Pushimet verore

Përse mbivlerësohen pushimet e mësuesit?

Kur fillova punë përpara gjashtë viteve, vëllai im u sigurua që të hënën e parë të pushimeve verore të më zgjonte në orën 6:00 të mëngjesit për t'u ankuar se sa e padrejtë është që unë mund të fle, ndërsa pjesa tjetër e botës shkon në punë.

Vëllai im më i madh ka një traditë. Kur fillova punën e parë se mësuese përpara gjashtë viteve, vëllai im u sigurua që të hënën e parë të pushimeve verore të më zgjonte në orën 6:00 të mëngjesit për t'u ankuar se sa e padrejtë është që unë mund të fle, ndërsa pjesa tjetër e botës shkon në punë. Zakonisht, unë e kundërshtoj dhe i kujtoj çdo moment se ai është i lirë të lërë punën e tij dhe të bëhet mësues. 


Po, këtë vit më ndodhi diçka e çuditshme. Isha shtrirë në krevat dhe e gjeta veten duke menduar pro dhe kundra pushimeve verore. Mos merrni për keq, të gjithë i duan pushimet, sa më të gjata në kohë aq më mirë, por sa më shumë që kam menduar, aq më shumë kuptova se ka edhe arsye pse shumë mësues mendojnë se pushimi i verës është mbivlerësuar ...


Moti

Mund të duket sikur unë jam duke u hedhur në këmbë këtu, por moti është padyshim diçka që nuk na lejon t’i shijojmë pushimet sicc ne duam. A preferoni pushimet e skive? Shume keq. A do të kishit një fundjavë të gjatë për të parë gjethet e vjeshtës? Jo gjatë vitit shkollor!

Në profesione të tjera, ju keni mundësi të zgjidhni se kur doni të pushoni. Për mësuesit, kjo zgjedhje është bërë, nuk mund ta ndryshojmë.


Punë dytësore

Megjithëse nuk u ndodh shumë njerëzve jashtë botës së arsimit, pushimet verore për shumë prej nesh do të thotë një punë e dytë. Shumë mësues nuk marrin fare "pushim" nga shkolla, sepse shkojnë drejt në klasë për punë verore dhe mësimore. Edukatorë të tjerë bëhen kamarierë, nëpunësish në dyqane, ose punojnë jashtë duke bërë piktura apo peizazhe.

Pushimet verore tingëllojnë si një ëndërr për njerëzit në profesione të tjera ... derisa ata të marrin në konsideratë nëse dëshirojnë ose jo të shpenzojnë këtë kohë të vitit duke... duke punuar.


Vjedhja

Ky mund të më fusë në telashe, por unë duhet ta përmend atë. Unë me kënaqësi do të heq dorë nga pushimet verore nëse do të thosha se kurrë nuk kam dashur të dëgjoj dikë që më ankohet dhe më tregon se sa fat kam që kam pushime dhe se si unë me të vërtetë nuk kam të drejtë të ankohem për ndonjë aspekt të profesionit tim, sepse "vera është pushim".

Unë kam pasur biseda me njerëz që kanë deklaruar me sinqeritet absolut se ata kurrë nuk do të duan punën time - ata nuk mund të trajtojnë fëmijët, prindërit, presionin e vlerësimeve të shtetit, etj., vetëm për t'u kthyer dhe më thonë se unë nuk duhet të ankohem sepse unë "nuk kam për të punuar" gjatë verës. Kurrë nuk kam dëgjuar një mësues që të tregojë për dikë që punon në të njëjtën zyrë që të mos ankohen për punën e tyre.


Koha e humbur

Fundi i majit dhe qershorit është një kohë frustruese në një klasë. Shpesh, notat bëhen disa javë para fundit të vitit dhe me teste të standardizuara, ekziston një "kohë" ku mësuesit gjejnë veten duke u përpjekur të mbushin hapësirën me aktivitete kuptimplotë që ata e dinë se nuk do të vlerësohet. Truri i studentit endet, por mësuesi e bën kohën e qëndrimit në klasë të vlefshëm shpesh me shumë përpjekje të forta.

Një gjë e ngjashme ndodh në fillim të vitit shkollor, kur shpenzohen javët e para duke i kthyer të gjithë në ritmin e shkollës. Vera mund të jetë e mrekullueshme, por ato javët e fundit para mbarimit të vitit shkollor dhe javët e para të vitit të ardhshëm janë padyshim sfilitëse.


Gjatë pushimeve nxënësit harrojnë

Shumica e nxënësve e largojnë plotësisht trurin nga mësimet gjatë verës. Gjithkush e njeh atë, por vetëm edukatorët vlerësojnë me të vërtetë se sa shumë prej punës sonë duket se shkrihen gjatë atyre muajve të verës.


Kalojmë muajt e parë të vitit shkollor duke i rikujtuar njohuritë gjërat që nxënësit zotëronin në fund të vitit shkollor, por i harruan gjatë verës. A është mirë të kesh disa javë rresht pushime për t’i shpenzuar ashtu siç dëshirojmë? Sigurisht, por si mësues nuk do të duhej të merrja shumë kohë në fillim të çdo viti shkollor, duke i kujtuar nxënësit që truri i tyre duhet të punojë për diçka tjetër përveç video-lojërave dhe notit në pishinë!


Pushimi veror është një gjallëri e madhe, pa dyshim për këtë. Por si shumë punë të tjera dhe shumë gjëra të tjera ... nuk është vetëm një udhëtim në plazh.
(Portali Shkollor)

13,017 Lexime
3 vjet më parë