Thënie

“Nuk mësojmë për shkollën, por për jetën”

Në një vizitë në SHFMU “7 Marsi” në Prishtinë, thënia nga Seneca i Riu “Nuk mësojmë për shkollën, por për jetën” ra në sy. Sa mendoni se mësimi për jetën zbatohet me të vërtetë në shkolla?

Lucius Annaeus Seneca i Ri, i njohur zakonisht si Seneca, ishte një filozof romak stoik, burrë shteti, dramaturg dhe satirist, në epokën pas-Agustiniane të letërsisë latine.


Seneca lindi në Cordoba në Hispania dhe u rrit në Romë, ku u edukua për retorikë dhe filozofi.Cilat janë aftësitë e jetës?


Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, aftësitë e jetës janë:


"Një grup kompetencash psikosociale dhe aftësish ndërpersonale që i ndihmojnë njerëzit të marrin vendime të informuara, të zgjidhin problemet, të mendojnë në mënyrë kritike dhe krijuese, të komunikojnë në mënyrë efektive, të ndërtojnë marrëdhënie të shëndetshme, të empatizojnë të tjerët dhe të përballojnë dhe menaxhojnë jetën e tyre në një mënyrë të shëndetshme dhe të përgjegjshme."


Këtu janë disa shembuj:


  • Menaxhimi i kohës;
  • Menaxhimi i parave;
  • Mirëmbajtja e shtëpisë;
  • Komunikimi;
  • Zhvillimi i vetë-imazhit pozitiv;
  • Mendësia e rritjes dhe vetë-përmirësimi;
  • Menaxhimi i stresit.Pse mësimdhënia e aftësive të jetës në shkollë është kritike?Përmirëson mirëqenien mendore


Mësimdhënia e aftësive të jetës në shkollë vetëndërgjegjëson rreth shëndetit mendor. Mësimi i aftësive për jetën i ndihmon nxënësit të kuptojnë se kush janë dhe çfarë duan nga jeta.


Për më tepër, nxënësit bëhen më të vetëdijshëm për betejat e tyre dhe të njerëzve përreth tyre.Përmirëson njohuritë financiare


Klasat e matematikës dhe ekonomisë në përgjithësi nuk i mësojnë nxënësit se si të menaxhojnë në mënyrë efektive paratë.


Shumë maturantë e mbarojnë shkollën duke mos ditur se si të menaxhojnë kartat e kreditit, të depozitojnë taksat ose librezat e çeqeve të bilanceve. Ky është një shqetësim i rëndësishëm duke pasur parasysh se të rinjtë duhet të marrin vendime të gjata financiare edhe duke fituar një diplomë kolegji.Nxit vendimmarrjen efektive


Jeta është një seri vendimesh – duke përfshirë vendime të mëdha si për shembull me kë ta kaloni jetën, nëse do të keni fëmijë dhe çfarë rruge karriere të zgjidhni.


Dhe pastaj janë ato të voglat si çfarë të veshësh apo çfarë të hash për darkë. Pavarësisht se sa e vogël, çdo zgjedhje që bëjmë mund të ketë një efekt potencialisht në ndryshim të jetës.


Është e rëndësishme që nxënësit të mësojnë se si të marrin vendime të sigurta dhe të mirinformuara.Presioni i bashkëmoshatarëve


Shumica e adoleshentëve nuk janë të pajisur mirë për të përballuar vendimmarrjen dhe i nënshtrohen ndikimit negativ të presionit të bashkëmoshatarëve. Për shembull, fëmijët mund të zgjedhin të lënë mësimin, sepse fëmijët cool po e bëjnë këtë.


Mësimi i të rinjve se si të vlerësojnë situatat nga këndvështrimi logjik dhe emocional do të përmirësojë aftësitë e tyre vendimmarrëse.Burimi: Klikoni këtu 


Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën


© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

1,821 Lexime
2 vjet më parë