Vendimi i ri

Ministria e Shëndetësisë merr vendimin: Jo më çokollata e patatina, nxënësve do u ndalohen këto ushqime

Ministria e Shëndetësisë dhe Arsimit do të ndalojnë reklamimin e ushqimeve të pashëndetshme në mjediset e institucioneve arsimore. Synimi i këtij vendimi është lufta kundër kequshqyerjes dhe mbrojtja e nxënësve të moshave nga 6-15 vjeç, prej materialeve të dëmshme për ta.

Qëllimi është plotësimi dhe rregullimi i legjislacionit për mbrojtjen e të miturve nga përdorimi i alkoolit, pijeve energjike dhe pijeve të gazuara që përmbajnë sheqer të shtuar. Ushqimet e ndaluara janë ëmbëlsirat, kryesisht produktet me çokollatë; ushqimet e skuqura, në të cilat përfshihen patatinat, salsiçet dhe petullat; ushqimet e aromatizuara, me përmbajtje yndyre, yndyre të ngopur, natriumi dhe sheqeri; si dhe pijet freskuese me ose pa gaz.


LISTA E USHQIMEVE TË PASHËNDETSHME QË NDALOHEN NË MJEDISET E INSTITUCIONEVE ARSIMORE


1. Ëmbëlsira: -çokollatë dhe produkte çokollate (çokollatë e thjeshtë ose e  bardhë, vezë të mbushura me çokollatë, çokokrem); -produkte të veshura me çokollatë (p.sh.: biskota pjesërisht ose plotësisht të veshura, fruta ose arra të veshura me çokollatë, akullore dhe drithëra të veshura me çokollatë);-ëmbëlsirë, përfshirë ëmbëlsirat “pa sheqer” (p.sh.:çamçakëz, xhelatina, likuiricia, karamele të çdo lloji përfshirë: menta, lëpirëse  sheqeri, ëmbëlsira me sherbet, marshmalloës, dhe ëmbëlsira të tjera);-çokollatë, kos ose fruta të thata dhe arra të veshura me sheqer; -bareta drithërash, ëmbëlsira me fruta të përpunuara.


2. Ushqime të skuqura ku përfshirë produktet e skuqura thellë në procesin e prodhimit. Kjo përfshin për shembull: patatina, salsiçe të skuqura, kofshë pule të skuqura, petulla etj.


3. Ushqime të aromatizuara (savoury snacks): Ushqime të aromatizuara me përmbajtje yndyre, yndyre të ngopur, natriumi dhe sheqeri mbi kriteret e mëposhtme: 

-madhësi paketimi të barabartë ose më të madhe se 25 g; 

-22g ose më shumë yndyrë për 100g; 

-2g ose më shumë yndyrë të ngopur për 100g; 

-0.6g ose më shumë natrium për 100g;

-3g sheqer ose më shumë në total për 100g;


4. Pijet freskuese (me ose pa gaz),duke përfshirë ujëra me aromë; 

-pijet e cilësuar si “pa sheqer” (me ose pa gaz) përfshirë ujërat me aromë; 

-pije të gazuara që përmbajnë sheqer të shtuar;

-lëngjet e frutave të ëmbëltuara me sheqer të shtuar;

-lëngjet e perimeve me sheqer ose kripë të shtuar;

-lëngje të ëmbla të koncentruara, të bëra ose të aromatizuara me lëngje frutash, të cilat hollohen për të bërë një pije;

-qumësht i plotë; 

-pijet energjike.


LISTA E USHQIMEVE TË LEJUARA NË MJEDISET E INSTITUCIONEVE ARSIMORE


-fruta të freskëta (frutë i plotë ose në pjesë);

-fruta të konservuara në lëng natyral;

-perime të papërpunuara.© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.  

6,747 Lexime
1 muaj më parë