë nevojë për një festë të veçantë, kur çdo ditë e jetës së tyre është si një festë? Duke e ritreguar këtë histori, me gjithë zemër dëshiroj që shoqëria jonë të rritet në një nivel të tillë, në një qëndrim të tillë ndaj mësuesit”- Nga Rustam Bisenev.

Një herë e pyeta kolegun tim japonez, mësuesin Yamamota: - Kur festohet dita e mësuesve në Japoni, si e festoni? 

I habitur nga pyetja ime, ai u përgjigj: Ne nuk kemi asnjë ditë mësuesi. 

Pasi dëgjova përgjigjen e tij, nuk dija ta besoja apo jo. 

Në mendjen time shkëlqeu mendimi: "Pse një vend ku ekonomia, shkenca dhe teknologjia zhvillohen, është kaq i pandershëm ndaj mësuesit, punës së tij?". 


***

Një ditë pas punës, Yamamota më ftoi ta vizitoja shtëpinë e tij. Meqenëse ai jetonte larg shkollës, morëm metronë. 

Në mbrëmje, në “orarin e pikut” dhe trenat e metrosë ishin të mbipopulluar. Disi u shtrydha, qëndrova, duke kapur fort parmakët. Papritur, një plak, i cili ishte ulur pranë meje, më dha vendin e tij. Duke mos kuptuar një qëndrim kaq respektues nga ana e të moshuarit, nuk munda ta pranoja propozimin e tij, por ai ishte këmbëngulës,dhe më duhej të ulesha. 

Pasi zbrita nga metroja, i kërkova Yamamotës të shpjegonte se çfarë kishte bërë plaku. 

Yamamota buzëqeshi dhe tregoi distinktivin e mësuesit dhe tha: - Ky plak pa shenjën tuaj të mësuesit dhe në shenjë respekti ndaj statusit tuaj, hoqi dorë nga vendi i tij. 

Meqenëse ishte hera ime e parë që vizitoja mësuesin Yamamota, ishte e papërshtatshme të shkoja duarbosh, kështu që vendosa të blej një dhuratë. 

Unë ndava mendimet e mia me Yamamota, i cili më inkurajoi dhe më tha se ka një dyqan mësuesish përpara ku mund të blini mallra me çmime të zbritura. 

Edhe një herë, nuk i përmbaja dot emocionet e mia. 

- Përfitimet jepen vetëm për mësuesit? – pyeta unë. 

Duke konfirmuar fjalët e mia, Yamamota tha: - Në Japoni, mësuesia është profesioni më i respektuar, personi më i respektuar. Sipërmarrësit japonezë janë shumë të lumtur kur mësuesit vijnë në dyqanet e tyre, ata e konsiderojnë një nder të madh për veten e tyre. 


***


Gjatë qëndrimit tim në Japoni, pashë vazhdimisht se si japonezët i respektojnë jashtëzakonisht mësuesit. Ka vende të veçanta për ta në metro, dyqane të veçanta janë të hapura për ta, mësuesit nuk qëndrojnë në radhë për një biletë për çdo lloj transporti. Pse mësuesit japonezë të kenë nevojë për një festë të veçantë, kur çdo ditë e jetës së tyre është si një festë? 

Duke e ritreguar këtë histori, me gjithë zemër dëshiroj që shoqëria jonë të rritet në një nivel të tillë, në një qëndrim të tillë ndaj mësuesit, dhe mësuesit e meritojnë një titull kaq të lartë!”

Mësues para emrit tënd përkulem... Nga Rustam Bisenev

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

1,945 Lexime
10 muaj më parë