hakerimi

Fjalëkalimet më të këqija dhe të pasigurta

“123456” dhe fjala “password” janë më të përhapurat. Analiza është kryer mbi 5 milionë fjalë kyçe të rëna në duart e kriminelëve kibernetikë, si pjesë e rasteve më të famshme të shkeljes së sistemeve.

“123456” dhe fjala “password” janë më të përhapurat. Analiza është kryer mbi 5 milionë fjalë kyçe të rëna në duart e kriminelëve kibernetikë, si pjesë e rasteve më të famshme të shkeljes së sistemeve.


Tregu i fjalëkalimeve të vjedhura

Në web ato mbeten mall për një shkëmbim të kërkuar. Në rrjetin internet paralel me atë zyrtar të gjurmuar nga motorët e kërkimit si Google, fjalëkalimet e vjedhura dhe çelësat e qasjes shiten për vetëm disa euro.


Megjithatë, në qoftë se shumica e shkeljeve të sistemeve të informacionit mbeten një “meritë” e kriminelëve (rastin Unicredit), shpesh përdoruesit pavetëdije u japin një dorë hakerëve. Fjalëkalimet “123456” dhe “fjalëkalimi” mbeten më të përhapurit si dhe më të hakuarit në të gjithë botën. Kompania e sigurisë kibernetike SplashData ka lëshuar listën e zakonshme të 100 fjalëkalimeve më të hakuara të vitit. Dhe surprizat (negative) nuk munguan as në vitin 2017 (këshilla për të mbrojtur veten).


Fjalëkalimet më të këqija dhe më të hakeruara: “123456”

Analiza SplashData u krye me 5 milionë fjalëkalime që përfunduan në duart e kriminelëve kibernetikë, në rastet më të famshme të shkeljes së sistemit.


Fjalëkalimi më i pasigurt në listë dallon prej vitesh, përfshirë 2017: “123456”. Është shumë e lehtë të vendosësh dhe të mendosh, kur kërkohet. Por sekuenca e numrave të parë në tastierë mbetet (ab) e përdorur, si e pasigurt dhe e shkelur. SplashData gjithashtu raportoi hyrje të reja në renditjen e vitit 2017. Ndër fjalëkalimet më të hakuara vitin e kaluar, krahasuar me renditjet e mëparshme, qëndron “starwars”, në prag të episodit të ri të filmit. Jo një ide shumë e mirë kjo për të mbrojtur dokumentet tuaja, ose fotot tuaja, duke iu referuar titullit të filmit.


Fjalëkalimet më të këqija dhe më të hakeruara: “fjalëkalim”

Fjalëkalimi i dytë më i zakonshëm dhe për këtë arsye më i hakuari në botë, ishte fjala kyçe “fjalëkalim”. Fjalëkalimi u konfirmua në vendin e dytë të fjalëkalimeve më të hakeruar në botë, pas vendosjes së njëjtë të arritur vitin e kaluar në të njëjtën renditje. Edhe pse “fjalëkalimi” është në podium edhe për shkak se gjuha angleze mbetet gjuha e dytë më popullore në botë, vështirë se mund të besojmë se shpesh “fjalëkalimi” është përdorur si fjalëkalim edhe në Itali. Duke ndjekur klasifikimin e të ardhurave të reja një sërë fjalë kyçe që lidhen me pasionet sportive të përdoruesve më të hakuar në mbarë botën: “football” (vendi i nëntë), “hockey” (78) dhe “soccer” (87).


Fjalëkalimet më të këqija dhe më të hakeruara: “12345678”

Në vendin e tretë në renditjen e fjalëkalimeve më të hakeruara në vitin 2017 gjejmë një variant të fjalës çelës të preferuar nga kriminelët kibernetikë. “12345678” ka dëmtuar podiumin e fjalëkalimeve më të hakuara “12345”, të shtyrë ndoshta nga ideja e kompleksitetit më të madh të dhënë nga shtimi i tre shifrave. Ndër hyrjet e reja në 100 vendet më të mira të fjalëkalimeve më të hakuara dalin “majmuni”, “përshëndetje” dhe “liria”. Shmangia e përdorimit të tyre përsëri do të rrisë shanset tuaja për të hartuar fjalëkalime të fshehura nga hakerët.


Fjalëkalimet më të këqija dhe më të hakeruara: “qwerty”

Fjalëkalimi i katërt më i hakuar në vitin 2017 ishte “qwerty”. Përpos anglishtes, kjo është seri e njëpasnjëshme e pesë letrave të para të ngulitura në tastierën e tipit europian. Tipologjia e së ashtuquajturës tastierë ISO është më e zakonshmja në Europë, me 105 taste (standarde) ose 88 taste (tenkeyless). Është një ide e keqe të krijosh një fjalëkalim të ri duke shtypur pesë letrat e para, me të cilat po përballemi kur ne shtypim tastierën e smartphone ose PC.


Fjalëkalimet më të këqija dhe më të hakeruara: “12345”

Fjalëkalimi i pestë më i hakeruar në vitin 2017 ishte “12345”. Kjo nuk përbën një risi, pasi në vitin 2016 “12345” ishte në vendin e tretë të fjalëkalimeve më të hakuar në botë. Por edhe pse ishte futur që në vitin 2016 në podiumin e fjalëkalimeve më të pasigurta, një vit më pas “12345” është vendosur në pesëshen e fjalëve çelës më të përdorura.


(Portali Shkollor)

2,179 Lexime
4 vjet më parë