STUDIMI

Flamuri shqiptar në mesin e pesë flamujve më të vjetër në botë

Pas një hulumtimi të realizuar së fundmi nga një blog me bazë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, i quajtur Patriot Wood, flamuri shqiptar kuqezi, është renditur ndër pesë flamujt më të vjetër në botë. Ju njohim me renditjen dhe karakteristikat.

"Data e saktë ose viti i miratimit të flamurit të secilit vend mund të jetë i panjohur ose debatuar për shkak të ndryshimeve të projektimit, por nga një hulumtim këta janë pesë flamujt e më të vjetër në botë”- thuhet në hulumtimin më të fundit që ka bërë Patriot Wood, një blog me bazë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Sipas këtij hulumtimi Flamuri shqiptar kuqezi, është renditur ndër pesë flamujt më të vjetër në botë. Ju njohim me renditjen dhe karakteristikat që ky blog sjell për secilin nga të renditurit. I pari që cilësohet më i vjetri në botë, është flamuri i Skocisë


"Flamuri i Skocisë lindi në 832 pas Krishtit, gjatë një beteje të luftuar në epokat e errëta. Ai njihet si flamuri më i vjetër i Evropës. Shpesh i referuar si Skoci, Saltire, ose Kryqi i Shën Andrew, Flamuri i Skocisë përdor një sfond të kaltërash. Dizajni i saj është i guximshëm dhe unik me një fushë të thjeshtë blu dhe kripore të bardhë”.

Në vendin e dytë sipas hulumtimit del të jetë flamuri i Austrisë


"Flamuri i Austrisë tregon tre shirita të barabartë horizontal me ngjyrë të bardhë dhe të kuq. Historikisht, dizajni bazohet në stemën e dinastisë Babenberg, dhe në fillim flamuri ishte portokalli-bardhë-blu, por më vonë vija portokalli dhe blu u bënë të kuqe”.

I treti është ai i Letonisë


“Një nga flamujt më të vjetër në botë, Flamuri i Letonisë u përmend për herë të parë në kronikën mesjetare të quajtur Kronika Rhymed e Livonia në 1280. Kronika përmend një standard të kuq me një shirit të bardhë që përdoret nga fiset Letoneze”.

Danimarka supozohet se është shteti i katërt me flamurin më të vjetër në botë

“I njohur si i njohur si ‘Dannebrog’ ose ‘leckë daneze’, në Danimarkë, modeli aktual i një kryqi të bardhë skandinav në një sfond të kuq u miratua zyrtarisht në 1307 ose më herët. Flamuri i Danimarkës mban gjithashtu Rekordin Botëror Guinness për flamurin kombëtar më të vjetër të përdorur vazhdimisht. Sipas legjendës, flamuri hyri në zotërim danez gjatë betejës së Lyndanisse në 1219”.

Në mesin e pesë prej tyre renditet edhe flamuri i Shqipërisë


Rreth flamurit shqiptar kuqezi, në blog-un amerikan Patriot Wood, përmenden detaje të historikut të luftërave duke vënë theks të veçantë te prezantimi për herë të parë të tij më 28 nëntor 1443, nga Heroi kombëtar Gjergj Kastriot-Skënderbeu, i cili flamurin e ngriti mbi kështjellën e Krujës në kundërshtim të turqve që sunduan vendin. 

Patriot Wood, drejtohet nga çifti bashkëshortor Art dhe Shawna, dhe siç theksohet në faqen e tyre zyrtare, të dy janë patriotë krenarë që e duan vendin e tyre. Ata pohojnë se janë të apasionuar nga flamujt e shteteve që e nderojnë Amerikën dhe iu shërbejnë Shteteve të Bashkuara. 


(Ky është linku nga ku është publikuar ky hulumtim: https://www.patriotwood.com/blogs/news/17943449-the-5-oldest-country-flags-in-the-world?_pos=3&_sid=3cc77aad9&_ss=r


(Marrë nga Patriot Wood, Portali Shkollor) 

4,110 Lexime
4 vjet më parë