Udhëzime

10 këshilla për nxënësit për të folurit në publik

Të folurit në publik nuk vjen natyrshëm për shumicën e njerëzve, por nëse është diçka me të cilën keni vështirësi, këto këshilla mund t’ju ndihmojnë. Sa më shumë t'i zbatoni këto këshilla gjatë të folurit në publik, aq më rehat do të ndiheni.

Përtej përgatitjes, megjithatë, ka strategji që mund t'i përdorni për të reduktuar stresin dhe ankthin.


Më poshtë mund të gjeni 10 këshilla për një fjalim në publik sa më të mirë: 


1. Flisni për atë që dini


Nëse është e mundur, zgjidhni një temë për të cilën keni informata të shumta. Pasioni juaj për temën do të ndihet nga audienca dhe do të ndiheni më pak të shqetësuar duke ditur se keni shumë përvojë për të nxjerrë kur nxënësit e tjerë ju bëjnë pyetje.2. Tërhiqni vëmendjen e audiencës


Shumica e shokëve tuaj të klasës do t'ju kushtojnë vëmendje të paktën 20 sekondat e para; tërhiq vëmendjen e tyre gjatë atyre momenteve të hershme. Filloni me një fakt interesant ose një histori që lidhet me temën tuaj.3. Përqendrohuni në mesazhin tuaj


Kur përqendroheni në prezantim, ankthi ka më pak gjasa të dalë jashtë kontrollit. Përqendrohuni në mesazhin kryesor të fjalimit ose prezantimit tuaj dhe vendosni qëllimin tuaj që t'ua jepni atë mesazh nxënësve të tjerë në klasën tuaj.4. Tregoni histori


Tregimet tërheqin vëmendjen e nxënësve të tjerë dhe japin një mesazh në një mënyrë më kuptimplote sesa faktet dhe shifrat. Kurdoherë që është e mundur, përdorni një histori për të ilustruar një pikë në fjalimin tuaj.5. Shmangni fjalët plotësuese


Fjalë të tilla si "edhe", "kështu" dhe "um" nuk i shtojnë asgjë fjalimit tuaj. Praktikoni të heshtni kur ndieni dëshirën të përdorni një nga këto fjalë.6. Ndryshoni tonin dhe shpejtësinë e të folurit


Folësit e natyrshëm ndryshojnë zërin (i lartë kundrejt i ulët) dhe shpejtësinë (shpejt kundrejt ngadalë) të fjalëve të tyre. Kjo i mban shokët dhe shoqet e klasës të interesuar dhe të angazhuar në atë që thoni.7. Bëjeni audiencën të qeshë


E qeshura është një mënyrë e shkëlqyeshme për t'u çlodhur si ju, ashtu edhe nxënësit e tjerë në klasën tuaj, dhe të thuash shaka mund të jetë një akullthyes i mrekullueshëm në fillim të një fjalimi. Praktikoni kohën dhe dorëzimin e shakave tuaja paraprakisht dhe kërkoni një mik për komente. Sigurohuni që ato të jenë të përshtatshme për klasën tuaj përpara se të filloni.8. Vizualizoni suksesin


Është e natyrshme të ndiheni të shqetësuar para se të flisni para një turme, por mendimet negative vetëm sa ju lëndojnë më shumë. Në vend të kësaj, në momentet para se të dilni në skenë, imagjinoni se sa mirë do të ndiheni pasi të mbarojë e gjitha.9. Përdorni një ndihmë vizuale


Në situatat më formale të të folurit, folësit publikë shpesh përdorin mjete vizuale për të ndihmuar në dhënien e një prezantimi më efektiv. Për shembull, nxjerrja në pah e pikave tuaja kyçe me Powerpoint është një mënyrë e shkëlqyer për të ndihmuar audiencën tuaj t'i kujtojë ato pika. Mjetet ndihmëse vizuale si grafikët, fotot dhe videot janë gjithashtu mënyra të shkëlqyera për t’i shtuar kontekst shtesë informacionit në fjalimin tuaj.10. Buzëqeshni


Nëse gjithçka tjetër dështon, buzëqeshni. Shokët tuaj të klasës do t'ju perceptojnë si një folës të ngrohtë dhe do të jenë më të hapur ndaj asaj që keni për të thënë.Burimi: Klikoni këtu 

  

Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën.

 

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

732 Lexime
1 javë më parë