procesi i të mësuarit

Si të jesh i mirë në matematikë me 5 hapa

Disa mendojnë se janë të dobët në matematikë dhe nuk do të jenë në gjendje të përmirësohen. Kjo nuk është e vërtetë. Ju mund të bëheni të mirë në matematikë nëse i përkushtoheni asaj. Praktikoni çdo ditë konceptet matematikore derisa t'i përvetësoni.

Shumë njerëz mendojnë se janë të dobët në matematikë dhe nuk do të jenë në gjendje të përmirësohen. Kjo nuk është e vërtetë. Ju mund të bëheni të mirë në matematikë nëse i përkushtoheni asaj. Praktikoni çdo ditë disa nga konceptet matematikore derisa t'i përvetësoni. Nëse është e nevojshme, kërkoni ndihmë nga jashtë. Një një mësues apo dikush që është i mirë në matematikë mund t'ju ndihmojë të përmirësoni aftësitë tuaja. Gjithashtu duhet të punoni në zhvillimin e një qëndrimi të shëndetshëm rreth matematikës. Shumë njerëz kanë një qëndrim jo të mirë për këtë temë dhe janë të prirur të mendojnë, "Nuk jam mirë në matematikë tani, kështu që kurrë nuk do të jem." Kuptoni se ky nuk është rasti. Shumica e njerëzve mund të përmirësohen në matematikë nëse punojnë më shumë, I kushtojnë më shumë kohë kësaj fushe e cila lidhet me të gjitha fushat e tjera. 


1 -Studioni në një mjedis. Nëse nuk jeni të mirë në matematikë, duhet të siguroheni që jeni duke studiuar në një mjedis që lejon përqëndrimin. Para se të uleni për t'u praktikuar, gjeni një vend të lirë nga stimuj të jashtëm që mund të shkaktojnë një bezdisje apo shkëputje të vëmendjes. Gjeni një zonë ku nuk ka shumë zhurmë apo trazirë. Shkëputuni nga interneti dhe hiqeni telefonin tuaj nga dora. Nëse ju pëlqen muzika gjatë studimit, shkarkoni muzikë instrumentale. Muzika me tekst, ose muzika që është shumë e zëshme, mund të shkëpusin vëmendjen kur jeni duke studiuar. 

2 – Gjeni kohë për të praktikuar çdo ditë. Nuk ka sekret të vërtetë për t'u bërë i mirë në matematikë. Gjithçka është përkushtimi dhe vullneti. Nëse doni të përmirësoni rezultatin në  lëndën e matematikës, duhet të praktikoni çdo ditë derisa të filloni të kuptoni konceptet themelore prapa matematikës.


Rrini në një orar. Shihni se ku mund të përshtateni në çdo kohë studimi çdo ditë. Ndoshta zakonisht keni disa kohë në mbrëmje të hershme. Ju mund të planifikoni të studioni matematikë nga ora 6 deri në orën 7 çdo natë.


Mundohuni të mos studioni për orë e orë drejt. Kjo mund të krijojë stres.

3 -Mësoni logjikën dhe procesin e përfshirë në zgjidhjen e një problemi. Matematika është në vijimësi. Shumë njerëz mendojnë se duhet të mësojnë përmendësh konceptet dhe formulimet ose të gjejnë përgjigjen në kokë përpara se të fillojnë. Kjo nuk është produktive. Në vend të kësaj, përpiquni të kuptoni konceptet e matematikës. Nëse shihni se si dhe pse funksionon një ekuacion, ju do të mund ta mbani mend më lehtë atë. 

Në klasat e matematikës, mos ngurroni të pyesni pse. Pse funksionon teorema e Pitagorës? Si funksionon ekuacioni kuadratik në një nivel logjik?

Kuptimi i koncepteve themelore është shumë më produktive sesa memorizimi i thjeshtë. Nëse kupton diçka në thellësi, do të shpenzoni më pak kohë për ta mësuar e memorizuar. Ju do të mund të kontrolloni përgjigjen tuaj nëse e dini kuptimin e ekuacionit.

4 -Përpunoni një problem një hap në një kohë. Duke bërë matematikë, ju doni të kuptoni si të zbuloni një përgjigje. Në vend të planifikimit paraprak se si do ta kuptoni përgjigjen, thjesht zgjidhni ekuacionin një hap në një kohë. Mos e mendoni më përpara, duke shkuar ngadalë do t'ju lejojë të shihni se si shpaloset përgjigjia.

 Përqendrohuni vetëm në ndarjen. 

Pasi të keni përfunduar problemin, mund të kaloni dhe të shihni procesin. Mundohuni të kuptoni pse dhe si ka punuar procesi.

5 -Rishikoni me kujdes përgjigjet e pasakta. Ju mund të mësoni shumë nga gabimet tuaja në matematikë. Kur të gjeni një përgjigje të pasaktë, shqyrtoni procesin tuaj. Ku dhe si keni gabuar? Përpiquni të punoni përsëri me problemin, duke kuptuar se si të merrni përgjigjen e saktë. 

Është me rëndësi që të shënoni procesin tuaj gjatë zgjidhjes së problemeve të matematikës. Përdorni një stilolaps për të shkruar hapat që keni ndërmarrë për të zgjidhur një vijë problemesh sipas rreshtit. Në këtë mënyrë, kur bën një gabim, mund të rishikosh punën tënde .

(Meri Musta, Portali Shkollor)

7,790 Lexime
8 muaj më parë