Ide kreative

Çfarë mund të bëjnë nxënësit gjatë pushimeve verore?

Pushimet e verës mund të jenë të dëmshme për shkak të mungesës së stimulimit. Fatih Kalkinc, profesor i psikologjisë së Sifa University, thotë: “Merrni një minutë kohë dhe imagjinoni se nuk e ndizni makinën tuaj për katër muaj, bateria e makinës mbaron”.

Pushimet verore janë emocionuese për nxënës. Nuk ka detyra shtëpie dhe ka shumë kohë të lirë, shumë fantazi! Origjina e pushimeve në Shtetet e Bashkuara rrënjoset në ditët e bujqësisë kur nxënësit gjatë verës punonin në fermat e tyre familjare. Ndërsa teknologjia dhe kultura ndryshuan, kjo u zhvendos nga bujqësia në nevoja psikologjike: pushimet janë të shëndetshme.


Problemi është se pushimet e verës mund të jenë të dëmshme për shkak të mungesës së stimulimit. Fatih Kalkinc, profesor i psikologjisë së Sifa University, thotë: “Merrni një minutë kohë dhe imagjinoni se nuk e ndizni makinën tuaj për katër muaj, bateria e makinës mbaron”. 

Në këtë artikull gjeni një vështrim mbi aktivitetet që nxënësit mund të bëjnë gjatë pushimeve të verës dhe dimrit në mënyrë që të maksimizojnë kapacitetin e tyre mendor.


1. Zgjohu herët

Një gabim i zakonshëm që bëjnë nxënësit është të fjeturit gjatë verës. Zgjimi i hershëm ka dy përfitime. Së pari, nxënësit mund të qëndrojnë produktiv dhe të bëjnë më shumë gjatë gjithë ditës. Së dyti, në anën e kundërt të së njëjtës monedhë, nxënësit janë në gjendje të marrin pjesë në aktivitete që janë stimuluese dhe argëtuese. Zgjimi i hershëm zvogëlon mundësinë e humbjes së gjithë verës duke mos bërë asgjë interesante ose produktive, të cilat janë shumë të rëndësishme.


2. Lexoni

Leximi ushtron trurin duke shtrirë imagjinatën e një nxënësi, e cila në fund të fundit shpie drejt krijimtarisë më të madhe dhe ndjeshmërisë për një gamë më të gjerë njerëzish që mund të qëndrojnë jashtë përvojës së përditshme të një nxënësi. Përveç kësaj, leximi është një mënyrë e shkëlqyeshme për nxënësit që të mësojnë fjalorin e ri dhe të sfidojnë veten mendërisht, veçanërisht kur ndryshojnë rregullisht materialin e tyre të leximit. Para pushimeve të verës, nxënësit duhet të shkruajnë zhanrin me të cilin duhet të njihen. Pastaj shtoni të paktën një libër në listën e tyre të leximit që nuk është në atë zhaner. Nëse një nxënës lexon biografi, ndryshoje në fantashkencë. Kjo formë i ndihmon nxënësit të zhvillojnë mendjet dhe u jep një pamje më të mirë të botës. Kur punoni me një lexues hezitues, gjëja më e rëndësishme është të siguroheni që ata po lexojnë, kështu që të lënë një hapësirë të vogël për rezistencë.


3. Shërbimi i Komunitetit

Koha e shpenzimeve në vullnetarizmin e komunitetit është një mënyrë e shkëlqyeshme për t'u ndjerë më e lidhur me botën, për të takuar miq dhe për të ndërtuar zakonin për të bërë mirë. Nëse nxënësit punojnë në kuzhinë ose ndihmojnë në pastrimin e rrugëve lokale, ata do të shohin një anë tjetër të jetës.


4. Ndërtimi i portofolit tuaj

Në shkollën e artit, portofolet përdoren për të treguar dizenjot dhe punën që nxënësit kanë bërë në të kaluarën në mënyrë që të shfaqin aftësitë e tyre. Për një nxënës të shkollës së mesme, ideja e një portofoli mund të përshtatet në fusha të ndryshme në varësi të rrugës së mundshme të karrierës së tij (nëse e dinë tashmë). Për shembull, nëse studenti dëshiron të punojë në marketing, atëherë duke bërë projekte të vetë-dizenjuara në marketing ose duke punuar për një biznes lokal mund të mësojë aftësi shumë të rëndësishme. Dokumentimi i kësaj përvoje është një mënyrë e shkëlqyer për të treguar punën e mëparshme dhe për të shfaqur proaktivitetin, që është një atribut shumë i vlefshëm.


5. Ushtrimi

Ushtrimi është diçka që duhet të bëhet vazhdimisht gjatë gjithë jetës së nxënësit, por shumë nxënës e injorojnë këtë aspekt sepse nuk kanë kohë të mjaftueshme. Gjatë pushimeve njerëzit priren të pushojnë tërësisht dhe bëhen përtacë. Kjo nuk rekomandohet. Ushtrimi ka shumë përfitime përtej vetëm një trupi më të fortë. Ushtrimi përmirëson shanset për të jetuar më gjatë, ju mbron nga sëmundjet e zemrës, ju mbron nga kanceret e caktuara, përmirëson gjumin etj. Përfundimi është shumë i lartë dhe 3-5 orë në javë nuk është shumë për të korrur këto përfitime. Klasat dhe peshat e palestrës lokale janë të shkëlqyera, forma të tjera të stërvitjes, siç janë basketbolli, futbolli apo etiketa janë argëtuese dhe të shëndetshme në të njëjtën kohë. Është në dorën e imagjinatës së nxënësve!


6. Bëni eksperimente

Eksperimentet sociale ose eksperimentet e vetë-përmirësimit, janë të këndshme dhe u japin nxënësve mundësinë për të mësuar aftësi të reja duke u argëtuar. Për shembull, nxënësit mund të kryejnë një eksperiment shoqëror duke qeshur me pesë persona në ditë. Kjo është një mënyrë argëtuese për të studiuar reagimet e njerëzve dhe për të mësuar më shumë për veten. Për më shumë informacion dhe ide, A. J. Jacobs është një autor që kryen vetë-eksperimente shumë interesante që mund të jenë argëtim për nxënësit tuaj që të provojnë vetë.


7. Udhëtimi

Udhëtimi është një mënyrë e shkëlqyeshme për të hapur sytë e nxënësve në botën rreth tyre. Një praktikë e mirë është të vizitohen kampuset e kolegjit për të lidhur emrat me imazhet aktuale. Kjo i ndihmon nxënësit të vizualizojnë qëllimet e tyre dhe ëndrrat e tyre. Marrja e pushimeve me temën rreth vizitave në universitete mund të jetë argëtuese dhe edukative në të njëjtën kohë.


8. Merruni me një punë

Ndërsa puna nuk mund të jetë argëtuese, ajo u mëson nxënësve vlerën e kohës, të parave, si dhe kulturën e punës etike. Një gjë e rëndësishme për të kujtuar nxënësit është se puna e parë që ata do të bëjnë nuk është puna që ata ëndërrojnë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të fokusohemi më shumë në aftësitë e të mësuarit dhe më pak në pagën aktuale. Megjithëse të dyja janë të rëndësishme, aftësitë që mësojnë nxënësit do t'i marrin ato shumë larg në karrierën e tyre të ardhshme.


9. Filloni një biznes

Kjo është një përvojë rreth të mësuarit. Fillimi i një biznesi të vogël, nëse ajo është duke shitur limonadë apo lule në rrugë mëson aftësi që nuk janë domosdoshmërisht të mësuara brenda çdo klase. Sipërmarrja po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme në shoqëri sot dhe fillimi i një biznesi është një mënyrë për të mësuar. Këtu janë disa ide të mrekullueshme nga Huffington Post.


10. Njihni një karrierë

Nëse nxënësit nuk e dinë se çfarë duan të jenë akoma, ata mund të marrin këtë kohë për të hulumtuar dhe për të provuar gjëra të reja për të kuptuar se çfarë duan. Nëse nxënësit e dinë se cila është rruga e tyre e karrierës është e rëndësishme të shfrytëzosh këtë kohë për të mësuar më shumë për këtë fushë. Shumë biznese janë të gatshme të japin turne edukimi, kështu që nxënësit mund t'u kërkojnë bizneseve ose kompanive lokale nëse do t'u lejojnë atyre të hyjnë dhe të shikojnë procesin ose të bëjnë një turne të kompanisë në mënyrë që të shohin se ku shkojnë. Kjo është e mrekullueshme për të bërë një lidhje me idenë e portofolit, që do t'i ndihmojë nxënësit tuaj të dokumentojnë aventurën e tyre të karrierës.


Mos harroni të ndërtoni

 • Ndërsa është e rëndësishme të qëndroni të fokusuar, është gjithashtu e rëndësishme të argëtoheni gjatë pushimeve shkollore. Këtu janë disa ushtrime që mund t'u sugjeroni nxënësve dhe prindërve si mënyra argëtuese për të mbushur kohën gjatë pushimit.
 • Nxitini nxënësit tuaj të bëjnë një aktivitet që nuk është i lidhur me shkollën, por zgjeron njohuritë e tyre. Kjo mund të vazhdojë në aplikimet e kolegjit.
 • Udhëtim
 • Mësoni një aftësi të re argëtuese (si basketbolli, vizatimi etj.) Kjo ndërton vetëbesim. Përmirësimi në një aftësi mund të rrisë ndjeshëm besimin dhe të motivojë nxënësit që ta aplikojnë atë në aktivitete të tjera.
 • Mësoni një aftësi të dobishme kur nxënësit largohen në kolegj, të tilla si gatimi.
 • Trajnohuni në një sport nëse nxënësit tuaj bëjnë sport gjithashtu.
 • Nëse nxënësit tuaj punojnë, sigurohuni që ata të kuptojnë se ka të bëjë me aftësitë e të mësuarit, jo me paratë. Megjithëse të dyja janë të rëndësishme, aftësitë që mësojnë do të jenë të zbatueshme për punët në të ardhmen.
 • Merrni klasa falas në internet ose në kolegjin e komunitetit lokal.
 • Mësoni si të meditoni
 • Kryen eksperimente për ta
 • Njihni me zgjedhjet e tyre të karrierës. Nëse ata nuk e dinë se çfarë është rruga e karrierës së tyre, ata mund të marrin këtë kohë për të hulumtuar dhe për të provuar gjëra të reja për të parë nëse ata u pëlqejnë. Nëse nxënësit e dinë se çfarë është rruga e karrierës së tyre, është e dobishme që të merrni këtë kohë për t'u kërkuar bizneseve lokale ose kompanive për punë praktike. Ose të marrë një turne të kompanisë në mënyrë që ata të mund të shohin se ku po shkojnë. Kjo gjithashtu ndihmon nëse nuk e pëlqejnë punën, sepse tani mund të vendosin për një rrugë tjetër.
 • Të pushoni mirë dhe të përgatiteni mendërisht.
 • Filloni një biznes - kositni lëndinat, shpërndani gazetat, shitni diçka. Këtu janë disa ide të tjera.
 • Bashkohu me një konkurs
 • Internship
 • Test 
 • Explore kolegje - hulumtim se çfarë kolegji është më e mira për majorët e tyre të zgjedhur
 • Krijo një portofol. Ashtu si në art, ka një koleksion të punës. Nëse studentët krijojnë një portofol projektesh që kanë punuar dhe shpjegojnë se çfarë janë, është shumë bindëse për vendet e punës dhe kolegjet. Portofolet duhet të përditësohen çdo vit në minimum.

(Përshtati: Albina Hoxhaj; Portali Shkollor)

7,783 Lexime
5 vjet më parë