Mësimdhënësit

Disa arsye pse mësimdhënia është më e vështirë sesa mendoni

Ndoshta ka të bëjë me mënyrën se si mësimdhënia është përshkruar në filma, por për disa arsye shumë njerëz e nënvlerësojnë vështirësinë e të qenit mësues. Fakti është se mësimdhënia është shumë më e vështirë nga sa e mendojnë shumica e njerëzve.

1. Ne duhet të vazhdojmë t’i ndryshojmë gjërat, pavarësisht nëse kjo përmirëson cilësinë e mësimdhënies apo jo


Një gjë që nuk është një mit për mësuesit është se ata e duan aktin aktual të mësimdhënies. Megjithatë, ndonjëherë mësuesit mund të ndihen sikur krahët e tyre janë duke u prerë nga udhëzime dhe standarde gjithnjë në ndryshim që u kërkojnë atyre të ripunojnë, të rishkruajnë dhe të riparaqesin kurrikulat dhe planet mësimore për miratim, kur materialet dhe idetë që ata kishin zhvilluar tashmë ishin duke punuar mirë. 


Gjithashtu, pritshmëritë e zhvillimit profesional (ditët e trajnimit) priren të marrin shumë kohë dhe energji, të cilën ndonjëherë mësuesit do t'ua kushtonin drejtpërdrejt nxënësve dhe klasave të tyre. 2. Mësuesit e mirë e bëjnë të duket e lehtë, kështu që njerëzit supozojnë se është


Profesionistët në shumë industri kanë një mënyrë për t'i kryer punët e tyre aq mirë sa "e bëjnë të duket e lehtë". Të gjithë ne kemi qenë pjesë e klasës, dhe duke parë ato përvoja, mund të duket sikur mësuesit ishin kryesisht të relaksuar. Mësuesit e mirë mund ta bëjnë mësimdhënien të duket e lehtë, por nuk është aspak, dhe fakti që shumë njerëz supozojnë se është, mund të jetë zhgënjyes dhe dëshpërues.3. Paga e ulët


Paga e mësuesve nuk është e madhe, veçanërisht kur krahasohet me profesionet e tjera që kërkojnë një sasi të ngjashme arsimimi dhe trajnimi. Plus, për shkak të kufizimeve buxhetore, shumë mësues shpenzojnë paratë e tyre për furnizimet e klasës. 4. Orët e gjata


Ndryshe nga se tjerët besojnë, mësuesit nuk e shijojnë vërtet pushimin e verës. Ata e kalojnë atë kohë në punën e zhvillimit profesional dhe përgatitjes për vitin e ardhshëm. Ata gjithashtu nuk "dalin herët" (mësuesit në fakt punojnë mesatarisht 53 orë në javë) - ata thjesht e fillojnë ditën më herët se shumica.5. Ngarkesa e punës është e madhe


Disa njerëz janë në gjendje të bëjnë pushime të shkurtra gjatë ditës së tyre të punës. Ata mund të kalojnë disa minuta duke u shoqëruar me kolegët, ndoshta të kontrollojnë email-in e tyre personal etj. Disa njerëz madje bëjnë blerje në internet ndërsa janë në punë, ose ndajnë disa minuta për të dalë jashtë dhe për të shëtitur. Në mësimdhënie, asnjë nga këto nuk është e mundur. Në vend të kësaj, mësuesit janë tepër të zënë, shpesh duke u përpjekur të shtrydhin më shumë në një ditë sesa është e mundur. Ata zakonisht përpiqen të bëjnë tri ose katër gjëra të ndryshme në të njëjtën kohë. 6. Njerëzit supozojnë se është si në filma


Filmat për mësimdhënës janë jashtëzakonisht argëtues, por ata nuk japin një pasqyrë të saktë se si është të jesh mësues dhe kjo mund të jetë zhgënjyese. Fakti është se mësimdhënia është shumë më e vështirë sesa e bëjnë të duket këta filma.7. Ndonjëherë, njerëzit ju trajtojnë sikur të jeni armiku dhe kjo ju lëndon ju dhe aftësinë tuaj për të bërë punën tuaj


Mësuesit kujdesen për nxënësit sikur të ishin fëmijë të tyre. Pra, është një ndjenjë goxha e tmerrshme të trajtohesh sikur të jesh armiku nga një anëtar i familjes së një nxënësi që po përpiqesh kaq shumë për ta ndihmuar. Të gjithë kanë të njëjtat objektiva në këta skenarë - çfarë është më e mira për studentin - dhe janë të gatshëm të bëjnë pothuajse çdo gjë për t'i ndihmuar ata të arrijnë atje. Megjithatë, mësuesit trajtohen shumë shpesh sikur të jenë armiku, në vend që të jenë si udhëheqësi që shpresojnë të jenë. Mund të jetë dekurajuese, dhe, pa dyshim, e padrejtë. Gjithashtu nuk është në interesin më të mirë të nxënësit.8. Ne hezitojmë të flasim për problemet tona


Si mësues, ne shpesh hezitojmë të flasim për faktin se sa e vështirë është mësimdhënia, veçanërisht me njerëz që janë të rinj në punë ose që po mendojnë të shkojnë në këtë fushë. Sepse, sado e vështirë të jetë puna, ndonjëherë është gjithashtu shpërblyese dhe ditët e mira mund të ndihen pothuajse magjike. Plus, bota ka nevojë për më shumë mësues të mirë dhe ne nuk duam t'i largojmë njerëzit nga një synim i tillë. Megjithatë, ne duhet të jemi të sinqertë për sfidat me të cilat përballen mësuesit nëse do të punojmë për t'i adresuar ato.Burimi: Klikoni këtu

 

Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën

 

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

1,474 Lexime
1 muaj më parë