CILËSITË

Dr.Blegina Hasko Bezo: Rëndësia e mentorit

Mentori është një person me ekspertizë, përvojë ose njohuri që është i vlefshëm për shoqërinë dhe dëshiron të ndihmoj pasardhësit duke e ndarë këtë njohuri me botën. Mentori vepron si udhëzues, këshilltar dhe strukturë mbështetëse për të sjellë më të mirën tek praktikantët.

Mentori është një person me ekspertizë, përvojë ose njohuri që është i vlefshëm për shoqërinë dhe dëshiron të ndihmoj pasardhësit duke e ndarë këtë njohuri me botën.


Mentori vepron si udhëzues, këshilltar dhe strukturë mbështetëse për të sjellë më të mirën tek praktikantët duke mësuar për pikat e forta të tyre dhe duke i shfrytëzuar për të krijuar një zgjidhje të përbashkët.


Njerëzit kanë stile dhe qasje të ndryshme të të mësuarit prandaj mentori bashkëpunon me ta për të gjetur atë që i përshtatet më së miri individit. Një këshilltar i shkëlqyeshëm është gjithashtu i vetëdijshëm se çdo individ ka rrethana dhe probleme unike. Këshillat që funksionojnë për një person mund të mos vlejnë për një tjetër. Kjo i ndihmon ata të mësojnë sfidat unike të praktikantit të tyre dhe të ofrojnë këshilla të përshtatura për ta.

Ndërsa një mentor ndan perspektivën, mësimet dhe këshillat e tyre bazuar në përvojën e tyre të kaluar, ata e dinë vlerën e dhënies së hapësirës dhe kohës personit tjetër për të zhvilluar zgjidhjet e tyre. Ata i inkurajojnë praktikantët të shohin përtej blloqeve të tyre mendore dhe të shmangin gabimet që mund të kenë bërë vet në të kaluarën. Një mentor nuk ndihet i kërcënuar ose I refuzuar nga një ide që nuk përputhet me bindjet e tyre, madje e inkurajojnë atë duke dëgjuar në mënyrë aktive personin tjetër dhe duke u dhënë atyre një shans për ta eksploruar me tej pikëpamjen e tyre.


Një marrëdhënie e mirë mentorimi siguron punonjës të rinj, si dhe praktikantë me dikë që do të ndajë njohuritë dhe ekspertizën e tyre profesionale në këtë fushë. Një këshilltar i mirë është në dispozicion për t'iu përgjigjur çdo pyetjeje në lidhje me punën. Marrëdhëniet e mira mentor-praktikant janë një rrugë me dy drejtime; rrjedhimisht, nëse doni një marrëdhënie të mirë me mentorin tuaj, bëhuni një mentor i mirë. Kjo kërkon një interes të sinqertë në mentorin tuaj dhe një gatishmëri për të bërë atë që duhet për tu bërë të suksesshëm si praktikant ose punonjës i ri në këtë fushë.

Ndjekja e sugjerimeve dhe rekomandimeve, si dhe leximi i gjithë literaturës përkatëse në dispozicion në këtë fushë është një mënyrë e mirë për t’i treguar mentorit tuaj se jeni të përkushtuar për të qenë të suksesshëm dhe se i merrni seriozisht karrierën dhe përgjegjësitë tuaja. Një mentor i mirë zotëron këto cilësi:


Tetë cilësitë e një mentori të mirë


Mentorët janë një pjesë e rëndësishme e zhvillimit personal dhe profesional. Ata janë udhëzues në kohën kur njerëzit kanë nevojë për dikë që është në gjendje t'i drejtojë ata në drejtimin e duhur. Mentorët e mirë janë njerëz entuziastë, duke shijuar rolin që ata luajnë duke ndihmuar të tjerët të arrijnë qëllimet e tyre.

Ka shumë cilësi të një këshilltari të mirë. Ndërsa konsideroni një mentor, kërkoni dikë që është entuziast, i aftë, i respektueshëm për të tjerët dhe një ekspert i respektuar në fushën e tyre. Kjo do t'ju ndihmojë të merrni rezultatet që dëshironi dhe shpresojmë të krijoni një marrëdhënie të dobishme si për ju ashtu edhe për mentorin tuaj të zgjedhur.1. Mentorët duhet të jenë entuziastë për rolin


Kur jeni duke kërkuar një mentor, duhet të fusni në një aspekt shumë të rëndësishëm të personalitetit të mundshëm të mentorit. Ata duhet të jenë entuziastë - pothuajse deri në pikën që të jenë shumë entuziastë.

Ju duhet të ndjeni sinqeritetin e tyre në mënyrën se si ata paraqesin dëshirën e tyre për t'ju ndihmuar. Mentorët e mirë janë të apasionuar pas dëshirës së tyre të zjarrtë për të ndihmuar të tjerët dhe për të marrë shpërblimet e tyre jo në formën e sendeve materialiste ose të parave, por duke parë njerëzit që ata kanë ndihmuar të bëhen të suksesshëm.2. Një mentor duhet t'ju përshtatet


Ju mund të keni shumë njerëz për të zgjedhur kur jeni duke kërkuar për një mentor. Kjo mund të jetë e ngjashme me pazarin për një këmishë. Nëse gjeni një stil që ju pëlqen, ai që përshtatet mund të jetë në mes të grumbullit ose të jetë i fundit që shikoni.

Shumë njerëz do të përpiqen t'ju manipulojnë gjatë jetës dhe karrierës suaj, duke u përpjekur të bëheni një ndikues dhe t'ju zhvillojnë në mënyrën që ka punuar për ta, ose që ata mendojnë se është më e mira.

Një mentor i mirë do të krijojë një strategji që i përshtatet nevojave, talenteve, aftësive dhe dëshirave tuaja dhe do t'ju shtyjë drejt një më të mirë - jo drejt një kloni të tyre.3. Mentorët vlerësojnë vlerën


Mentorët e mirë janë nxënës gjatë gjithë jetës dhe duhet të dëshirojnë t'ia kalojnë këtë dëshirë të gjithëve me të cilët vijnë në kontakt. Ata duhet ta kuptojnë që ndërsa janë ekspertë, ata nuk mund të dinë gjithçka.

Një tipar i vlefshëm për një mentor (dhe të jem e sinqertë, për të gjithë të tjerët) është të kuptuarit se është në rregull të jesh ekspert dhe të mos dish diçka. Një mentor që mund t'i përgjigjet një pyetje me: "Nuk e di, por do t'ju gjej një përgjigje" është dikush me të cilin ia vlen të kaloni kohë.

Mentorët e mirë do të jenë të entuziazmuar të ndajnë njohuritë e tyre me ju dhe të jenë të gatshëm të shqyrtojnë mundësinë që ju të mund të keni përgjigje që ata nuk i marrin. Një mentor që do të mësojë nga mentori i tyre është me të vërtetë i denjë për respektin dhe kohën tuaj.4. Mentorët ju inkurajojnë të dilni nga zona juaj e rehatisë


  Të gjithë njerëzit kanë një zonë në të cilën veprojnë dhe jetojnë. Ata janë rehat dhe të aftë të shkëlqejnë në këtë zonë. Kjo quhet një zonë komoditeti.

Për t’u rritur, do të duhet të dilni jashtë zonës tuaj të rehatisë për të qenë në gjendje të keni përvoja të reja dhe të mësoni. Një mentor i mirë është i aftë të identifikojë zonën tuaj të rehatisë dhe të zhvillojë hapa dhe aktivitete brenda qëllimeve tuaja që do t'ju detyrojnë të bëheni rehat jashtë zonës tuaj.5. Ata janë dëgjues aktivë


Një mentor duhet të jetë në gjendje të dëgjojë atë që po thua. Ata duhet të përfshihen në bisedë, duke ju nxitur për qartësi ose më shumë informacion.

Ata nuk duhet të shpërqendrohen kur jeni duke biseduar me ta. Një person që gjithmonë lejon që vetvetiu të ndërpritet nga telefonat, postat elektronike ose njerëzit që kalojnë pranë në një seancë me ju nuk po e dëgjon në mënyrë aktive.

Një mentor i mirë nuk do të ketë asnjë shpërqendrim kur jeni duke biseduar me ta, duke u përqëndruar tek ju dhe duke marrë pjesë në bisedë. Ata do të bëjnë pyetje, do të reflektojnë në përgjigjet tuaja dhe madje do t'ju japin një heshtje kur duhet të mendoni.6. Mentorët dinë të ofrojnë komente


Të gjithë mund të përfitojnë nga reagimet. Edhe personi më i aftë dhe i ditur është fillestar në diçka, që kërkon reagime për të vazhduar të rritet në aftësitë e tyre të reja.

Reagimet janë thelbësore për përmirësimin. Një mentor duhet të krijojë objektiva afatgjata dhe qëllime afatshkurtra me ju për t'ju ndihmuar të bëheni eksperti që dëshironi të jeni.

Reagimet duhet të sigurohen gjatë secilës sesion me mentorin tuaj. Nuk duhet të jetë degraduese, por thjesht duhet t'ju informojë për një mangësi, dhe të identifikojë veprimet korrigjuese që mund të ndërmerrni për të qenë më të suksesshëm herën tjetër.7. Ata i trajtojnë të tjerët me respekt


Respekti për të tjerët nuk është i kufizuar në mentorë, por ai duhet të jetë në listën tuaj të kërkesave..

Mentorët duhet të dinë të jenë me takt në bisedat e tyre dhe të jenë inteligjentë emocionalisht. Inteligjenca emocionale është aftësia për të qenë të vetëdijshëm për emocionet tek të tjerët dhe vetveten, dhe të jesh në gjendje të marrësh vendime dhe të ndikosh tek të tjerët ndërsa kontrollon emocionet dhe ndien ndjeshmëri për ata me të cilët kanë të bëjnë. Mentorët nuk duhet të gjykojnë ndaj të tjerëve, të shprehin mendimet e tyre për njerëzit, ose të flasin me ju për të tjerët.8. Ata janë ekspertë në fushën e tyre


Mentorët nuk janë vetëm njerëz të respektueshëm, entuziastë. Ata duhet të konsiderohen ekspert në fushën e tyre dhe të jenë në të njëjtën fushë ku ju shpresoni të bëheni ekspert. Është e mundur që një mentor të mos jetë  ekspert në fushën në të cilën ju jeni diplomuar dhe mund të sigurojë udhëzime të shkëlqyera, por ju në përgjithësi duhet të qëndroni me një ekspert në fushën tuaj.

Zgjedhja juaj e një mentori duhet të respektohet nga kolegët e tyre dhe nga ju. Nëse zgjidhni një mentor që nuk është i njohur në fushën që ju aderoni, mund të mos merrni rezultatet që dëshironi. Shumë njerëz i përdorin mentorët jo vetëm si udhëzues për të zhvilluar veten, por për t'u lidhur me emrin e atij mentori.Konkluzion


Zgjedhja e një mentori nuk ka nevojë të jetë aq stresuese apo e komplikuar sa duket. Kërkoni një mentor që ju përshtatet dhe punoni ta bëni atë një përvojë të dobishme. Ju jo vetëm që do të gjeni versionin më të mirë të vetes tuaj, por do të keni fituar një mik dhe mbështetës gjatë gjithë jetës.Nga Dr.Blegina Hasko Bezo


©Portali Shkollor Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 


2,469 Lexime
2 vjet më parë