Praktikimi i lojërave

Aktivitetet më të mira për t'i ndihmuar fëmijët të mësojnë përmes lojës

Loja është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët më të vegjël. Është themeli i zhvillimit të fëmijërisë për sa i përket gjuhës, inteligjencës emocionale, kreativitetit dhe arsyetimit intelektual. Këto janë disa aktivitete kryesore për t'i ndihmuar fëmijët të mësojnë përmes lojës.

Loja është një nga mënyrat më të rëndësishme në të cilën fëmijët mësojnë. Loja mbështet mësimin formal në fëmijëri, por gjithashtu i mundëson fëmijës të zhvillojë vetëvlerësimin. Fëmija forcon fuqitë e përqendrimit, thelbësore për një të ardhme të suksesshme në klasë, dhe mbështet gjithçka, nga të mësuarit e ndërveprimeve shoqërore dhe normave, deri në fillimet e të menduarit shkencor. Loja është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët më të vegjël. Është themeli i zhvillimit të fëmijërisë për sa i përket gjuhës, inteligjencës emocionale, kreativitetit dhe arsyetimit intelektual.


Disa aktivitete kryesore për t'i ndihmuar fëmijët të mësojnë përmes lojës:


Loja me rërë

Loja me rërë është një mundësi fantastike për themelet e të mësuarit shkencor dhe zhvillimin e vetëbesimit dhe zhvillimit fizik. Gërmimi, derdhja dhe ndërtimi me rërë i mëson fëmijët se si funksionojnë gjërat, ndërkohë që forcon muskujt dhe koordinimin e tyre. Loja së bashku (bëhet fjalë për punën në grup, ndarjen dhe aftësitë sociale).


Loja me ujë

Ngjashëm me lojën me rërë, loja me ujë u mundëson fëmijëve të eksperimentojnë në një mjedis të sigurt me koncepte bazë si vëllimi. Për më tepër, loja me ujë është e shkëlqyeshme për të mësuar pasojat e veprimeve. Shton koordinim sy-dorë dhe forcën fizike. Loja me ujë është  e preferuar nga fëmijët.


Loja me role

Lërini fëmijët të luajnë me një sërë mjetesh dhe rrobash, si kutitë e mjekut të lodrave, dhe lërini në imagjinatën e tyre . Së shpejti do të zbuloni mjekun, veterinerin, infermierin, astronautin, kuzhinierin ,mësuesin. Veshja i ndihmon fëmijët të fillojnë të kuptojnë botën e të rriturve, rolet dhe interesat, si dhe rrit ndërveprimin social. Jo më pak, veshja ndihmon për të përforcuar aspektet e vetë-kujdesit të vetë-veshjes, e cila është thelbësore për jetën e shkollës fillore.


Lojë me kukulla dhe karaktere

Sigurimi i personazheve në formën e mini-figurave dhe kukullave u lejon fëmijëve të zhvillojnë lojën e tyre sociale. Kjo lojë inkurajon imagjinatën dhe shprehjen (dhe etiketimin) e ndjenjave.


Vizatimi dhe piktura

Lënia e fëmijëve të vrapojnë me bojëra dhe mjete vizatimi. Vizatimi dhe piktura u lejon atyre të përjetojnë botën e tyre në një mënyrë shqisore dhe të zhvillojnë vetë-shprehje, ndërkohë që zhvillojnë edhe aftësitë e parashkrimit. Për më tepër, është një ftesë për të mësuar rreth ngjyrave, përzierjes dhe rregullimit të tyre!


Muzika, Kërcimi dhe Kënga

Kënga dhe muzika ndihmojnë jashtëzakonisht në zhvillimin e gjuhës dhe formojnë bazën e aftësive të shkrim-leximit, si dhe konceptet themelore matematikore si numërimi. Për më tepër, fëmijët fillojnë të zhvillojnë ritmin, duke përmirësuar gjithashtu aftësitë e tyre të dëgjimit. Kërcimi e ndihmon fëmijën të zhvillojë forcën dhe fleksibilitetin, për të mos përmendur koordinimin dhe ndjekjen e ritmit.

 

Lojë me imagjinatë

E gjithë loja duhet të jetë me imagjinatë, por ne po i referohemi llojit të lojës që vjen natyrshëm për shumë fëmijë. Lëreni fëmijët me asgjë tjetër përveç një përzgjedhje të rastësishme të objekteve dhe së shpejti do t'i gjeni të humbur në një botë të mashtrimit. Është thelbësore t'i jepni fëmijës kohë dhe hapësirë për lojë me imagjinatë. Ajo zhvillon imagjinatën e tyre, e cila është e rëndësishme për aftësitë e shkrim-leximit dhe arsyetimin intelektual. Përveç kësaj, rrit ndjenjën e tyre për veten dhe vetëvlerësimin, si dhe kuptimin e botës përreth tyre.  

 

 

Vrapim, kërcim, ecje


Fëmijët e vegjël kanë një detyrim për të lëvizur. Lejimi i tyre për ta bërë këtë dhe ofrimi i sfidave të sigurta dhe të përshtatshme për moshën, u lejon atyre të rrisin besimin e tyre si dhe të zhvillojnë elasticitetin e tyre përmes marrjes së rrezikut. Sigurisht, aftësitë motorike  gjithashtu marrin një nxitje të madhe.

 

Gatimi 

Gatimi dhe gatimi i shtirur, shërbimi dhe dyqanet, janë skenarë të shkëlqyer lojërash për fëmijët. Gatimi në vetvete kombinon elemente të lojës shqisore, koncepte matematikore, sigurinë në shtëpi dhe proceset vijuese. Dyqanet e gatimit, servirjes dhe lodrave të shtirura mësojnë gjithashtu idetë themelore matematikore, si dhe ndërveprimin social, dhe si të jeni të kujdesshëm ndaj të tjerëve.

 

 Kutia e kartonit

 Kutia e thjeshtë e kartonit është një nga ftesat më të pabesueshme për të luajtur. A do të jetë një shtëpi, një makinë, një shtëpi për përkëdheljet e tyre? Jepuni atyre copa pëlhure,letre, jastëkë, lapsa dhe pjata letre dhe shikojini ata të eksplorojnë botën e tyre, të hyjnë në imagjinatën e tyre dhe të fillojnë të mendojnë si një inxhinier.

       Përgatiti : Rajmonda Mullaymeri 

Drejtuese e Rrjetit Profesional “Mësues ndihmës”, Korçë

 


© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

3,131 Lexime
1 vit më parë