MATURA SHTETËRORE - LETËRSI

"Vargje të lira" Migjeni - Lexim i komentuar nga Rita Petro

Çështje mbi të cilat mbështetet leximi i komentuar në këtë vepër dhe që të gjitha simbolikat e mëposhtme të analizuara me tekstin dhe nëntekstin e tyre.

PARATHANIA E PARATHANIEVE


Që te titulli i përforcuar dyfish i parathënies/poezi, Migjeni na paralajmëron se do të shkruajë për dilemën më të madhe njerëzore:

nëpërmjet pyetjes/pendesë që Zoti i bën vetes – Çfarë, çfarë krijove?

nëpërmjet pyetjes/thirrje, kur njeriu i drejtohet Zotit: –  Zot, ku je?

 

KANGËT E RINGJALLJES

na t’birt e shekullit të ri-shejtnina e plakut (në kuptimin ironik)- të lindet njeriu –vullneteve të ndrydhuna/ të shtypuna –shkëndija – është shpirti i lirë - kanga e rinis’ kangët e pakëndueme

 

KANGËT E MJERIMIT 

mjerimi –  mshira, bija bastarde –

e drejta – epshi kapërthyes ku mbytet vetvetja – grue/hije - melodi e këputun –

rima e tretun - unë dhe ti murgeshë dy skaje po të një litari – gjel kryengritës i lagjes së varfun – lagjja e varfun - grushti dhe mali - fitorja e të voglit, malsori-lugat si hij e trazueme – dhimbë- blasfemi – kumbanoret dhe minaret e nalta mbi shtëpija tona përdhecke – mbinjeriu – vejushë dhe me gjitë shitue –mbinjeriu vrehet me një grusht graniti që kurrë nuk do thehet –fati na bani krymba – shqiponjë krahëthyer – shpirti i ri, fiket yll i ri.

 

KANGËT E PËRNDIMIT

njeriu i ekzaltuar shklet në delirium – kult i tij, kult i zhveshun –në apoteozën e hekurit shpohet toka, tymi vret ndriçimin e diellit – shpirtënt shtegtarë.

 

 

KANGË NË VETE

veriu fryn pa mshirë dhe si hajn në shtëpiat e kojshive hyn – ia mbylla derën me rreze veriut.

 

 

KANGËT E RINISË

ekstazë pranverore – sonet pranveruer –

dy buzë –Z.B. – poezi personale - 

ndeshja –fatkob – lutje.

 

 

KANGËT E FUNDIT

një natë pagjumë – pak dritë – sytë po më madhohen – vuejtja- mes sendeve pa shpirt – frymëzim i pafat – kanga që s’kuptohet  –kanga e fundit.


..............................................................

Ky lexim ka për synim t’ju vijë në ndihmë maturantëve për një rishikim të përmbledhur të veprës letrare, i cili merr parasysh renditjen e ngjarjeve, siç është në vepër. Leximi i komentuar nuk është as analizë letrare dhe as koment, të cilat janë të përfshira në botime të tjera. Shpresojmë, që nëpërmjet kësaj mënyre, të nxitim dëshirën e nxënësit për ta lexuar në mënyrë të drejtuar veprën, duke zbuluar tekstin dhe nëntekstin e saj.      


Rita Petro është specialiste didakte e lëndës së gjuhës e letërsisë në arsimin parauniverisitar (që prej vitit 1985) dhe bashkautore në 40 tekste shkollore, që përdoren nga nxënësit shqiptarë jo vetëm në Shqipëri, por edhe në Kosovë, Maqedoni, Preshevë dhe në Diasporë.

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

1,400 Lexime
1 javë më parë