Rëndësia e lojërave

Pse aktivitetet edukative janë të rëndësishme për parashkollorët?

Aktivitetet praktike i lejojnë fëmijët të angazhojnë plotësisht shqisat e tyre gjatë procesit të të mësuarit. Ata shohin, prekin dhe ndërveprojnë me objekte reale për të përmbushur detyrat. Fëmijët fillojnë të kuptojnë veprimet e tyre, sepse shkronjat, numrat, format dhe ngjyrat marrin jetë!

Gjatë fëmijërisë së hershme, gjithçka që bën një fëmijë është një përvojë mësimore. Udhëtimi i zhvillimit të fëmijërisë së hershme fillon shumë përpara se fëmija të hyjë në parashkollor. Vëzhgimi, loja, krijimi - të gjitha janë procese përmes të cilave fëmijët thithin informacionin dhe marrin aftësitë e hershme zhvillimore që do t'u shërbejnë atyre gjatë fazës emocionuese, por edhe sfiduese të parashkollorit. Këto aktivitete të mësimit të hershëm për fëmijët në mënyrë ideale duhet të jenë të bazuara në lojëra, aktivitete praktike, të dizenjuara për të qenë plot lëvizje, për t’i  mbajtur fëmijët të angazhuar, të lumtur dhe kuriozë.


Përparësitë e aktiviteteve praktike të të mësuarit për parashkollorët


Aktivitetet praktike i lejojnë fëmijët të angazhojnë plotësisht shqisat e tyre gjatë procesit të të mësuarit. Ata shohin, prekin dhe ndërveprojnë me objekte reale për të përmbushur detyrat. Fëmijët fillojnë të kuptojnë me të vërtetë kuptimin e veprimeve të tyre, sepse shkronjat, numrat, format dhe ngjyrat marrin jetë!

Fëmijët mbeten të interesuar, të emocionuar dhe të angazhuar sepse po argëtohen.

Këto aktivitete i ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë një hapësirë më të gjatë të vëmendjes, duke i ndihmuar ata të përvetësojnë njohuritë dhe të përmirësojnë kujtesën e tyre afatgjatë.

Fëmijët do të përmirësojnë aftësitë e tyre të shkëlqyera motorike ndërsa mësojnë të përsosin kontrollin, komunikimin dhe përqendrimin dhe zhvillojnë një ndjenjë përkushtimi për të përfunduar detyrat.

Aktivitetet praktike të pasurimit për parashkollorët i ndihmojnë ata të zhvillojnë një dashuri të përjetshme për të mësuarit.


Aktivitetet edukative parashkollore të planifikuara mirë i ndihmojnë fëmijët në shumë mënyra:


1-Aktivitete parashkollore për zhvillimin e aftësive sociale

Parashkollor, është hera e parë që çdo fëmijë ndërvepron me një numër njerëzish jashtë familjes së tij, në formën e nxënësve dhe mësuesve. Aktivitetet parashkollore janë krijuar për të rrënjosur komunikimin dhe ndërveprimin tek fëmijët. Fokusi qëndron në bërjen e fëmijëve të punojnë dhe të luajnë së bashku, gjë që formon blloqet ndërtuese të zhvillimit të aftësive sociale tek fëmija. Bashkëpunimi, puna në grup, ndjeshmëria, ndarja dhe zgjidhja e konflikteve janë aftësi të tjera që fëmijët e vegjël i marrin përmes aktiviteteve parashkollore.


2-Aftësitë oratorike dhe letrare

Aktivitetet parashkollore i lejojnë fëmijët të përfshihen në aktivitete të tilla si  përralla dhe tregimi. Ndërsa fëmijët përfshihen në një botë imagjinate dhe mrekullie, ata gjithashtu po marrin dhe zhvillojnë aftësi thelbësore gjuhësore dhe oratorike. Këto aftësi i ndihmojnë fëmijët të ndërveprojnë me të tjerët me besim dhe qetësi.


3-Aktivitete parashkollore për menaxhimin e kohës

Meqenëse shumica e aktiviteteve parashkollore bazohen në kohë, si një kohë fikse për mbledhje në mëngjes,  pushim dreke, e kështu me radhë, fëmijët mësojnë të vlerësojnë nevojën për të menaxhuar mirë kohën e tyre dhe u mëson atyre mësime të rëndësishme për sa i përket efikasitetit dhe përpikmërisë.


4-Aktivitete parashkollore për zhvillimin fizik

Aktivitetet e zhvillimit të hershëm për parashkollorët përmirësojnë zhvillimin fizik të një fëmije duke i përfshirë në një sërë aktivitetesh fizike në mënyrë që të mbështesin fëmijët në zhvillimin e një trupi të shëndetshëm dhe në formë. Fëmijët argëtohen ndërsa luajnë, vrapojnë, kërcejnë ose ngjiten, të gjitha aktivitetet që e mbajnë trupin e tyre aktiv dhe ndihmojnë në zhvillimin e muskujve të fortë.


5-Aktivitete parashkollore për zhvillimin e aftësive emocionale

Empatia, mirësia dhe mirëkuptimi janë karakteristika që çdo prind dëshiron që fëmija i tij të zhvillojë. Ndërveprimi i vazhdueshëm me fëmijët e tjerë dhe mësuesit e tyre i ndihmon fëmijët të mësojnë për ndjenjat e tyre, duke i mësuar gjithashtu të simpatizojnë ndjenjat e të tjerëve. Nëpërmjet aktiviteteve të punës në grup, fëmijët mësojnë të tregojnë respekt dhe shqetësim për ndjenjat dhe emocionet e njëri-tjetrit.


6-Aktivitete parashkollore për zhvillimin e aftësive njohëse

Aktivitetet edukative parashkollore u lejojnë fëmijëve të zhvillojnë aftësinë për të menduar në mënyrë racionale, për të qëndruar kurioz dhe për të kapërcyer problemet. Fëmijët kuptojnë se si të tresin informacionin e ri dhe ta lidhin atë me përvojat e kaluara përmes aktiviteteve parashkollore, gjë që rrit aftësitë njohëse të fëmijës.
Përgatiti: Rajmonda Mullaymeri

Drejtuese e Rrjetit Profesional “Mësues ndihmës”, Korçë


© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.1,712 Lexime
1 vit më parë