Botë

10 vende më impresionuese në botë, duhet t’i vizitoni!

Janë 10 vende të ndryshme, në shtete të ndryshme, që mbartin kulturë dhe histori të vendeve ku ato ndodhen. Njihuni me karakteristikat e gjithsecilës dhe shikojini në foto nëse nuk keni mundësi t’i vizitoni nga afër.

Buda gjigand, Kinë

Buda i gurtë më i madh në botë është në Leshan të Kinës. Vetëm gishtat e tij janë 3.4 metra të gjatë. Vetë Buda gjigand i Leshanit është 71 metra i gjatë dhe ka 1021 vrima në flokë, për të tharë ujin nga statuja. Murgu Hai Tonk e porositi statujën për të qetësuar shpirtrat e ujërave të lumit, që mendohej se ishin përgjegjës për shumë përmbytje të varkave.

Xhamiu e Sheikut Loftollah, Iran

Një prej shembujve më të mirë të arkitekturës siraniane Safavide ndodhet në pjesën lindore të Isfahanit, në Sheshin Maghsh-iJahan në Iran. Xhamia e Sheikut Loftollah është një mrekulli arkitekturore unike. Ajo nuk ka minare apo oborre. Arsyeja? Ajo u ndërtua fillimisht për gratë e haremit të shahut. Tjegullat ndryshojnë ngjyrë gjatë ditës nga krem në të purpurt.

Chand Baori, Rajasthan, Indi

Një shembull i mrekullueshëm i matematikës në arkitekturë, Chand Boari i Indisë është një ndërtesë e shekullit X-të e ngritur për të siguruar furnizimin me ujë në rajonin e shkretëtirës të Rajasthanit. Pusi më i thellë në botë, Chand Boari shpon deri 30 metra nën koren e Tokës, përdor 13 leva si dhe një total prej 3500 hapash për të mbërritur në fund. Legjendat vendase thonë se Chand Boari u ngrit prej fantazmave në një natë të vetme.

Palmira, Siri

E futur në vëmendjen ndërkombëtare për shkak të ISIS, Palmira në Siri është (për momentin) një shembull i ruajtur mirë i rrënojave të lashta që janë përdorur nga shumë qytetërime të dikurshëm. (Mund të jetë përmendur edhe në Biblën e Hebrenjve). Palmirasit e lashtë ishin tregtarë legjendarë, që ngritën koloni përgjatë Rrugës së Mëndafshit dhe që zhvillonin tregti me pjesën më të madhe të Perandorisë Romake.

Sacsayhuaman,Peru

Në skajet e Cuscos në Peru ndodhet Sacsayhuaman. Rrënojat e një kështjelle të lartë Inkase. Më pak fotozhenike dhe e njohur sesa Machu Picchu, Sacsayhuamani është një mrekulli e inxhinierisë njerëzore. Mijëra vite më vonë, as edhe një fije letër nuk mund të nxihet mes gurëve të mureve ku më i madhi peshon 120 tonë.

Xhamia e Madhe e Xhenes, Mali

Xhamia e Madhe e Malit në Xhene është një mrekulli e vërtetë arkitekturore. Ndërtuar në vitin 1907 ndërtesa është më e madhja strukturë balte në botë si dhe një prej shembujve më të mirë të akritekturës Sudano-Saheliane. Në një festival lokal në prill dhe maj vendasit e veshin gjithë xhaminë me argjilë për ta mbrojtur nga të çarat që i shkakton i nxehti i Afrikës Veriore.

Gjigandi i Rodit, Greqi

Një prej 7 mrekullive të Botës së Lashtë, Gjigandi i Rodit ishte një prej strukturave më të gjata të bëra nga njeriu në botën e lashtë. Me përmasë sa dy të tretat e Statujës së Lirisë (por e ndërtuar 2000 vite më vonë), kjo mrekulli arkitekturore e perëndisë greke të diellit Helius u ndërtua përreth ishullit të Rodit në vitin 280 para Krishtit.

Hattusa, Turqi

Perandoria Hittite që dominoi Turqinë jugore dhe lindore e kishte kryeqytetin në Hattusa në Turqinë qendrore. Ky vend Trashëgimi Kulturore e UNESCO-s ishte qendër e Hittitëve deri në rënien e qytetërimit të tyre gjatë Epokës së Bronzit. Ajo njihet edhe për 2 sfinksat dhe tabletat kuneiforme. Një prej tyre është shembulli më i hershëm që njihet i një marrëveshje paqeje. Një kopje ndodhet në selinë e OKB, si shembull i paqes ndërkombëtare.

Wat Rong Khun, Tailandë

Wat Rong Khun në Chaing Rai (i njohur edhe si Tempulli i Bardhë) ndodhet në Tailandë. Kompleksi është sidomos i njohur për strukturat e bardha. Ashtu si Sagrada Familia në Barcelonë, nuk do të përfundohet për dekada: në 2026 parashikohet Sagrada Familia dhe në 2070 Tempulli i Bardhë.

1,954 Lexime
7 vjet më parë