Psikologji

Pse fëmijët japonezë janë të bindur dhe nuk shkaktojnë zemërim?

Si kanë mundur japonezët të krijojnë një shoqëri ku mbizotërojnë vlerat e vetëkontrollit, respektit dhe përmbajtjes? A janë kaq të rreptë sa të kenë arritur një shoqëri të disiplinuar? Apo ndoshta, a përfshijnë strategjitë e tyre për rritjen e fëmijëve modele efektive?

Karakteri i japonezëve admirohet nga shumë në mbarë botën. I kemi parë të përballen me tragjedi të mëdha me stoicizëm të madh. Ata nuk e humbin kontrollin dhe ruajnë sensin e tyre kolektiv në çdo situatë. Ata shquhen gjithashtu për respektin e madh që tregojnë ndaj të tjerëve dhe etikën e tyre të madhe të punës.


Jo vetëm që të rriturit japonezë janë të tillë, por edhe fëmijët janë shumë të ndryshëm nga ajo që jemi mësuar të shohim në botën perëndimore. Që në moshë shumë të re, ata janë të famshëm për sjellje të butë dhe të  sjellshëm. Fëmijët japonezë nuk lëshojnë zemërim dhe humbasin kontrollin.


"Përpjekja e pasuksesshme për të kontrolluar reagimet tona është skenari që çon në skllavërinë e frikës."- Giorgio Nardone


Si kanë mundur japonezët të krijojnë një shoqëri ku mbizotërojnë vlerat e vetëkontrollit, respektit dhe përmbajtjes? A janë kaq të rreptë sa të kenë arritur një shoqëri të disiplinuar? Apo ndoshta, a përfshijnë strategjitë e tyre për rritjen e fëmijëve modele efektive? Le ta shqyrtojmë këtë temë në më shumë detaje.


Japonezët i japin një vlerë të madhe familjes


Diçka që i bën të veçantë japonezët janë marrëdhëniet familjare mes brezave të ndryshëm. Lidhja mes të moshuarve dhe të rinjve është më empatike dhe më e dashur se në çdo pjesë tjetër të botës. Për ta, të moshuarit janë plot mençuri dhe meritojnë konsideratën maksimale.

Nga ana tjetër, të moshuarit i shohin fëmijët dhe të rinjtë si të rritur në stërvitje. Kjo është arsyeja pse ata janë tolerantë dhe të dashur ndaj tyre. Ata marrin një rol udhëzues, jo të gjykuarit apo të qënit inkuizitorë në jetën e tyre. Kjo është arsyeja pse lidhjet midis të rinjve dhe të moshuarve priren të jenë harmonike.

Japonezët e vlerësojnë shumë familjen e tyre të gjerë. Por, në të njëjtën kohë, kufijtë janë vendosur në mënyrë të vendosur. Për shembull, për ta është e pakonceptueshme që gjyshërit të marrin përgjegjësinë për një fëmijë, vetëm se prindërit nuk kanë kohë. Obligacionet nuk bazohen në një shkëmbim favoresh, por më tepër në botëkuptimin se secili ka vendin e vet.


Rritja e fëmijëve bazohet në ndjeshmëri


Shumica e familjeve japoneze e kuptojnë se rritja e fëmijëve duhet të jetë e dashur. Të bërtiturat shikohen me përçmim, ashtu si edhe akuzat e forta. Ajo që prindërit presin nga fëmijët e tyre është që ata të mësojnë si të lidhen me botën, duke respektuar ndjeshmëritë e të tjerëve.

Në përgjithësi, kur një fëmijë bën diçka të gabuar, prindërit e disiplinojnë atë me një vështrim ose një gjest të pakënaqur. Kështu i bëjnë të shohin se veprimi i tyre nuk është i pranueshëm. Është e zakonshme që ata të përdorin fraza të tilla si, "Ti e lëndove" ose "Ti e lëndove veten" për të vënë në dukje se sjellja e tyre nuk është e pranueshme sepse shkaktoi dëm dhe jo vetëm sepse.

Kjo formulë zbatohet edhe për objektet. Për shembull, nëse një fëmijë thyen një lodër, ka shumë të ngjarë që prindi t'i thotë "Ti e lëndove". Ata nuk do të thonë: "Ti e theve atë". Japonezët theksojnë vlerën e përfshirë dhe jo funksionalitetin e objektit. Prandaj fëmijët mësojnë që në moshë të vogël të sensibilizohen në çdo situatë, gjë që i bën ata më të respektueshëm.


Sekreti i madh: Koha cilësore


Të gjithë elementët e mëparshëm janë shumë të rëndësishëm. Por, asnjëra prej tyre nuk është aq e rëndësishme sa fakti që japonezët janë në mendje për të kaluar kohë cilësore me fëmijët e tyre. Ata nuk e shohin rritjen e fëmijëve si diçka të bërë nga larg, por përkundrazi. Krijimi i lidhjeve të forta me fëmijët e tyre është shumë i rëndësishëm për ta.

Është shumë e pazakontë që një nënë ta çojë fëmijën e saj në çerdhe para moshës tre vjeçare. Është më e zakonshme të shohësh nënat që mbajnë fëmijët e tyre kudo. Ky kontakt fizik, i cili gjithashtu shihet jo pak në komunitetet më tradicionale, krijon lidhje edhe më të thella. Kjo afërsi e lëkurës është edhe ajo e shpirtit. Për nënën japoneze, është shumë e rëndësishme të flasin me fëmijët e tyre.

E njëjta gjë vlen edhe për baballarët dhe gjyshërit. Është e zakonshme që familjet të mblidhen së bashku për të biseduar. Ushqimi si familje dhe tregimi i historive janë disa nga aktivitetet e tyre më të shpeshta. Historitë familjare tregohen vazhdimisht, dhe me këtë një ndjenjë identiteti dhe përkatësie i transmetohet fëmijës, së bashku me një ndjenjë të madhe rëndësie për fjalën e folur.

Kjo është arsyeja pse është shumë e rrallë që një fëmijë japonez të lëshojë zemërim. Ata janë të rrethuar nga një mjedis që nuk krijon përmbysje për ta. Ata nuk ndjejnë mungesë dashurie. Ata perceptojnë se bota ka një rend dhe se çdo person ka një vend. Kjo u jep atyre qetësi, i sensibilizon dhe i ndihmon të kuptojnë se shpërthimet emocionale janë të panevojshme.Burimi: exploringyourmind.com

Përgatiti: Fon Ilia, Psikolog Klinik - Holistic Coach

CEO - Institute of Body Language Albania© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

1,314 Lexime
11 muaj më parë