Si të sillemi me fëmijët?

Prindër, mos ju drejtoni fëmijëve me pyetjen “pse”

Provojeni në veten tuaj, se çfarë ndjeni, kur ju drejtohen me këtë pyetje. Pyetja “pse” është pyetje, që provokon pasiguri dhe dyshim te personi, që i drejtohet

Prindër, mos ju drejtoni fëmijëve me pyetjen “pse”, pasi ajo është pyetje e tyre. Këtë pyetje e bëjnë vetëm ata dhe jo ju, që jeni të rritur.

Vërtetë, është e parafjalë, që del nga goja e njeriut, kur përballet me një gjë të panjohur dhe të pakuptueshne dhe gati, është e pamendueshme, por, këtu qëndron edhe “kleçka”. Fëmija bën pyetjen “pse”, sepse po mëson si të mendojë ashtu edhe të bëjëpyetje.

Të jesh i rritur do të thotë edhe të dish të bësh pyetje dhe jo të bësh pyetje që nuk mer përgjigje. Pyetja “pse” është një pyetje e pa papërcaktuar, që më shumë të frenon dhe të tremb se sa të bën të mendosh për të dhënë përgjigjen e duhur.

Kështu, kur del nga goja etë rriturit, fëmija bëhet konfuz dhe i pasigurt në veten e tij. Provojeni në veten tuaj, se çfarë ndjeni, kur ju drejtohen me këtë pyetje. Pyetja “pse” është pyetje, që provokon pasiguri dhe dyshim te personi, që i drejtohet.

Kur, i drejtoni këtë pyetje fëmijës, ju, nuk ja drejtoni, që të merrni përgjigje, por për ta trembur më shumë.

Pyetja “pse” është pyetje,që e bëjnë vetëm fëmijët, sepse ende nuk dinë të bëjnë pyetje, që të mund të marrin përgjigje.

(Nga Lira Gjika, Pediatre)

1,848 Lexime
8 vjet më parë