Qershitë

Qershia, fruti i gjumit të ëmbël!

Qershitë janë burim i mirë i një hormoneje që quhet “melatoninë” dhe luan rol të rëndësishëm në bioritmin tonë. Melatonina është e nevojshme që njeriu të fle gjumë kur errësohet dhe të zgjohet kur del dielli.

Qershitë janë frutat e stinës, prandaj do donim që ju të dini disa karakteristika dhe të mirat që sjell konsumi i tyre. Ngjyra e kuqe evidenton përmbajtjen e lartë në antioksidantë të cilët bëjnë mirë për zemrën dhe për muret e enëve të gjakut.

Qershitë janë burim i mirë i një hormoneje që quhet “melatoninë” dhe luan rol të rëndësishëm në bioritmin tonë. Melatonina është e nevojshme që njeriu të fle gjumë kur errësohet dhe të zgjohet kur del dielli. Personat që vuajnë nga pagjumësia mund të përfitojnë nga konsumi i lëngut të freskët të qershive pasi kështu mund të merret sasi e përqëndruar e melatoninës.

Shtrydhni çdo mbrëmje qershi të tharta deri sa të mbushni 2/3 e një gote uji dhe konsumojeni 30 minuta përpara gjumit. Me kalimin e ditëve do të vini re që do t’iu zërë gjumi më me lehtësi.

Origjina e qershisë së ëmbël është tek Deti i Zi. Qershia u kultivua atje në një qytet me emër Cerasus. Nga kjo edhe vjen emri kerasi në greqisht, cereza në spanjisht, cherry në anglisht dhe qershi në shqip, përkthimi i së cilit do të thotë fruta nga Cerasus.

Është e vërtetë që qershia u kultivua nga grekët e Azisë, megjithatë, ky frut u përhap në Europë nga romakët të cilët e përfshinin qershinë si ushqim kryesor në dietën elegjionarëve. Një gotë qershi ka vetëm 90 kalori dhe është një burim i mirë i fibrave dhe vitaminës C. Ndaj, nuk është aspak e çuditshme që mjekët, dietologët dhe profesionistët të tjerë të fushës shëndetësore shpesh herë këshillojnë qershinë si një superushqim.

Ja cilat janë disa nga të mirat që sjell konsumimi i qershive:

Rrit PH:

Qershia është enjohur shkencërisht për flavanoidet antioxidant Bio i gjetur në përbërjen kimike. Këto flavanoidet Bio janë të dobishme në rritjen dhe rregullimin e nivelet e pH-në trupin e një individi.

Ndihmon kujtesën:

Qershitë kanë qenë të njohur për ndihmesën për një memorie të mirë dhe në parandalimin e humbjes së kujtesës. Kjo është vërejtur nga një komponent i gjetur në qershi i njohur si anthocyanin që është provuar të jetë e mirë për trurin.

Përmirëson gjumin:

Kjo është një tjetër veti e qershisë. Njerëzit të cilët konsumojnë qershi bëjnë një gjumë më të thellë se sa ata që nuk i hanë. Kjo është për shkak se qershia përmban një hormon të njohur si melatonin. Melatonin është i njohur për rregullimin të cikleve të gjumit në trup. Për një gjumë më të mirë, më të relaksuar dhe të kënaqshëm është e këshillueshme konsumimi e qershisë.

Kundër plakjes:

Melatonin gjithashtu vepron si një agjent kundër plakjes dhe ndihmon në ngadalësimin e procesit të plakjes. Kjo do të thotë se njerëzit që hanë qershi mund të duken më të rinj për një periudhë më të gjatë se sa ata që nuk i konsumojnë.

Kujdesi për lëkurën:

Një nga përfitimet e qershive është se në sajë të meatonin është gjetur se ndihmon në dhënien e cilësisë së butë të lëkurës.

Trajtimi mjekësor:

Trajtimi mjekësor nëpërmjet përdorimit të frutave te qershisë është një praktikë që ka filluar qenë kohët e lashta. Sot, të hahet qershi besohet se lehtëson dhimbjet për ata që vuajnë nga artriti. Gjithashtu, konsumimi i qershisë besohet se trajton të gjitha format e inflamacionit.

Parandalon sëmundjet:

Një nga përfitimet e qershive është se ato përmbajnë një substancë të njohur si melatonin, e cila shkatërron organizmat që shkaktojnë sëmundje dhe kështu parandalon marrjen e sëmundjeve.

Trajton kancerin:

Nëse ju jeni një pacient i sëmurë me kancer, konsumimi i qershisë rrit shanset për shërim. Kjo është për shkak se qershitë kanë veti ushqyese që ndihmojnë në luftën kundër të gjithë mënyrave te kancerit dhe sëmundjeve të zemrës. 

(Portali Shkollor)

7,241 Lexime
7 vjet më parë