'Forbes' shkruan për ish-deputeten shqiptare:

Sipërmarrëse që po i shtron rrugën të ardhmes së teknologjisë në botë

Presigjiozja “Forbes” ka sjellë një artikull për ish-deputeten shqiptare, themeluesen e kompanisë Glasswing Ventures, Rudina Seseri. Një kompani që po ndihmon në ndërtimin e gjeneratës tjetër të kompanive teknologjike të inteligjencës artificiale.

Presigjiozja “Forbes” ka sjellë një artikull për ish-deputeten shqiptare, themeluesen e kompanisë Glasswing Ventures, Rudina Seseri. Një kompani që po ndihmon në ndërtimin e gjeneratës tjetër të kompanive teknologjike të inteligjencës artificiale.


Seseri u zgjodh deputete e Partisë Socialiste në Durrës në zgjedhjet e vitit 2009, por dha dorëheqjen nga mandati në vitin 2011 për t’iu përkushtuar angazhimeve të tjera profesionale.


Si një sipërmarrës kapitalist që investon në start-up për më shumë se një dekadë dikush merr shumë pak ekspozim në udhëtimin e ndërtimit të një kompanie. Megjithatë, kjo nuk është asgjë në krahasim me përvojën e bashkimit dhe ndërtimit të një kompanie, si në rastin e Glasswing Ventures, tani kam një aftësi shumë më të thellë për t'u lidhur me gëzimet dhe vështirësitë që themeluesit dhe sipërmarrësit përballen përgjatë rrugës në një udhëtim të rritjes së kompanisë së tyre.


Rudina Seseri


Elana Lyn Gross: Çfarë ju frymëzoi të filloni Glasswing Ventures? Cila ishte rruga juaj e karrierës?

Rudina Seseri: Unë u diplomova nga Kolegji Wellesley dhe kam punuar për tre vjet si analiste e investimeve bankare në Credit Suisse në grupin e teknologjisë. Ishte atje dhe pastaj kuptova se industria e teknologjisë ishte aty ku dëshiroja të isha. Gjatë kohës, unë isha duke studiuar MBA në Harvard Business School (ABEF), dhe kam takuar Rick Grinnell, i cili më vonë u bë bashkëthemeluesi im në Glasswing Ventures.Në fakt, ishte Grinnell që më rekrutoi larg nga roli im në zhvillimin e korporatës në Microsoft për të punuar në kapital sipërmarrës. Ne kemi pasur një karrierë të suksesshme të kapitaleve të suksesshme dhe partneritet biznesi.

10 vjet më vonë, ajo arriti kulmin në formimin e Glasswing Ventures, një firmë sipërmarrëse dedikuar për ndërtimin e gjeneratës së ardhshme të teknologjisë.

Gross: Cila ka qenë sfida më e madhe dhe në anën tjetër, shpërblimi më i madh për fillimin e Ventures Glasswing?

Seseri: Ajo që është me të vërtetë e dobishme është forcimi i partneriteteve që kam me Grinnell dhe partnerin tonë të tretë, Sarah Fay. Jemi mbështetur në njëri-tjetrin për të ndihmuar kompaninë tonë të rritet. Ndërtimi i ekipit tonë, duke punuar së bashku me themeluesit dhe CEO-et e pasionuar, duke u takuar me startues emocionuese të UA-së, sipërmarrësit e rinj dhe sipërmarrëse, është një mundësi e pabesueshme - shpërblimet tani, tejkalojnë sfidat.

Gross: Çfarë këshille keni për gratë e tjera që shpresojnë të fillojnë bizneset e tyre?

Seseri: Nëna ime më dha një shembull të mrekullueshëm për ta ndjekur. Kur babai im vdiq, isha vetëm një vjeç. Ajo më rriti mua dhe motrën time e vetme duke drejtuar një kompani prej 3.600 personash. Ajo na bindi se me besim mund të arrijmë çdo gjë. Kjo është këshilla ime për çdo grua që dëshiron të fillojë biznesin e saj dhe është e njëjta gjë që do t'i mësoj vajzës sime: Secili prej nesh duhet të gjejë pasionin e tij - të ndjekë ato ëndrra dhe të ketë një pozicion pozitiv ndikim në botë. Kjo është thelbësore, për më tepër që Inteligjenca Articiale (AI) po bëhet gjithnjë e më shumë një faktor përcaktues në bërjen e detyrave të zakonshme, dhe do të na mundësojë të arrijmë produktivitet më të lartë dhe përpjekje më kreative.

Gross: Cilat janë përgjegjësitë si bashkëthemeluese dhe partnere bashkë-menaxhues i ndërmarrjeve Glasswing?

Seseri: Duke qenë në krye të firmës, përgjegjësitë e mia janë gjithpërfshirëse. Unë drejtoj investimet, punoj në kujdesin e duhur, zhvilloj dhe mbaj marrëdhënie me investitorët, rekrutoj për ekipin, për të ndihmuar që secili në ekip të ketë përvoja të dobishme dhe po mësojnë dhe marrin rreziqe. Unë gjithashtu menaxhoj detyrat e përditshme të administratës dhe siguroj pajtueshmërinë. Përgjegjësitë e mia të tjera përfshijnë ngarje udhëheqjen e menduar në ekosistem për ndikimin e UA.

Gross: Si e zgjidhni atë që investoni?

Seseri: Ka një listë të gjatë të dinamikave dhe karakteristikave kryesore që kërkojmë. Më lejoni të theksoj dy karakteristika të dallueshme që ne kërkojmë në çdo kompani ku investojmë: roli transformues që këto kompani kërkojnë të luajnë në industritë përkatëse (ose industritë që po krijojnë) dhe aftësinë e ekzekutimit të jashtëzakonshëm  nga ekipet themeluese dhe menaxheriale. Kur është fjala për themeluesit, ne shikojmë për ata individë që ndërtojnë kompani, jo vetëm produkte, dhe që janë në gjendje të rriten.

Gross: Cili është mësimi më i madh që mësuat në punë dhe si e mësuat atë?

Seseri: Bordi i drejtorit është kritik në këtë biznes. Kjo është e rëndësishme dhe është një mësim i mirë për këdo. Ju mund të jeni personi më i mençur në jetën personale, por nuk do t'ju bëjë ndonjë të mirë - edhe nëse keni të drejtë.

Gross: Cila është ajo gjë që ju do të donit të kishit njohur kur keni nisur karrierën tuaj?

Seseri: Unë nuk e dija se çfarë ishte më e mirë dhe çfarë jo. Mosnjohja e të gjitha rreziqeve ndoshta më ndihmoi sepse unë mund të isha larguar nese do të dija atë që di tani. Unë mendoj se kjo është një karakteristikë e shumë themeluesve të start-up, sidomos e atyre të rinj, të cilët kanë uri, pasion dhe nxitje për të arritur ndryshimet që ato duan. Shpesh i referohem asaj si "vlera e naivitetit".

Gross: Cili është këshilla më e mirë që keni marrë ndonjëherë?

Seseri: Për njerëzit që kanë performanca të vështira, dhe kanë një fokus "çfarë tjetër" si unë, shpesh harrojnë të tashmen. Unë përpiqem shumë, por jo gjithmonë me sukses, të marr kohë për t'u përqendruar në të tashmen dhe për të festuar me familjen, ekipin dhe shijuar arritjet. Marrja e kohës për të qenë në të tashmen nënkupton gjithashtu aftësinë, kur është e nevojshme, të reflektosh mbi gjërat që mund të kenë shkuar më mirë dhe t'i bësh ato më mirë në të ardhmen.

Gross: Cila është këshilla juaj e biznesit për gratë e tjera, të reja profesionalisht?

Seseri: Mos kini frikë të rrezikoni. Dhe nëse nuk flsini, askush tjetër nuk do të flasë për ju.


(Portali Shkollor)

1,501 Lexime
6 vjet më parë