Peticioni

Shokët e klasës peticion që Glendis Demiri të qëndrojë në Gjermani

Shokët e klasës nuk duan që 14-vjeçari shqiptar të depërtohet nga Gjermania, ata kanë shkruar një peticion i cili deri tani është firmosur nga 45 mijë persona

Një nxënës shqiptar në Berlin, Glendis Demiri, duhet të deportohet nga Gjermania bashkë me familjen. Por klasa e tij duket e vendosur për ta mbajtur në Gjermani. Pas një peticioni të hartuar nga klasa afati i qëndrimit të familjes shqiptare në Gjermani është shtyrë. Deri tani  45 mijë persona e kanë nënshkruar peticionin.

Shokët e klasës  kanë katër javë kohë për të argumentuar qëndrimin e 14-vjeçarit shqiptar në Gjermani.

Glendis vuan nga një sëmundje e syrit dhe duhet të trajtohet në Gjermani, kjo është edhe arsyeja që shokët e klasës e kanë theksuar në peticionin e shkruar.

Mësuesja e tij ,Fanny Jeschke, 28 vjeçe, thotë: “Në Shqipëri nuk është e mundur që Glendis tëmarrë ndihmën e domosdoshme mjekësore. Ne shpresojmë që familja të lejohet tëqëndrojë në Berlin për shkaqe humanitare”.

Që prej fillimit të vitit shkollor, Glendis shkon në gjimnazin “Lichtenberger Manfred-von-Ardenne”.

“Glendis është shumë i dashur për ne. Ai ka gjetur miq në klasë dhe ne e perceptojmë atësi shembullin kryesor të integrimit të suksesshëm,” thotë mësuesja e tij.

Peticioni i shokëve të klasës në mbrojtje të Glendis Demirit

Në fillim të semestrit shkollor, ne nxënësit dhe mësimdhënësit e shkollës së mesme Manfred-von-Ardenne kishim kënaqësi që të takonim Glendis Demirin. Ai është një djalë kureshtar, miqësor dhe i zgjuar. Glendis erdhi me nënën, dy vëllezërit dhe motrën nga Shqipëria në Gjermani. Për një kohë shumë të shkurtër përvetësoi shumë mirë gjuhën gjermane dhe ai mund të komunikojnë mirë me shokët e klasës. Ai u miqësua shpejt këtu dhe çdo pushim e kalon me shokët e klasës duke luajtur futboll. Ne e perceptojnë Glendisin sinjë shembull kryesor të integrimit të suksesshëm.

Për fat të keq, procedurat në Gjermani janë jashtëzakonisht të vështira për të ndihmuar njerëzit nga Shqipëria dhe vendet e tjera të Ballkanit dhe më shumë se 99 për qind e kërkesave për azil janë refuzuar pa shumë shqyrtim siç pretendohet të pabazuar. I tillë është edhe rasti i familjes së Glendisit.

Sipas një artikulli të publikuar nga opinioni ProAsylligjor, Shqipëria është një vend i sigurtë origjinë kështu kërkesat për azil janë të panegociueshme.

Shqipëria nuk është aspak e sigurt. Dhunë në mitingje, të shtënat, shpërthimet dhe sulmet terroriste të paralajmëruar si agjencive të punëve të jashtme të Austrisë dhe Zvicrës. Përveç kësaj, vepra të rënda kanë ndodhur për shkak të gjyqësorit të korruptuar shpesh nuk ndiqet dhe nuk ka mbrojtje adekuate kundër abuzimit.

Përveç këtyre problemeve kujdesi mjekësor në Shqipëri është i dobët, kjo është arsyeja pse Glendis nuk ka asnjë shans për të kuruar problemin që ka me sytë kur ai të kthehet në Shqipëri. Sistemi shkollor është i sëmurë dhe fëmijët kanë pak shpresë për të ardhmen.

Të gjithë anëtarët e familjes janë të integruar këtu në mënyrë të vendosur dhe mësojnë me kujdes gjermanisht. Të dy djemtë shkojnë në shkollë dhe motra e saj e vogël Greisa ndihet mirë në kopshtin e fëmijëve.

Ne mendojmë se është thellësisht çnjerëzore ta largoni familjen nga mjedisi i tyre dhe t'i detyroni ata që të kthehen në një vend ku nuk ka të ardhme. Përveç se ne jemi gjithashtu të bindur se familja Demiri do të jetë një pasuri për shoqërinë tonë dhe ne shohim një nivel të lartë të integrimit dhe duhet ta shpërblejmë, duhet të luajmë një rol në çështjen e pranimit në Gjermani. Prandaj, ne bëjmë thirrje për një vendim individual për familjen!

Familja ka marrë të drejtën për të qëndruar në Gjermani deri në 28.04.2016. Pastaj zonja Demiri dhe fëmijët e tyre të largohen nga vendi. Ju lutemi nënshkruani dhe të ndajmë këtë njoftim sa më shpejt!

2,608 Lexime
8 vjet më parë