Qershia, fruti i gjumit të ëmbël!
Qershitë janë burim i mirë i një hormoneje që quhet “melatoninë” dhe luan rol të rëndësishëm në bioritmin tonë. Melatonina është e nevojshme që njeriu të fle gjumë kur errësohet dhe të zgjohet kur del dielli.
Qershitë janë frutat e stinës, prandaj do donim që ju të dini disa karakteristika dhe të mirat që sjell konsumi i tyre. Ngjyra e kuqe evidenton përmbajtjen e lartë në antioksidantë të cilët bëjnë mirë për zemrën dhe për muret e enëve të gjakut.
Qershitë janë burim i mirë i një hormoneje që quhet “melatoninë” dhe luan rol të rëndësishëm në bioritmin tonë. Melatonina është e nevojshme që njeriu të fle gjumë kur errësohet dhe të zgjohet kur del dielli. Personat që vuajnë nga pagjumësia mund të përfitojnë nga konsumi i lëngut të freskët të qershive pasi kështu mund të merret sasi e përqëndruar e melatoninës.
Shtrydhni çdo mbrëmje qershi të tharta deri sa të mbushni 2/3 e një gote uji dhe konsumojeni 30 minuta përpara gjumit. Me kalimin e ditëve do të vini re që do t’iu zërë gjumi më me lehtësi.
Origjina e qershisë së ëmbël është tek Deti i Zi. Qershia u kultivua atje në një qytet me emër Cerasus. Nga kjo edhe vjen emri kerasi në greqisht, cereza në spanjisht, cherry në anglisht dhe qershi në shqip, përkthimi i së cilit do të thotë fruta nga Cerasus.
Është e vërtetë që qershia u kultivua nga grekët e Azisë, megjithatë, ky frut u përhap në Europë nga romakët të cilët e përfshinin qershinë si ushqim kryesor në dietën elegjionarëve. Një gotë qershi ka vetëm 90 kalori dhe është një burim i mirë i fibrave dhe vitaminës C. Ndaj, nuk është aspak e çuditshme që mjekët, dietologët dhe profesionistët të tjerë të fushës shëndetësore shpesh herë këshillojnë qershinë si një superushqim.
Ja cilat janë disa nga të mirat që sjell konsumimi i qershive:
Rrit PH:
Qershia është enjohur shkencërisht për flavanoidet antioxidant Bio i gjetur në përbërjen kimike. Këto flavanoidet Bio janë të dobishme në rritjen dhe rregullimin e nivelet e pH-në trupin e një individi.
Ndihmon kujtesën:
Qershitë kanë qenë të njohur për ndihmesën për një memorie të mirë dhe në parandalimin e humbjes së kujtesës. Kjo është vërejtur nga një komponent i gjetur në qershi i njohur si anthocyanin që është provuar të jetë e mirë për trurin.
Përmirëson gjumin:
Kjo është një tjetër veti e qershisë. Njerëzit të cilët konsumojnë qershi bëjnë një gjumë më të thellë se sa ata që nuk i hanë. Kjo është për shkak se qershia përmban një hormon të njohur si melatonin. Melatonin është i njohur për rregullimin të cikleve të gjumit në trup. Për një gjumë më të mirë, më të relaksuar dhe të kënaqshëm është e këshillueshme konsumimi e qershisë.
Kundër plakjes:
Melatonin gjithashtu vepron si një agjent kundër plakjes dhe ndihmon në ngadalësimin e procesit të plakjes. Kjo do të thotë se njerëzit që hanë qershi mund të duken më të rinj për një periudhë më të gjatë se sa ata që nuk i konsumojnë.
Kujdesi për lëkurën:
Një nga përfitimet e qershive është se në sajë të meatonin është gjetur se ndihmon në dhënien e cilësisë së butë të lëkurës.
Trajtimi mjekësor:
Trajtimi mjekësor nëpërmjet përdorimit të frutave te qershisë është një praktikë që ka filluar qenë kohët e lashta. Sot, të hahet qershi besohet se lehtëson dhimbjet për ata që vuajnë nga artriti. Gjithashtu, konsumimi i qershisë besohet se trajton të gjitha format e inflamacionit.
Parandalon sëmundjet:
Një nga përfitimet e qershive është se ato përmbajnë një substancë të njohur si melatonin, e cila shkatërron organizmat që shkaktojnë sëmundje dhe kështu parandalon marrjen e sëmundjeve.
Trajton kancerin:
Nëse ju jeni një pacient i sëmurë me kancer, konsumimi i qershisë rrit shanset për shërim. Kjo është për shkak se qershitë kanë veti ushqyese që ndihmojnë në luftën kundër të gjithë mënyrave te kancerit dhe sëmundjeve të zemrës.
(Portali Shkollor)
8 zgjedhjet më të mira për një mëngjes të shëndetshëm
Ushqimi me vete në shkollë/ Regjimi shkollor reflekton në ushqimin e fëmijëve tanë
Hidet, fruti ideal i stinës së vjeshtës