Instituti pasuniversitar

Çfarë është Kolegji i Evropës?

Kolegji i Evropës është një institut pasuniversitar i studimeve evropiane me kampusin e tij kryesor në Bruges, Belgjikë dhe një kampus të dytë në Varshavë, Poloni. Kolegji i Evropës ishte instituti i parë universitar në botë i studimeve pasuniversitare dhe trajnimit në çështjet evropiane, i themeluar më 1949.

Kolegji i Evropës është një institut pasuniversitar i studimeve evropiane me kampusin e tij kryesor në Bruges, Belgjikë dhe një kampus të dytë në Varshavë, Poloni. Kolegji i Evropës në Bruges u themelua në vitin 1949 nga figurat kryesore historike evropiane dhe baballarët themelues të Bashkimit Evropian, duke përfshirë Salvador de Madariaga, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak dhe Alcide De Gasperi si një nga rezultatet e Kongresit të Evropës të vitit 1948, në Hagë për të promovuar "një frymë solidariteti dhe mirëkuptimi të ndërsjellë midis të gjitha kombeve të Evropës Perëndimore dhe për të ofruar trajnime elitare për individët që do të mbështesin këto vlera" dhe "për të trajnuar një elitë drejtuesish të rinj për Evropën". Ka statusin e Institucionit të Interesit Publik, që funksionon sipas ligjit belg. Kampusi i dytë në Natolin (Varshavë), Poloni u hap në 1992. Kolegji i Evropës është i lidhur historikisht me themelimin e Bashkimit Evropian dhe paraardhësve të tij, si dhe me krijimin e Lëvizjes Evropiane Ndërkombëtare, në të cilën kolegji është një anëtar mbështetës. Federica Mogherini, ish- Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, u emërua Rektore për të filluar në shtator 2020; ish-Presidenti i Këshillit Evropian Herman, Konti Van Rompuy është kryetar i bordit.


Çdo vit akademik mban emrin e një mbrojtësi dhe quhet promovim. Viti akademik hapet nga një politikan kryesor evropian. Të diplomuarit e Kolegjit të Evropës përfshijnë ish-kryeministren e Danimarkës Helle Thorning-Schmidt, ish-kryeministrin e Finlandës Alexander Stubb, ish-zëvendëskryeministrin britanik Nick Clegg si dhe Ministrin e Punëve të Jashtme të Italisë Enzo Moavero Milanesi. Shumë prej të diplomuarve të saj vazhdojnë të shërbejnë si diplomatë dhe nëpunës të lartë civilë në institucionet evropiane.


Kolegji i Evropës ishte alma mater (universitet i ndjekur) më i përfaqësuar në mesin e nëpunësve të lartë civilë të BE -së, bazuar në një mostër të përpiluar nga Politico në 2021. Politico madje i kushtoi një pjesë të faqes së tyre të internetit lajmeve që lidhen me Kolegjin e Evropës. 


Historia


Kolegji i Evropës ishte instituti i parë universitar në botë i studimeve pasuniversitare dhe trajnimit në çështjet evropiane. Ai u themelua në vitin 1949 nga figura kryesore evropiane, si Salvador de Madariaga, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak dhe Alcide De Gasperi, në vazhdën e Kongresit të Hagës të vitit 1948, që çoi në krijimin e Lëvizjes Evropiane. Në Kongres, burrështetasi spanjoll Salvador de Madariaga mbrojti fuqimisht krijimin e një Kolegji të Evropës, ku të diplomuarit nga shtete të ndryshme evropiane do të mund të studionin së bashku si një mënyrë për të shëruar plagët e Luftës së Dytë Botërore. Megjithëse rezoluta kulturore e miratuar në fund të Kongresit nuk përfshinte referenca të qarta për themelimin e një Kolegji të Evropës dhe mbështeti vetëm krijimin e një "Qendre Kulturore Evropiane dhe një Instituti Evropian për Çështjet e Fëmijërisë dhe Rinisë", ideja e themelimit të një Universiteti Evropian u propozua nga pjesëmarrësit e Kongresit menjëherë pas Kongresit. 


Kongresi i Hagës (1948)


Një grup qytetarësh të Bryzhit të udhëhequr nga Reverendi Karel Verleye ia dolën të tërhiqnin kolegjin në Bruges. Profesor Hendrik Brugmans, një nga udhëheqësit intelektualë të Lëvizjes Evropiane dhe President i Unionit të Federalistëve Evropianë, u bë Rektori i parë i saj (1950–1972). John Bowie, Profesor i Historisë Moderne në Universitetin e Oksfordit, u emërua Drejtor i sesionit të parë të mbajtur nga kolegji, në 1949. Henri van Effenterre, i cili ishte profesor i Historisë së Lashtë në Universitetin e Caen dhe Alphonse de Vreese, profesor i së drejtës ndërkombëtare në Universitetin e Gentit, gjithashtu kontribuan në atë sesion të parë. Tema e atij sesioni të parë u mësua në promovimin e parë të kolegjit (i quajtur shpesh préparatoire , sepse është i vetmi promovim që nuk mban emrin e ndonjë figure të shquar) ishte "Mësimi i historisë dhe zhvillimi i frymës evropiane në universitete". 

Në dekadat që pasuan krijimin e institucionit, studentët u pritën në hotelin Navarre në qendrën historike të Bruges deri në vitin 1981. Kolegji u konsolidua si një institucion i specializuar në studime të fokusuara në Komunitetet Evropiane të sapokrijuara (kolegji u themelua në vitin 1949, përpara se të krijoheshin komunitetet).


Në vitin 1988, kryeministrja britanike Margaret Thatcher mbajti një fjalim që u bë i njohur si fjalimi i Bruges në Kolegjin e Evropës si pjesë e ceremonisë së hapjes për atë vit akademik. Fjalimi i Bruges konsiderohet nga vëzhguesit si gurthemeli i lëvizjes euroskeptike që përfundimisht çoi në Brexit.  Thatcher parashtroi vizionin e saj për Evropën, duke pretenduar se Komuniteti Evropian duhet të mbetet një bashkim ekonomik, duke refuzuar pretendimet për një integrim më të ngushtë politik të bëra nga Presidenti i Komisionit Zhak Delors. Thatcher kritikoi projektin evropian duke e quajtur atë "një supershtet evropian që ushtron një dominim të ri nga Brukseli". Fjalimi u perceptua jo vetëm si një sulm ndaj federalizmit evropian, por një sulm ndaj projektit evropian, si i tillë.


Pas rënies së komunizmit dhe ndryshimeve në Evropën Qendrore dhe Lindore, kampusi i Kolegjit të Evropës në Natolin (Varshavë, Poloni), u themelua në vitin 1992 me mbështetjen e Komisionit Evropian dhe qeverisë polake. Sipas ish-Presidentit të Komisionit Evropian Jacques Delors, “ky Kolegj i Evropës në Natolin është më shumë se simboli i Evropës që gjendet edhe një herë, është shpresa e përfaqësuar në këtë vend të bukur historik. Shpresa se shkëmbimet mund të shumëfishohen për mirëkuptim dhe vëllazëri më të madhe të ndërsjellë."Krijimi i një kampusi të dytë në lindje është konsideruar shpesh si pjesë e një përpjekjeje që synon të trajnojë studentë të rinj nga vendet lindore nën kujdesin e zgjerimit lindor. Që nga themelimi i kampusit të dytë në Poloni, kolegji funksionon si "një Kolegj - dy kampuse", dhe ajo që dikur quhej "esprit de Bruges" " tani njihet si "esprit du Collège".


Në vitin 2012, Kolegji i Evropës u bë anëtar mbështetës i Lëvizjes Ndërkombëtare Evropiane. Viti akademik 2018–2019 shënoi herën e parë në të cilën një promovim u emërua pas një studenti të Kolegjit, Manuel Marín, burrë shteti spanjoll, komisioneri i BE-së dhe ushtrues detyre i Presidentit të Komisionit (i njohur si "babai i Programit Erasmus"), i cili kishte ndërroi jetë në fillim të atij viti. Në vitin 2015, tre vjet përpara zgjedhjes së Marín si Patron, ish-kryeministri finlandez Alexander Stubb ishte i pari student i Kolegjit që u ftua të ishte Orateur në ceremoninë e hapjes së atij viti akademik.


Ish-ministri spanjoll dhe zëdhënësi i kabinetit Íñigo Méndez de Vigo, Baroni i 9-të i Claret, shërbeu si kryetar i bordit nga 2009 deri në 2019; në vitin 2019 ish-kryeministri i Belgjikës dhe presidenti i Këshillit Evropian Herman, Konti Van Rompuy u emërua kryetar i ri i bordit. Në maj të vitit 2020, Federica Mogherini, ish-Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë dhe Zëvendës Presidente e Komisionit Evropian, u emërua rektore e Kolegjit, figura e parë e lartë politike nga Komisioni Evropian që mban këtë post.
Burimi: Wikipedia 

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

793 Lexime
9 muaj më parë